×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אוֹ דִילְמָא בִּמְקוֹם חֲזָקָה לָא אָמְרִינַן מַה לִּי לְשַׁקֵּר ת״שתָּא שְׁמַע בְּחֶזְקַת שֶׁנָּתַן עַד שֶׁיָּבִיא רְאָיָה שֶׁלֹּא נָתַן.
Or perhaps where there is a presumption against a person’s claim, we say that the borrower can claim: Why would I lie? The Gemara suggests: Come and hear a proof from the mishna: If after the wall was built one of the neighbors claims he alone constructed it and the other did not participate in its building, the latter is nevertheless presumed to have given his share of the money, unless the claimant brings proof that the other did not give his share.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי בבא בתרא ו ע״א} סמך לו כותל אחר: אמר רב הונא סמך לפלגא סמך לכולא ורב נחמן אמר למאי דסמך סמך ודלא1 סמך לא סמך והילכתא כרב נחמן ומודה רב נחמן בְאַפְריָזא וקִיבעַתָא דכַשוִרֵי אמר רב נחמן בי כירי2 לא הוי חזקה ואף על גב דמנח הִימְלְטָא3 אמר4 אמינא לכי מפייס5 לי לא תיתרע אשיתאי. אמר רב נחמן אחזיק להורדי6 אחזיק7 לכשורי לכשורי אחזיק8 להורדי9 אחזיק10 לניטפי אחזיק11 לשיפכי לשפכי אחזיק12 לניטפי13 אבל לצריפא דאורבאני לא רב14 יוסף אמר אפילו לצריפא15 דאורבני16 עבד רב יוסף עובדא בצריפא דאורבאני17 והילכתא כותיה.
{בבלי בבא בתרא ו ע״א-ע״ב} אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה המשכיר בית לחברו בבירה גדולה משתמש בזיזיה ובכותליה עד ארבע אמות ובעובי הכותל במקום18 שנהגו אבל בתרבץ אפדני לא ורב נחמן דידיה אמר אפילו [בתרבץ אפדני אבל רחבה19 שאחורי בתים לא ורבא20 אמר אפילו]⁠21 רחבה שאחורי22 בתים. אמר23 רבינא האי כשורא דמטללתא עד תלתין
יומין לא הוי חזקה בתר תלתין יומין הוי חזקה ואי סוכה דמצוה היא עד שבעה יומי24 לא הוי חזקה בתר25 שבעה יומי הוי26 חזקה27 ואי חבריה בטינא לאלתר28 הוי חזקה
1. ודלא: וכן גא, גה, גלג, גלז, כ״י נ. כ״י ירושלים, דפוסים: ולמאי דלא.
2. כירי: וכן גא, גה, גלג, גלז, דפוס קושטא. ערוך: ״בי כווי״. דפוסים: ״קורי״, וכן כ״י נ אחר הגהה.
3. הימלטא: כ״י נ: ״מלטא״.
4. אמר: דפוסים: דאמר.
5. מפייס: דפוסים: מיפייסת.
6. להורדי: כך בערוך (הרדי).
7. אחזיק: דפוסים: לא אחזיק.
8. אחזיק: דפוס קושטא: לא אחזיק.
9. בדפוסים נוסף: ורב יוסף אמר אפילו אחזיק להורדי אחזיק לכשורי איכא דאמרי אמר רב נחמן אפי׳ אחזיק לכשורי לא אחזיק להורדי ואמר רב נחמן.
10. אחזיק: חסר ב-גה, גלז.
11. אחזיק: דפוס קושטא: לא אחזיק.
12. אחזיק: דפוסים: לא אחזיק.
13. בדפוסים נוסף: וא״ד אמר ר״נ אפילו אחזיק לשיפכי אחזיק לניטפי.
14. רב: גה, דפוסים: ״ורב״.
15. לצריפא: דפוסים: צריפא.
16. לא ר׳ יוסף אמר אפילו לצריפא דאורבני: חסר ב-גא.
17. בדפוסים נוסף כאן: כשמעתיה.
18. במקום: גא, גה: ״מקום״.
19. רחבה: גא: ״ברחבה״.
20. ורבא: דפוס קושטא: רבא. דפוסים: רבה.
21. בתרבץ...אפילו: גא, גה, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו (שמא מחמת הדומות).
22. רחבה שאחורי: חסר ב-גא.
23. אמר: דפוסים: ואמר.
24. יומי: גה: ״יומין״.
25. בתר: גה: ״לבתר״.
26. שבעה יומי הוי: וכן גא. גה: ״שבעה יומין האוי״. דפוסים: הכי הוו, וכן הוא בכ״י סוטרו בין השיטין.
27. ואי סוכה דמצוה היא עד שבעה יומי לא הוי חזקה בתר שבעה יומי הוי חזקה: חסר בכ״י סוטרו לפני הגהה (שמא מחמת הדומות). דפוס קושטא רק עד: ״לא הוי חזקה״. ראה שו״ת הרי״ף (סי׳ קצ). כ״י נ (משובש): ״ואי סוכה דמצוה היא עד שבעה יומי האוי חזקה״.
28. לאלתר: כ״י סוטרו לפני הגהה: ״לא״.
או דילמא – כיון דמוחזק לן דאין אדם פורע בתוך זמנו לא אמרינן במקום דאיכא חזקה דמרעיה לדבוריה מה לי לשקר וליהמנוהו.
ת״ש מסיפא בחזקת שלא נתן עד שיביא ראיה שנתן. היכי דמי אילימא דאמר ליה פרעתיך בזמני שהוא בשעה שסמך לו הכותל אחר, אמאי אינו נאמן, אלא לאו דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני, אלמא כיון דאיכא חזקה דלא פרע איניש בגו זימניה מה לי לשקר לא אמרינן. ודחינן שאני התם דבתוך זימניה מימר אמר מי יימר דמחייבי לי רבנן. אבל מידי דידיע בתוך זמנו דמחייבי רבנן, כי טעין לאחר זמנו ואמר פרעתיך בתוך זמני נאמן, מגו דאי בעי אמר פרעתיך [בזמני].
ת״ש האומר לחבירו מנה לי בידך ואמר לו הן. פי׳ וקבע לו זמן. למחר, לאחר שנשלם הזמן. אמר לו תנהו לי, אמר לו נתתיו לך פטור, אין לך בידי חייב. מאי לאו נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בזמני שהוא עת תשלום הזמן, אין לך בידי דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני שהוא קודם תשלום הזמן. ודחינא לא, נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני, אין לך בידי דאמר ליה לא לויתי ממך מעולם, דכיון דאיכא סהדי דמסהדי דתבעיה בבי דינא מעיקרא ואמר לו הן מיחייב, ולא איכפת לן בהאי כפירה דכפר השתא דהא אודי ליה מעיקרא.
תא שמע אמר לו מנה לי בידך אמר לו הן אמר לו למחר תניהו לי וכו׳1 פי׳: כגון שתבעו לאחר זמנו בפני עדים והודה לו ואמר אתם עדי. מאי לאו נתתיו לך דאמר פרעתיך בזמני, אין לך בידי דאמר ליה פרעתיך תוך זמני: דמדקאמר אין לך בידי ולא אמר לא היו דברים מעולם, משמ׳ אין לך בידי עכשיו, אבל היה לך בתחילה, וא״כ היינו (סיפא) [רישא],⁠2 אלא ודאי3 אין לך בידי מזמן ארוך, שכבר פרעתיך בתוך זמני, אלמא לא אמרינן מגו. ושני ליה: נתתיו לך - אפי׳ תוך זמני פטו׳, ואין לך בידי דקתני חייב - דאמר ליה לא היו דברים מעולם, פי׳ כגון שפי׳ ואמר אין לך בידי מעולם.
1. לאחר מילה זו יש בכתב היד רווח של שתי מילים.
2. בכתב היד: ״סיפא״, אך נראית יותר גרסת השיטה מקובצת: ״רישא״.
3. בכתב היד ניכרת מחיקה של האות למ״ד, וייתכן שכתב מתחילה ״לאו״.
והילכתא אמרינן במקום חזקה מה לי לשקרא דהא רב אשי סברה. [עד הנה מדברי רב״ס ז״ל].
ר״ח ז״ל: זה ששנינו בכותל חצר שנפל מארבע ולמעלה אין מחייבין אותו, סמך לו כותל אחר אף על פי שלא נתן עליו את התיקרא מגלגלין עליו את הכל, פיר׳ שאין מחייבין את השכן לבנות עם שכינו בחצר אלא עד ארבע אמות, כדי להסתלק מהזק ראיה, ואם בונה שכינו כותל המחיצה ועולה למעלה אין נזקק לו הני מילי בשלא בנה זה השכן כנגד המחיצה כותל אחר בחצר⁠[ו], אבל אם בנה כותל אחר כנגדו נתברר כי בית רוצה לעשותו ולהיסמך בכותל המחיצה, וחייב ליתן חצי ההוצאה לחבירו שבנאו.
ואמ׳ רב הונא אפילו זה הכותל שבנאו בחצרו אינו אלא חמש אמות וכותל המחיצה עשר אמות, חייב בכלב הכותל חצי ההוצאה. ורב נחמן אמ׳ אינו חייב אלא כשיעור מה שסמך כנגדו.
ומודה רב הונא בלופתאג, פיר׳ כגון שלא בנה כותל כנגד כותל המחיצה, אלא היה לו כותל בנוי מקודם לכן ועכשיו חיבר אליו והאריכו כנגד כותל המחיצה, או שעשה לו קרן זוית, או שהיה קטן והרחיבו בקרנות, דבהני כולהו אינו חייב אלא כשיעור מה שסמך.
ומודה רב נחמן שאפילו לא בנה עכשו כותל אלא היה לו כותל כנגד זה הכותל של מחיצה ועמד עכשיו ועשה על אותו הכותל הישן שהיה לו בחצרו אפריזא, שהן קרשים מוכנים לתת עליהן קורות התיקרהד או קבעתא דכשורי שהן כמו חלונות להכניס בהן ראשי הקורות, נתברר שבדעתו לתת התיקרה על זה הכותל ועל הכותל של מחיצה וחייב לתת חצי הוצאת כותל של מחיצה, ואע״פ שאינו כנגד כל הכותל ואפילו לא בנה כותל כנגדו אלא היה לו כותל בחצירו ועשה בו עכשיו אפריזא או קבעתא דכשורי, חייב בכל, וקימא לן כרב נחמן.
ואמ׳ רב נחמן בי כוריה לא הויה חזקה, פיר׳ ראובן ושמעון שכנים ובנו שניהם הכותל עד ארבע אמות ומש⁠(ו)⁠ם ולמעלה בנאו שמעון לבדו, ועכשיו נמצאו בכותל זה בית חלונות להכניס בהן ראשי קורות מחצר ראובן, אין יכול ראובן לטעון שאלו הם חזקה לי שחצי הכותל שלי, שיכול שמעון לומר לא עשיתי כך בכותלי אלא שאם תפייסני ותתן לי חצי ההרצאהו לא אצטרך לנקוב במקיבות בכותל ולהכחישו.
סוגיא דשמעתא זו אחזיק להורדי שהן קנים במקום הראוי לקורות אחזיק לכשורי, ואין חבירו יכול למנעו מלתת שם כשורי.
אחזיק לנטפי לאז אחזיק לשפכי, כגון תיקרא שהיא מקורה בריעפון. נ״א בטיט שמנטפין מי התיקרא בחצר חברו, אם בא לשנות ולתת מרזב בתיקרה להיות כל מי התיקרה נשפכין במרזב, אין לו זה [כח] ויכול בעל החצר לעכב עליו.
לשפכי אחזיק לנטפי, אבל צריפא דאורבני לא, פיר׳ צריפא דאורבני צריף המקורה, צר מלמעלה ורחב מלמטה, במורביות של ערבה, ומי המטר שותתין ויורדין במורביות הללו בחצר חבירו, אין לאילו חזקה לנטפי וכל שכן לשפכי, ורב יוסף אמ׳ אף לאילו יש להן חזקה, וצריף זה עשוי כקובה צר מלמעלה ורחב מלמטה, כדתנן העושה סוכתו כמין צריף כול׳.
אורבאני הן ערבהח, ויש אומ׳ט מין גמי ובעלי הכפרים עושין כן. וראינו לרבותינו הגאונים ז״ל פירוש בענין נטפי ושפכי, ויש עליהם תשובה, ואנו פירשנו מה שהוא קבלה בידינוי.
הימלטא זו תקרת החלון. ויש אומ׳כ חתיכות של קורות במקום הראוי בכותל להכניס בו ראשי הקורות של תקרה. [בגליון: אוזינקא [פי׳] הוצאת הכ⁠[ותל].
אמ׳ רב נחמן אמ׳ רבה בר אבוה השוכרל בית [ו, ע״ב] בבירה גדולה כול׳ פיר׳ משתמש השוכר בבירה כמנהג המקום, ואםמ אין להם מנהג ידוע יש לשוכר להשתמש בזיזי הבירה ובכתליה עד ארבע אמות בגובהנ ובעובי הכותל כדרך המנהג להשתמש בחלונות שבתוך הבית וכיוצא בהן, כגון קיתונותס וכוסות וכיוצא בהן, אבל קנקנים גדולים שמרועעין הכותל לא, וגם משתמש השוכר בתרבץ אפדני שהוא מילוסהע של חצר, ואינו יכול בעל החצר לומר לו אין לך תשמיש אלא בפני הבית ששכרתה בלבד, ורבא מוסיף על רב נחמן שמשתמש אפילו ברחבה שאחורי בתים, וקימא לן כותיה.
[דף ו:]
אמ׳ רבינא האי כשורא דמטללתא כול׳, פיר׳ אמ׳ רבינא מי שנתן קורה בכותל חבירו לעשות לו סוכה לצל, עד שלשים יום לא הוי חזקה, דעבידי אינשי דמחליפ עד תלתין יומין, יתר משלשים יום ולא מיחה הרי זה החזיק, ואם היא סוכה של מצוה שהדבר ידוע שאינו מקיימה אלא שבעה ימים ומתירה מיד וזה לא התירהצ הרי החזיק. ויש אומ׳ בסוכה של מצוה עד שלשיםק ושבעה של מצוה.
ואם חיברה בטיט כגון בנין לאלתר הויא חזקה כיון שלא מיחה, כי חזקת הזיזין וקביעת הקורות והאורה אין צריכין חזקה שלש שנים אלא לאלתר האוי חזקה, כמו שהוא מפורש בסוף חזקת הבתים (לקמן נט.)ר. עד הנה מדברי ר״ח ז״ל.
[דף ו.]
[רב״ס ז״ל] סמך לו כותל אחר וכו׳ אמר רב הונא אסמיך לפלגא אסמיך לכולא, פיר׳ אע״ג דלא סמך אלא כנגד חציש אורך הכותל גליא דעתיה דבעי למיסמך אשארא נמי ומיחייב בחצי הוצאת הכותל כולו, ורב נחמן אמ׳ אינו חייב ליתן אלא חצי הוצאת מה שסמך כנגדו, אם חצי חצי אם פחות אם יותר.
ומודה רב הונא בליפתא דקרנאתא, ס״א דקרן זוית, פיר׳ שאם היה קצה זה הכותל לרוח מזרחית והקצה השני לרוח מערבית ובנה זה הסומך כתלו קצה אחד לרוח צפונית והשני לרוח דרומית ראש לצד ראש, דהוי עובי הכותל הראשון מוסיף באורך האחרון, וליפתא מלשון תרגום חיבורת, ואחר כן בנה בשורת הראשון כותל אחר, ושם חודו עם חודו, דאתי עובי הכותל הראשון של סתר מעין הקרש שבירכתי המשכן לזה הבנין של זה, כל כי האי גונא דליכא דמוכח לא מיחייב אלא בכדי מה שנהנה, ויש אומרין שבנה כותלו ראשו באמצע זה.
יש גורסיןא ומודה רב הונא בליפתא וקרן זוית, פיר׳ שאם בנה חצי וטח עביו שלא השאיר פצימיו, וקרן זוית נמי כגון שהגיע לחצי עקם לחוץ.
ומודה רב נחמן באפריזא ובקבעתא דכשורי, פיר׳ אפריזא הקורה שמשימין אותה לאורכה בראש הכותלב לשום עליה ראשי קורות הבית, והוא לשון פרטי, כלומר אע״פ שלא בנה אלא כנגד חצי הכותל ושם אפריזא על כל אורך הכותל, או שנקב שם נקבים על פני ארכו לקבוע ראשי הקורות, דמוכחא מילתא דודאי משלים בנינו, חייב לתת חצי הוצאת כל הכותל.
אמ׳ רב נחמן בי כַוֵּי ס״א בי קורי, ס״א בי כירי,⁠ג לא הוי חזקה, פיר׳ ראובן ושמעון שכנים שבנו כותל באמצע עד ארבע אמות, ומארבע אמות ולמעלה בנה ראובן לבדו, ואחר כך נמצאו בכותל מצד ראובן חלונותד ראויות לקבוע בהן קורות עשוין בהמליטא, פיר׳ בנויין מעיקר הבנין, כגון ארבעה לבניםה עשוין צורה מרובעת, דמוכחא מילתא דבעיקר הבנין נעשו, וטוען שמעון כי שנינו בנינו כל הכותל, וראיה אילו החלונות, לא הוי בהי חזקת שנתן, דיכול ראובן לומר על כן בניתים שם כי אמרתי שהיום או מחר תצטרך לתת לי הוצאתי, פיר׳ אוזינקאו הוצאה, ותסמוך לכותל, קידמתי והכינותי אלו החלונות, כי אם יחפרו אחר בנין הכותל ינוע הכותל ויתרועע.
ואמ׳ רב נחמן אחזיק להורדי לא אחזיק לכשורי, אחזיק לכשורי אחזיק להורדי, פי׳ ראובן שהחזיק להכניס בכותל שמעון הורדי שהן זיזין, ויש אומ׳ ראשי קנים, משכחת לה כגון דזבין ליה שמעון ביתא דסמיכא ליה, לא יוכל ראובן להכניס במקום הזיז הדק קורה עבה. לכשורי אחזיק להורדי. ורב יוסף אמ׳ אחזיק להורדי אחזיק לכשורי, איכא דאמרי אמ׳ רב נחמן אחזיק להורדי אחזיק לכשורי לכשורי אחזיק להורדי.
ואמ׳ רב נחמן אחזיק לנטפי לא אחזיק לשפכי,⁠ז פיר׳ מי שהיה ביתו בצד חצר חבירו והוחזק ביתו לשפוך מימי גגו בחצר חבירו בקרמידין שהן רעפים בלשון יון, או שהיה הגג שוה ונוטף טיפין טיפין כל המים היורדין, לא יוכל להחזיר גגו שישפוך כל מימיו במקום אחד, כי קשה הוא לחצר ירידת המים יחד בה, שחופר קרקעה ומלחלח קירותיה.
אחזיק לשפכי אחזיק לנטפי אבל צריפא דאורבני לא, פיר׳ צריפא דאורבני (ואלה מת׳ל אל כימה), [בתרגום: סוכה כמו האוהל], כדתנן (סוכה יט:) העושה סוכתו כמין צריף (ואעלאהא אצ׳יק מן אספלהא) [בתרגום: ועליונה צר מתחתיתה], כלומר אם היתה לו צריף של ערבה סמוך לחצר חבירו לא יוכל להעמיד במקומו בנין לשפוך מימיו בחצר. מאי טעמא, כי הצריף עשוי כמדרון מוסמך לקרקע, וכשיורדין מימיו אינן חופרין קרקע החצר והגג הגבוה דלפו חופר הקרקע, ויש אומריןח טעם אחר, כי המטר כשיורד על אותו צד יורד ממנו טיפין טיפין דקין כשיעור משך העצים הדקים שבה, אבל גג הבָּנוי יותר עבה יורד המטר.
אמ׳ רב נחמן אמ׳ רבה בר אבוה המשכיר בית לחבירו [ו, ע״ב] בבירה גדולה, פיר׳ (בית פידאר מת׳ל דיארנא) [בתרגום: חצר כמו חצרותינו] סתם, ואין שם מנהג ידוע, משתמש השוכר בזיזי הבירה ובכתליה עד ארבע אמות, ובעובי הכותל, פיר׳ בחלונותיו (טיקאן) במקום שנהגו פיר׳ אם הן אותן הזיזין והחלונות והכותלים מקום שנהגו בעל הבירהט להשתמש בו.
אבל בתרבץ אפדני לא, פיר׳י אפדנא (בית פריד משיך תרבץ רבץ בין ידיה פיה ביות), [בתרגום: בית בודד רחבה לפניו ובה בתים], אם השכיר לו בית בתרבץ אין לו להשתמש ככתלי אפדנו וזיזיו ועובי כתליו.
ורב נחמן דידיה אמ׳ אפילו בתרבץ אפדני, יש אומ׳ אם השכיר לו אפדנא אינו משתמש בתרביצה, אבל אם השכיר לו בית שיש לו אחריו רחבה אין משתמש שוכר באותה רחבה, ורבא אמ׳ משתמש, והילכתא כרבאכ.
אמ׳ רבינא האי כשורא דמטללתא, פיר׳ מי שהכניס קורה בכותל חבירו ברשות חבירו לסכך עליה מחורב, עד תלתין יומין לא הויה חזקה ויכול לסלקה מכותלו, דעבידי אינאשי דמושלי קבעתא דכשורא תלתין יומין, בתר תלתין יומין הויא חזקה ולא מצי תו לסלקה אלא אם מיחה.
ואם הכניס הקורה בכותל חבירו ברשות חבירו בשביל סוכת מצוה דכתיב (ויקרא כג, מב) בסוכות תשבו וגומ׳, בתר שבעה יומי מצוה הויא חזקה ומצי למיטען זבנת לי רשותא ואפילו שלא לדבר מצוה.
אם חיבר ראשי הקורות בטיט לאלתר הויא חזקה דלשאלה לא מחיל איניש חיבורא בטינא, וכן הדין, ועיקר הדבר מפורש בפרק חזקת הבתים (לקמן ס.).
אמ׳ אביי שני בתים בשני צידי רשות הרבים זה עושה מעקה לחצי גגו וזה עושה מעקה לחצי גגו זה שלא כנגד זה ומעדיף, פיר׳ זה בונה מצד מזרח ובא עד יותר מחצי גגו וזה בונה מצד מערב ובא עד יותר מחצי גגו, דמשכח לכל חד מניהו לא מזיק חבריה בראייהל וכי האי דמות.
אמ׳ מר בשני צידי רשות הרבים וכול׳ פשיטא, לא צריכא דקדים חד מיניהו ועביד חולקיה,⁠מ מהו דתימא אמ׳ ליה אידך שקול אוזינקא פיר׳ חצי ההוצאה ועשה כל המעקה בגגך, קא משמע לן דאמ׳ ליה את מאי טעמא לא תרצה לעשות דמיתרע אשיתך בכובד הבנין אנא נמי לא עבידנא יתיה משום דמיתרע אשיתאי פיר׳ כותלי.
יש אומ׳נ כי זו המימרא דאביי אע״ג דלא פליג איניש עליה אינה הלכה, דהא בהדיא קימא לן דאין בגגין דין הזיק ראייה, ויש שאומ׳ דכי קאמ׳ אביי באתרא דנהיגי לקבוע תשמיש בגגיןס. ויש לומר כי היה כל אחד מזיק בראייה בחצר חבירו.
אמ׳ רב נחמן גג הסמוך לחצר חבירו עושה לו מעקה גבוה ארבע אמות מפני היזק ראייה אבל בין גג לגג לא, פיר׳ דחצר קביעא תשמישתה וגג לא קביעא תשמישתיה, ורב נחמן דידיה אמ׳ בין גג לגג אין זקוק לארבע אמות אבל זקוק הוא למחיצה עשרה טפחים.
ואקשינן למאי הילכתא צריכה האי מחיצה, אי להיזק ראייה ארבע אמות בענן, אי לנתפס עליו כגנב במסיפס בעלמא סאגי, אי לגדיים וטלאים כדי שלא יזדקר בבת ראש בענן, ופרקינן לעולם לנתפס עליו כגנב ובמסיפס אית ליה לאישתמוטי שאם ימצאנו בגגו יכול לומר לא הרגשתי והייתי חושב שגגי הואע כי לבי טרוד היה, במחיצה עשרה לא מצי לאשתמוטי [עד כאן מלשון רב״ס].
ר״ח ז״ל: גג הסמוך לחצר חבירו דמשום היזיק ראיה בענן מעקה ארבע אמות, אבל בין גג לגג דליכא הזיק ראיה אלא משום נתפס עליו כגנב שאם ימצאנו בגגו יכול למימר ליה אמצוריפ הוא דקא מימצרנא, כדכתיב (מלכים ב׳ ד, לה) ויזורר הנערצ והוא פישוט עצמותק, ואם הן הגגות משוות זו לזו יכול למימר הכי, אבל אם יש ביניהן מעקה גבוה אפילו עשרה טפחים אין יכול לומר כךר, אלא נתפש עליו כגנב.
שתי חצירות זו למעלה מזו ובאו לבנות כותל הילכתא כרב חיסדא דאמ׳ שניהם בונין עד גבול העליון ועליון בונה מכנגדו ועולהש דתניא כוותיה שתי חצירות זו למעלה מזו לא יאמר העליון הריני בונה מכנגדו ועולה אלא מסייע מלמטה ובונה, פיר׳ שאם אין יסוד אין בנין עולה.
ואם היתה חצרו למעלה מגגו של חבירו אין זקוק לו, אוקימנה אין זקוק לו לארבע אמות אבל זקוק לו למחיצה עשרה טפחים. עד הנה מדברי ר״ח ז״ל.
למקצת [פירושי גמרא]: אימצורי הוא דקא מימצרינא, פיר׳ אמצורי פישוט עצמות ונקרא בלשון ישמעאל יתמטא [=תרגום מלולי של פשוט אברים כדרך שאדם עושה לאחר עייפות] בארעך, וכשתהיה מחיצה עשרה אין יכול להשתמט בזו, מפני שהיא גבוהה ואין רגילין בני אדם לפשוט עצמותיהם ממקום נמוך למקום גבוה.
א. אבל הרי״ף ועוד ראשונים פסקו דכיון דלא איפשיטא וכל כה״ג חומרא לתובע וקולא לנתבע הלכך משתבע שבועת היסת דפרעיה ומפטר וכתב הנ״י טעמו דזה כלל גדול בדין המע״ה.
ב. כן פסק הטור סי׳ קנ״ז והביא שם שיטת הר׳ יונה דס״ל דאם אמר שיעשה שתי שורות אין מחייבין אותו אלא על זה. והטור הקשה על זה דאין נראה כן מלשון הגמ׳ ועיין בב״י שישב קושיתו.
ג. רבינו גריס בלופתא ובקרן זוית. וכן מובאת גירסא זו בערוך ערך לפתא ופי׳ שם בשם רבינו. וכן גרס רב״ס בשם וי״ג, וראה עליות דר״י, ובשטמ״ק.
ד. ועיין בתוד״ה ״ומודה״ שפי׳ פי׳ אחר. ובר׳ יונה הביא פי׳ רבינו ופי׳ תוס׳, וכתב דנראה כפי׳ רבינו לפי שמתחילת הבנין אין מחייבין אותו בענין זה אלא למה שסמך ואילו לפי׳ תוס׳ כיון שנתחייב כשהתחיל לבנות כי עביד ליפתא מקודם שבאו לבי״ד מאי הוי שמא אח״כ נמלך שלא להגביה ועיי״ש עוד.
ה. הו״ד בערוך ערך בי כוורי. וצל״ג שם: בר״ח (ולא בר״ג). וכן גירסת הרמ״ה. וגרסת הרשב״א והרמב״ן בי קורי. אבל לגירסתנו אמר רב הונא בי כוי לא הוי חזקה.
ו. נדצ״ל: ההוצאה.
ז. כן גרס רב״ס ועיי״ש סברתו, אבל גרסתינו אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי. והובאו דברי רבינו בסתם בתוך ערוך ערך שפך, וכן לעיל בערך הרדי.
ח. כן פי״ רש״י. ובר״ג ב״מ מב, א. ובערוך ערך צרף. ובאו״ז סי׳ ו.
ט. כן פי׳ רגמ״ה ד״ה ״אבל לצריפי״ בפירושו ראשון וכן בערוך שם.
י. ראה רב״ס להלן ור״י מגאש ושטמ״ק ד״ה ומודה רב הונא, ואו״ז שם סי׳ ו.
כ. כן פי׳ רש״י ומובאים שני פי׳ אלו בלשון זה, בערוך ערך המלטא. והוסיף וי״א לשון לעז הוא מלטא שעושין מן הסיד להניח הקורה.
ל. גרסתנו המשכיר וכן לשון הרמב״ם פ״ו מהלכות שכירות ה״א וכן גרסת הר״י מיגאש והרי״ף והמאירי ושאר ראשונים.
מ. וכ״פ הר״י מיגאש, ועי׳ ביאור הגר״א סי׳ שי״ג שדייק כן מלשון הגמ׳.
נ. מובא פי׳ רבינו בר׳ יונה ודלא כשיטת רש״י דבארכה של כותל.
ס. והראב״ד בשטמ״ק פי׳ חלונות להצניע שם חפציו וכן פירש רגמ״ה.
ע. כן מפרש הר״י מיגאש בשטמ״ק. ועי׳ רשב״ם להלן סז, א.
פ. כפי׳ רש״י, ותוס׳ רשב״ם על רש״י ד״ה ומדלא, ודלא כפי׳ בעל המאור.
צ. וכן סובר תוס׳ רשב״ם על רש״י ד״ה ״ומדלא״ והרי יונה ועוד ראשונים. ועיין בר׳ יונה סברתו מאי שנא משאר ימות השנה.
ק. כ״פ הרמ״ה, המאירי בלשון ב׳, הראב״ד השטמ״ק והסמ״ע בסי׳ קנ״ז ס״ק ל״ג.
ר. ועי׳ תוס׳ ד״ה ואי חיבריה, וד״ה האי, ובבעה״מ ומלחמות.
ש. ודלא כתוס׳, עיי״ש.
ת. כן פירש רש״י ודלא כתוס׳. עיי״ש.
א. וכ״ג ר״ח והרשב״א.
ב. כ״פ רש״י והראב״ד בשטמ״ק ודלא כפי׳ תוס׳, וכן פי׳ ר״ח ועיי״ש בהערה מש״כ בשם הר׳ יונה.
ג. וכן מובא בדק״ס אות א׳ בשם רי״ף דפוס קושטא. וביד רמ״ה גרס כורי ועיי״ש.
ד. כן פי׳ ר״ח.
ה. כן פי׳ רגמ״ה ודלא כפי׳ רש״י דהם נסרים עבים.
ו. ואולי גירסת רבינו: דא״ל לכי יהבת לי אוזינקא, מהא דנקט הכא אוזינקא.
ז. כן גירסת ר״ח וכן הובא בדק״ס אות ו׳ בשם הרי״ף דפוס קושטא וגירסתנו אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי. וראה הע׳ 87.
ח. כ״פ רש״י.
ט. כן מפרש השטמ״ק בשם הר״ן ורבינו שלמה. דאי הוי השוכרים הוי פשיטא ועיין בשטמ״ק.
י. ורש״י פי׳ דהוי גינה קטנה.
כ. וכ״פ ר״ח.
ל. ובר׳ יונה כתב דע״י עיון יכול להציץ כשיתקרב לראש הגג, ואפשר דגם רבינו ס״ל כשיטת ר׳ יונה ומש״כ לא מזיק חבירו בהיזק ראיה פי׳ בלא עיון. או דס״ל לרבינו כשיטת ר״א אב״ד בשטמ״ק דצריך להעדיף עד שלא יראו זה את זה כלל לפי ריחוק הגגין ואורכן.
מ. ואינה בגירסתנו וברא״ש גרסי׳ ועביד דידיה וכן גרס בדק״ס אות ע׳.
נ. מובאים דברי רבינו בהגהות אשר״י בשם האור זרוע.
ס. כן מפרש רגמ״ה ד״ה ב׳ בתים משני. וכן ברמב״ם, ודלא כחילוק ר״י בתוס׳ ד״ה בשני צידי, ועיין ר׳ יונה שהוכיח כשיטת ר״י.
ע. כ״פ רגמ״ה ד״ה במסיפס יכול ודלא כפי׳ ר״ח ורש״י שפירשו שיכול לטעון שנפל לי חפץ לרשותך.
פ. ובערווך: אמצורי קא ממצרנא. ועי׳ דק״ס ש.
צ. פי׳ זה כלשונו מובא בערוך ערך מצר.
ק. כן מפרשים הרמ״ה והנ״י אבל רש״י ועוד מפרשים פי׳ שם ״ויזורר״ נתעטש.
ר. פי׳ הנ״י והשתא לא מצי טעין הכי ולומר בעוד שהייתי פושט עצמי נפל כלי זה מידי דכיון דגבוה כ״כ עשרה טפחים אי אפשר אלא אם כן עבד הוא מרצון ויהיה נתפס כגנב.
ש. עייך רמב״ם פ״ג מהלכות שכנים ה״ז. ועליות דר״י.
אמר רב הונא סמך לפלגא שלא היה כותל החדש ארוך ככותל הראשון אלא כחציו או בגובהו לא הגביהו בגובה הראשון סמך לכולה וחייב ליתן חלקו בכותל הראשון כאילו סמך כותל שני כנגד כל הראשון דכיון דהתחיל סופו לגמור ויתן תקרה ויעשה עלייה על גבי תקרה ויצטרך לו כותל שהגביה חבירו. ותנן אע״פ שלא נתן עליו עדיין את התקרה נותן מיד. ורב נחמן אמר למאי דסמך סמך. למאי דלא סמך לא סמך:
סימן ו
כתב רבינו יצחק אלפס זצ״ל והילכתא כרב נחמן. ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי בשיורי לענין הגובה דקאמר רב נחמן דלמא דלא סמך לא סמך. מודה הוא שאם עשה הוא הכותל שסמך מקום הנחת ראשי קורות העלייה על פני כולו שסופו להגביה עוד כשיעור גובה עלייה וניחא ליה בגובה דכותל ראשון ונותן חלקו בכל גובהו. אפריזא עץ ארוך ועב שנותן על פני כל אורך דכותל להניח עליו ראשי הקורות ומגין עליהן שלא ירקבו מחמת ליחלוח הכותל. ובלשון משנה קרוי אלטיסין דמי שאין לו אותו עץ עב עושה חורים בכותל ונותן נסרים קטנים למעלה ולמטה ולצדדין ומניח בתוכו ראשי הקורות והיינו אקבעתא דכשורי:
[שם]
אמר רב נחמן בי כוי לא הוי חזקה. שמעון שהגביה כותל החולק בחצר למעלה מד׳ אמות ועשה בו חלונות בצד חצר ראובן להניח דאשי הקורות כדפרישית לא הויא חזקה לגבי ראובן לומר לו סייעתיך להגביהו שאילולי סייעתיך לא היית עושה לי הנחת ראשי הקורות שאם אבוא לסמוך לו כותל אחר לאחר זמן שאתן עליהם התקרה ואע״ג דמיתנח ביה הימלטא נסרים קטני׳ עבים שנותנים בצידי החורים להגין על ראשי הקורות לא מצי למימר ראובן אי לאו דסייעי בהדך לא טרחת כי האי טירחא. דא״ל לכי מפייסת לי לא תתרע אשיתאי. אמרתי בלבי שמא תמלך לסמוך לו כותל אחר ולתת תקרה ותפייסני בממון במה שהגבהתי ולא אצטרך לקלקל כותלי לנקוב בו חורים להניח בו ראשי קורותי:
[שם]
אמר רב נחמן אחזיק להורדי ראשי רהיטי דקים להניח על כותל חבירו לא אחזיק לכשורי להניח עליו קורות כבדים תחת אלו. לכשורי אחזיק להורדי דאמר רב נחמן אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי היתה לו חזקה בחצר חבירו שטיפטף גגו מי גשמים לתוכו על פני כל אורך גגו בלא מרזב אחזיק לשפכי אם רצה עושה מרזב ויקלח כל מי גשמים מן הגג במקום אחר דהא עדיפא ליה לבעל החצר. לשפכי לא אחזיק לנטפי:
[שם]
איכא דאמרי אמר רב נחמן אחזיק להורדי אחזיק לכשורי. לכשורי אחזיק להורדי. אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי. לשפכי אחזיק לנטפי. אבל לצריפי לצריפא דאורבני לא. גג של צריף בורדיל בלעז שמכסין אותו בענפי ערבה והיינו אורבני. ומתוך שהטיפין סמוכין מאד אין בעל החצר יכול להשתמש תחתיהן. ורב יוסף אמר אפילו לצריפא דאורבני עבד רב יוסף עובדא אפי׳ לצריפא דאורבני:
סימן ז
רבינו יצחק אלפס זצ״ל כתב לישנא דאיכא דאמרי ולישנא קמא לא הזכיר ופסק הלכה כרב יוסף. וכן כתב בה״ג והילכתא כרב נחמן כלישנא בתרא והילכת׳ כרב יוסף בצריפ׳ דאורבני. והרב ר׳ ברוך מארץ יון זצ״ל כתב בפירושיו אבל צריפא דאורבני לא פי׳ אם היתה לו צריפא של ערבה סמוך לחצר חבירו לא יוכל להעמיד במקומו בנין לשפוך מימיו בחצר מאי טעמא בי הצריף עשוי במודרון מוסמך לקרקע. וכשיורדין מימיו אינן חופרין קרקע החצר והגג הגבוה דלפי וחפר לקרקע. ויש אומרים טעם אחר כי המטר כשיורד על אותו צריף יורד ממנו טיפין טיפין דקים כשיעור משך העצים הדקים שבה. אבל גג הבנויין יותר עבה יורד המטר. ורב יוסף אמר אפי׳ צריפא דאורבני. עבד רב יוסף עובדא בצריפא דאורבני כשמעתיה. והילכתא כרב נחמן. עכ״ל:
נב. ת״ש בחזקת שנתן עד שיביא ראיה שלא נתן היכי דמי אילימא דתבעו אחר זמנו ואמר לו פרעתיך בזמני ביומא דשלים בנין הכותל פשיטא דבחזקת שנתן הוא אלא לאו כגון דתבעו אחר זמנו ואמר לו פרעתיך בתוך זמני קודם תשלום בנין הכותל, והא קמ״ל דבמקום חזקה נמי אמרינן מה לי לשקר ושמע מינה דהקובע זמן לחבירו ותבעו לאחר זמנו ואמר לו פרעתיך בתוך זמני נאמן. ודחינן שאני התם דכל ספא וספא זימניה הוא. וכמאן דא״ל פרעתיך בתוך זמני דמי. ובעיין לא איפשיט:
נג. ת״ש בחזקת שלא נתן עד שיביא ראיה שנתן היכי דמי אילימא דתבעו אחר זמנו ואמר לו פרעתיך בזמני ביומא דשלים ביה כותל הסמיכה, אמאי בחזקת שלא נתן אלא לאו דא״ל פרעתיך בתוך זמני מקמי דסמיך, אלמא במקום חזקה לא אמרינן מה לי לשקר שאני התם דאמר מי יימר דמחייבין לי רבנן. אפי׳ אמר ליה פרעתיך בזמני נמי אינו נאמן. הדין הוא פירושא דפרישו בה רבואתא, ולישנא דמי יימר דמחייבין לי רבנן דייק (כוותייכו) [כוותייהו] דכל כמה דלא מחייבין ליה רבנן לא טרח למפרעיה. ועוד דהא כי קא מיבעייא לן אי אמרינן מה לי לשקר במקום חזקה אליבא דמאן דאית ליה הך חזקה הוא דאיבעיא לן, ומאן דאית ליה הך חזקה אפי׳ בדיעבד דמחייב אית ליה דהא כי פליגי בדיעבד פליגי, ואי ס״ד גבי סמך לו כותל אחר נמי כי אמר ליה פרעתיך בזמני או לאחר זמני מהימן, א״כ הא דמשנינן שאני התם דאמר מי יימר דמחייבין לי רבנן דמשמע דשאני לן בין היכא דידע דמחייב להיכא דלא ידע, דמידי דלא ידע דמחייב הוא דכי תבעו לאחר זמנו ואמר לו פרעתיך בתוך זמני מהימן אינו נאמן, אבל מידי דידע דמחייב בה אע״ג דאמר פרעתיך בתוך זמני מהימן משום מה לי לשקר, ואע״ג דחזקה לא עביד דפרע בגו זמניה, מה לי ידע ומה לי לא ידע, כיון דאידי ואידי כי אתי סמוך למושלם זמניה ואמר ליה פרעתיך בתוך זמני לא מהימן וכי תבעיה לאחר זמניה וא״ל פרעתיך בזמני או לאחר זמני מהימן. אידי ואידי מה לי לשקר במקום חזקה, וכי היכי דכי ידע דמחייב ותבעו לאחר זמנו וא״ל פרעתיך בתוך זמני מהימן משום מה לי לשקר, כי לא ידע דמחייב נמי כיון דאלו אמר פרעתיך בזמני מהימן כי אמר פרעתיך בתוך זמני נמי להמניה משום מה לי לשקר, אלא משום דהיכא דלא ידע אפי׳ אמר פרעתיך בזמני נמי לא מהימן ואשתכח דליתיה למה לי לשקר כלל, וכן הדעת נוטה:
נד. אמר ליה רב אחא (טבא) [סבא] לרב אשי תא שמע מנה לי בידך אמר לו הין למחר אמר לו תנהו לי נתתיו לך פטור אין לך בידי חייב מאי לאו נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בזמני אין לך בידי דא״ל פרעתיך בתוך זמני וקתני חייב. ועל כרחיך בתבעו לאחר זמנו עסקינן דהא דומייא דרישא קתני וכי היכא דרישא דמטי זימניה קמיירי דהא פרעתיך בזמני קאמר ליה סופא נמי בדמטא זימניה קמיירי, אלמא תבעו לאחר זמנו ואמר לו פרעתיך בתוך זמני אינו נאמן. ודחינן לא מאי נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני ואין צריך לומר היכא דאמר ליה פרעתיך בזמני ואין לך בידי דאמר ליה לא היו דברים מעולם. כלומר לא לויתי ממך מנה לעולם דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. שאם אין הלואה פריעה למה ונמצא זה מודה שלא פרע וכיון שיש עדים שהודה בפניהם כדקתני בהדיא מנה לי בידך א״ל הין, ואין צ״ל היכא דאתו עידי הלואה, אע״ג דהדר טעין אין לויתי ופרעתי לא מהימן שהרי העדים מעידין אותו שלוה והוא מודה שלא פרע ולפיכך חייב. ובעיין ולא איפשיט, ורב אשי מדחא בעלמא קא מדחי ולאו לאסוקי הלכתא קאתי. מיהו שמעינן מינה דההיא דקתני התם אין לך בידי חייב לא מתוקמא אלא בדאמר ליה לא לויתי, אבל אמר ליה פרעתיך אע״ג דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני נמי לא מפקינן מיניה. ודוקא דתבעו לאחר זמנו אבל תבעו סמוך למושלם זמנו וא״ל פרעתיך בתוך זמני אינו נאמן כדר״ל:
נה. הרי אמרו מד״א ולמעלה אין מחייבין אותו לבנות סמך לו כותל אחר אע״פ שלא נתן עליו את התקרה מגלגלין עליו את הכל אמר רב הונא סמך לפלגא סמיך לכולא. כלומר היכא דסמך כותל אחד כנגד אורך חצי התוספת כמאן דסמיך לכולא דמי ומגלגלין עליו את הכל, דכיון דסמיך לפלגא גלי אדעתיה דניחא ליה בההוא תוספת ומוכחא מילתא דמפיק למסמך נמי כנגד אידך פלגא. ורב נחמן אמר למאי דסמך סמך ודלא סמך לא סמך. וקי״ל כרב נחמן בדיניה הלכך לא מחייבינן ליה אלא בשיעורא דסמיך. ולא תימא הני מילי היכא דלפיף ביה ושיעיה בטינא או בסידא אי נמי עבד ביה קרן זוית, דגלי אדעתיה דליכא בדעתיה לאורוכיה טפי, אלא אע״ג דלא לפיף ביה ולא עביד קרן זוית דאיכא למימר דדעתיה לארוכי לא מחייבינן ליה טפי משיעור מאי דסמיך, דהא עיקר פלוגתא דרב הונא ורב נחמן בדלא לפיף ולא עבד קרן זוית קיימא מדקאמרינן מודה (רבינא) [רב הונא] בלופתא וקרנאתא, כלומר היכא דלפיף ביה בסופייה אי נמי עבד בה קרן זוית דגלי אדעתיה דליכא בדעתיה לאורוכיה טפי הלכך לא מחייב אלא בשיעורא דסמיך, כי פליגי היכא דלא לפיף ולא עבד קרן זוית. ומודה רב נחמן באפריזא וקיבעתא דכשורי דאי סמך לפלגא (והנך) [ואנח] אפריזא שהיא קורה אריכא ועבה שמניחין אותה על ראש הכותל כנגד ארכו לקבוע עליה ראשי קורות תקרת הבית לרחבו מכותל זה לכותל שכנגדו, והניח זה אפריזא מקום קביעת ראשי הקורות מתחלתו ועד סופו, אע״פ שלא סמך אלא כנגד חציו כמאן דסמך לכוליה דמי דגלי אדעתיה דניחא ליה בכוליה ומגלגלין עליו את הכל. ואיכא לפרושי דהאי קיבעתא דכשורי דקאמרינן לאו בגופיה דאפריזא הוא אלא אנפא אחרינא באנפי נפשיה, קמ״ל דאי נמי לא מנח ליה אפריזא אלא דעביד בסוף ההוא פלגא דסמיך מקום קביעתא דכשורי כמאן דסמך לכולא דמי. כגון דהוה כותל המחיצה מזרח וכותל הסמיכה כנגד חצי מערב יוצא מקרן דרומית מערבית ועד חצי רוח מערבית ועבד ביה בסופיה מקום קיבעתא דכשורי דגלי אדעתיה דדעתיה למיקבע ביה כשורי, ארכן כנגד אורך כותל הסמיכה ורחבן כנגד רחבו, [ראשן ה]⁠ראשון בסוף כותל הסמיכה וראשן השני בכותל שני שכנגדו שמצד כותל המחיצה בצפון, וסופו להניח עליהן תקרה כנגד כל הכותל של מחיצה, שנמצאו ראשי קורות התקרה מצד מזרח על גבי כותל המחיצה וראשיהן מצד מערב חציין על גבי כותל הסמיכה והשאר על גבי הקורות הקבועות בסופו, וכיון דעבד מילתא דמוכחא עלויה דדעתיה לאישתמושי בכוליה כותל המחיצה אע״ג דלא סמך אלא כנגד חציו כמאן דסמך לכוליה ומגלגלין עליו את הכל:
נו. אמר רב נחמן בי כורי לא הוי חזקה. כלומר היכא דבאני קמא מארבע אמות ולמעלה מדנפשיה ועבד ביה בשעת בנין בי כורי, דאינון כזי דמעילין בהו ראשי כשורי, כל כמה דלא מעייל להו לכשורי התם לא הוו חזקה לאידך למימרא דיהיב להו פלגא אוזינקא, אי נמי דפיוסיה פייסיה ואיפייס ליה לעיוליה התם כשורי. ואע״ג דמנח בהו המליטא. והיא קורה שמשקעין אותה בבנין תחת החלונות כדי להניח עליה ראשי הקורות, מאי טעמא מימר אמר אמינא לכי מפייס לי לא מיתרע אשיתאי:
נז. אמר רב נחמן אחזיק להורדי אחזיק לכשורי לכשורי אחזיק להורדי אחזיק לשפכי אחזיק לנטפי לנטפי אחזיק לשפכי אבל לצריפא דאורבני לא ורב יוסף אמר אפי׳ לצריפא דאורבני עבד רב יוסף עובדא בצריפא דאורבני. וקי״ל כותיה דמעשה רב. והא דאמר רב נחמן אחזיק להורדי דאנון קנים אחזיק לכשורי דאנון קורות, לאו כמאן דאמר דאחזיק לאשתמושי בגודא דחבריה קאי, דא״כ כי אחזיק להורדי אמאי אחזיק לכשורי והלא מכביד, ולא יהא אלא הבית והעליה של שנים, הא אמרי׳ בסוף הבית והעליה (ב״מ קיז,ב) עליון שבא לשנות בגזית שומעין לו בגויל אין שומעין לו לסכך בשקמים שומעין לו בארזים אין שומעין לו, וכוליה שמעתא משמע התם דאי משני להקל שומעין לו להכביד אין שומעין לו, אלא הני כולהו במאן דאחזיק בשפיכות המים על חצר חבירו קאי, והני הורדי וכשורי כולהו אגודא דמחזיק קיימי. וכי תימא א״כ מה לי הורדי מה לי כשורי, משום דכשורי קביעה תשמישתייהו והורדי לא קביעה תשמישתייהו כולי האי. ואמטול הכי קאמרינן בלישנא קמא דרב נחמן דאי אחזיק להורדי דלא קביעה תשמישתייהו לא אחזיק לכשורי דקביעה תשמישתייהו. (וקמ״ל) [וקיי״ל] כלישנא בתרא דאפילו אחזיק להורדי אחזיק לכשורי דכיון דאחזיק אחזיק, והוא דקיימו הני הורדי וכשורי אגודא דמחזיק כדברירנא. ואם נפשך לומר במאן דאחזיק לאשתמושי בגודא דחבריה בהורדי או בכשורי קאי, משכחת לה בכותל השותפין ואמתניתין קאי כדקתני בחזקת שלא נתן עד שיביא ראיה שנתן. ולא דמי לעליון שבא לשנות בגזית, דאלו התם בית לחד ועליה לחד דאין לבעל העליה להכביד על הבית אבל הכא גודא דשותפי הוא והאי דלית ליה לאשתמושי ביה למעלה מארבע אמות ולמעלה משום דהוי בחזקת שלא נתן, דאי הוה ניחא ליה למיתב ליה פלגו אוזיקנא הוי ליה זכותא לאשתמושי ביה על כרחיה, כיון דאחזיק אפילו להורדי הוי ליה בחזקת שנתן דאי לאו הכי לא הוה שבקי ליה לאשתמושי ביה אפילו להורדי, והאי דלא אשתמש בה אלא בהורדי משום דלא אתברר ליה כשורי הוא, וכיון דקנה ליה בחזקת שנתן חצי ההוצאה ממילא קנה ליה זכותא לאשתמושי ביה בכל דבעי ואפילו בכשורי. ולטעמיך דלישנא קמא קסבר דילמא פיוסיה פייסיה לאחולי גביה לכשורי ומאי דאחיל אחיל למאי דלא אחיל [לא אחיל]. ולית הלכתא כוותיה, דכל היכא דאיכא למיתלא בזכותא דאית ליה לא תלינן במחילה. וכן היכא דאחזיק בשפיכת המים על חצר חבירו בנטפי, שהן רעפים שהמים מנטפין מהן, ובעא לשנויינהו לשפכי שהן מרזבין שהמים נשפכין מהן בזעף, אחזיק נמי לשפכי. לשפכי אחזיק לנטפי. ואפילו לצריפא דאורבאני, והוא גג העשוי כמין צריף ומסוכך במורביות של ערבה והמים יורדין עליהם מכונסין טיפה בצד חברתה, ולא עוד אלא שאין ירידת המים כלה מהן במהרה ואע״פ שפסקו הגשמים מהן הן מנטפין והולכין עד כמה שעות, אפילו הכי הויא חזקה דכיון דאחזיק בשפיכת המים בחד אנפא אחזיק נמי בכולהו אנפי:
או דילמא [שמא] במקום חזקה לא אמרינן [אין אנו אומרים, סומכים] על הנימוק של ״מה לי לשקר״? ומציעים: תא שמע [בוא ושמע] ראיה לדבר ממה ששנינו שמי שחייבוהו להשתתף בבניית כותל שנפל הריהו בחזקת שנתן חלקו בכותל, עד שיביא זה שתבעו לשלם ראיה שלא נתן.
Or perhaps where there is a presumption against a person’s claim, we say that the borrower can claim: Why would I lie? The Gemara suggests: Come and hear a proof from the mishna: If after the wall was built one of the neighbors claims he alone constructed it and the other did not participate in its building, the latter is nevertheless presumed to have given his share of the money, unless the claimant brings proof that the other did not give his share.
מאמרים באתר אסיף
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) הֵיכִי דָמֵי אִילֵּימָא שֶׁתְּבָעוֹ לְאַחַר זְמַן וְאָמַר לוֹ פְּרַעְתִּיךָ בִּזְמַנִּי פְּשִׁיטָא אֶלָּא לָאו דַּאֲמַר לֵיהּ פְּרַעְתִּיךָ בְּתוֹךְ זְמַנִּי אַלְמָא אֲפִילּוּ בִּמְקוֹם חֲזָקָה אמרי׳אָמְרִינַן מַה לִּי לְשַׁקֵּר שָׁאנֵי הָכָא דְּכׇל שָׂפָא וְשָׂפָא זִמְנֵיהּ הוּא.
The Gemara clarifies the matter: What are the circumstances of the case? If we say that one partner demanded that the other party pay the money after the time that the payment became due, i.e., after the wall was rebuilt, and the other partner said to him: I paid you at the time that the payment became due, it is obvious that he is presumed to have given him the money. Rather, is it not a case where he said to him: I paid you within the time, i.e., before the payment became due? Apparently, even where there is a presumption against a person’s claim, we say that the defendant can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: Here it is different, because the time to pay is upon the completion of each and every row. Therefore, it is as if he said: I paid you at the time that the payment became due.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והלה אומר לפני עדים הן – אין לך בידי מעולם חייב הואיל והודה לו מעיקרא:
פרעתיך בזמנו – באותו [היום] שתבעו. אלמא דבמקום חזקה לא אמרי׳ מה לי לשקר. לא לעולם בעלמא אמרי׳ מה לי לשקר והכא כי אמר ליה אידך אין לך בידי משום מאי חייב לאו זמן ותוך זמן איכא הכא. אלא מש״ה חייב אתמול אמר לו הן בפני עדים ועכשיו אמר ליה אין לך בידי כמאן דכפר ליה בתר הודאתו דמי 1 הכא אמר לויתי ויש עדים שלא יכול לומר לא פרעתי דמי וחייב לפרוע ולעולם מיהא ליכא למישמע מינה:
1. [אולי צ״ל בתר הודאתו דמי וכהיכי דאומר לא לויתי ויש עדים שלוה דאינו יכול לומר לו דפרעתי דמי וחייב לפרוע וכו׳]:
ערך בי כווי
בי כוויאלא הוי חזקה (בבא בתרא ו.) פי׳ ראובן ושמעון שכנים היו ובנו שניהן עד ארבע אמות מן הכותל ומשם ולמעלה בנהו שמעון לבדו ועכשיו נמצאו בכותל זה בין החלונות להכניס בהן ראשי הקורות מחצר ראובן אינו יכול ראובן לטעון שאלו הם חזקה שלי שחצי כותל שלי שיכול שמעון לומר לא עשיתי בכותלי כך אלא שאם תתן לי חצי ההוצאה לא אצטרך לנקוב במקבות בכותל.
א. [צווישין פענסטער.]
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ונברר: היכי דמי [כיצד בדיוק היה הדבר]? אילימא [אם תאמר] במקרה שתבעו לאחר זמן השלמת בניית הכותל, ואמר ליה [לו]: ״פרעתיך בזמני״, בהשלמת הכותל, פשיטא [פשוט, מובן מאליו] שהוא בחזקת שנתן! אלא לאו דאמר ליה [האם לא במקרה שאומר לו]: ״פרעתיך בתוך זמני״; אלמא [מכאן] שאפילו במקום חזקה שאדם אינו פורע בתוך זמנו אמרינן [אומרים אנו] ״מה לי לשקר״! ודוחים: שאני הכא [שונה כאן], שכל בניית שפא ושפא זמניה [נדבך ונדבך זמנו] הוא, שאין זמן הפרעון בסוף הבניה, אלא בכל שלב ושלב חלה עליו חובה להשתתף בהוצאות, והרי זה כאומר ״פרעתיך בזמני״.
The Gemara clarifies the matter: What are the circumstances of the case? If we say that one partner demanded that the other party pay the money after the time that the payment became due, i.e., after the wall was rebuilt, and the other partner said to him: I paid you at the time that the payment became due, it is obvious that he is presumed to have given him the money. Rather, is it not a case where he said to him: I paid you within the time, i.e., before the payment became due? Apparently, even where there is a presumption against a person’s claim, we say that the defendant can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: Here it is different, because the time to pay is upon the completion of each and every row. Therefore, it is as if he said: I paid you at the time that the payment became due.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) ת״שתָּא שְׁמַע מד׳מֵאַרְבַּע אַמּוֹת וּלְמַעְלָה אֵין מְחַיְּיבִין אוֹתוֹ סָמַךְ לוֹ כּוֹתֶל אַחֵר כּוּ׳ עַד שֶׁיָּבִיא רְאָיָה שֶׁנָּתַן.
The Gemara suggests: Come and hear another proof from the continuation of the mishna. The court does not obligate the reluctant neighbor to contribute to the building of the part of the wall that is above four cubits. But if the reluctant neighbor built another wall close to the wall that was built higher than four cubits, in order to set a roof over the room that was thereby created, the court imposes upon him the responsibility to pay his share for all of the rebuilt wall, even though he has not yet set a roof over it. If the builder of the first wall later claims that he did not receive payment from his neighbor, the neighbor is presumed not to have given his share of the money, unless he brings proof that he did in fact give money for the building of the wall.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםספר הנראור זרוערמ״הבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיסקא סמך לו כותל אחר – כדפרישית לעיל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וזה שביארנו בתבעו לאחר זמנו וטען שפרעו בזמנו שנאמן דוקא במה שהוא אינו מפקפק בחיובו אבל דבר שלא נתברר לו אם הוא חייב בו אם לאו אינו נאמן והוא שאמרו בזה וסמך לו כותל שהוא בחזקת שלא נתן על הדרך שביארנו במשנה:
ומציעים, תא שמע [בוא ושמע] ראיה לצד השני, ממה ששנינו בהמשך המשנה: מארבע אמות ולמעלהאין מחייבין אותו. סמך לו כותל אחר — מחייבים אותו, והריהו בחזקת שלא נתן עד שיביא ראיה שנתן.
The Gemara suggests: Come and hear another proof from the continuation of the mishna. The court does not obligate the reluctant neighbor to contribute to the building of the part of the wall that is above four cubits. But if the reluctant neighbor built another wall close to the wall that was built higher than four cubits, in order to set a roof over the room that was thereby created, the court imposes upon him the responsibility to pay his share for all of the rebuilt wall, even though he has not yet set a roof over it. If the builder of the first wall later claims that he did not receive payment from his neighbor, the neighbor is presumed not to have given his share of the money, unless he brings proof that he did in fact give money for the building of the wall.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםספר הנראור זרוערמ״הבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) ה״דהֵיכִי דָמֵי אִילֵּימָא שֶׁתְּבָעוֹ לְאַחַר זְמַנּוֹ וְאָמַר לוֹ פְּרַעְתִּיךָ בִּזְמַנִּי אַמַּאי לָא אֶלָּא לָאו דְּאָמַר פְּרַעְתִּיךָ בְּתוֹךְ זְמַנִּי אַלְמָא בִּמְקוֹם חֲזָקָה לָא אָמְרִינַן מַה לִּי לְשַׁקֵּר שָׁאנֵי הָכָא דְּאָמַר מִי יֵימַר דִּמְחַיְּיבִי לִי רַבָּנַן.
The Gemara clarifies: What are the circumstances of the case? If we say that one partner demanded that the other party pay the money after the time that the payment became due, and he, the latter, said to him: I paid you at the time that the payment became due, why is he not deemed credible? Rather, is it not that he said: I paid you within the time, before the payment became due? And with regard to this case, the mishna states that he is not deemed credible. Apparently, where there is a presumption against a person’s claim, we do not say that the defendant can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: Here it is different, since the reluctant neighbor says: Who says that the Rabbis will obligate me to pay for this additional part of the wall? In such a case he certainly does not pay before the payment becomes due. The mishna does not provide a proof one way or the other.
רי״ףתוספותספר הנראור זרוערמ״הרשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואמר לו פרעתיך בזמני אמאי לא כו׳ – הוה מצי לשנויי הא דקתני בחזקת שלא נתן היינו בתוך זמנו או בזמנו ואמר פרעתיך בתוך הזמן דליכא מיגו כדפרי׳ לעיל אבל לאחר זמנו הוי בחזקת שנתן דבמקום חזקה אמרינן מה לי לשקר אך ניחא ליה לשנויי התם מימר אמר מי יימר דמחייבי לי רבנן דלא תיקשי נמי לאביי ולרבא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שאני התם דאמר מי יימר דמחייבין ליה רבנן. וה״ה דהוה מצי לאוקמה בדאמר ליה ביום משלם זימניה פרעתיך בתוך זמני, וכסברא דמאן דמקשה מיניה לעיל לאביי ורבא, ובכי הא ליכא מגו וכדכתבינן לעיל, אלא דקושטא קא מתרץ ליה, דאפילו בלאחר זמנו נמי לא מהימן ואפילו אמר ליה נמי לאחר זמני פרעתיך, משום דלא ידע דמחייב, דדין זה איננו גלוי לכל.
האומר לחברו מנה לי בידך ואמר לו הן למחר חזר ותבעו ואמר לו נתתיו לך ר״ל אחר ההודאה פטור אמר לו מנה לי בידך והלה אומר לא היו דברים מעולם והביא זה עדים שהלוהו וכשראה זה עדיו טען שפרע חייב שמכיון שטען תחלה שלא לוה כבר הודה שלא פרע ואם טען שפרע אחר שחייבוהו בית דין אינו נאמן גם כן וזהו טעם הוחזק כפרן ומ״מ כתבו גדולי המפרשים שאין אומרים הוחזק כפרן אלא בשכפר בבית דין ועדים מכחישים אותו אבל מי שאינו כופר בבית דין אע״פ שמכחישין אותו במה שאמר חוץ לבית דין לא הוחזק כפרן וכן פירשו שלא נאמר הוחזק כפרן אלא בנתבע שכפר והביא הלה עדי הלואה אבל אם תבעו חברו מנה ואמר לו הן ויש עדים בהודאה זו ואמר להם אתם עדי על הדרך שיתבאר במקומו ותבעו ואמר לו לא היו דברים מעולם אין עדי הודאה עומדים במקום עדי הלואה לענין זה הואיל ואין מכחישין אותו אלא מהודאת פיו שמא נזכר שכך הוא:
זה שביארנו במלוה שבתוך זמן שגובה מן היתומים אף בלא שבועה דוקא ביתומים גדולים אבל קטנים אין נזקקים לנכסיהם אף במלוה בשטר ואפילו יש בה כל תנאי שבעולם אא״כ היתה רבית אוכלת בהם ונמצאת שדה שאינה שלו ופרעון כתבה או שצוה המוריש תנו מנה לפלני שבכל אלו מעמידין להם אפטרופוס לטעון ולדון בשבילם ונזקקין בית דין לנכסיהם ואם אמר המוריש תנו מנה זה לפלני או שדה זה אין הדבר צריך להעמדת אפטרופוס כמו שיתבאר:
מקצת גאונים כתבו שאע״פ שמלוה שבתוך זמן נגבית מן היתומים בלא שבועה מן הלקוחות מיהא אם היתה בשטר אינה נגבית אלא בשבועה וכן הדברים נראין:
זה שנסתפק לנו במה לי לשקר אם הוא נאמר במקום חזקה אם לאו כך נסתפק לנו במס׳ יבמות פרק האשה שלום (יבמות קי״ד:) בסוגיית החזיקה היא מלחמה בעולם ומעתה יש להקשות שבמס׳ קדושין בפ׳ האומר (קידושין ס״ד.) בסוגית מי שאמר בשעת מיתתו יש לי בנים וכו׳ התבאר שם להדיא במה לי לשקר שהוא מתפשט אף במקום חזקה ומ״מ אפשר שהטעם שם מפני שאין אדם חוטא ולא לו אבל זו שבכאן ואותה שבמסכת יבמות צרך עצמן הם ומתוך כך נשאר הדבר בספק ודנין בה באיסורין לחומרא ובממונות לקולא לנתבע כדין כל הספקות:
כבר ביארנו במשנה שאם סמך לו כותל אחר ואע״פ שלא נתן עליו תקרה מגלגלין עליו את הכל הרי שסמך לו במקצת ולא לכל אין מגלגלין עליו אלא לפי מה שסמך ומ״מ אם נתגלה מתוך בנינו שסופו להשלימו אף במקצת זה יתגלגל עליו חיוב הכל כיצד הרי שבנה הראשון כותלו באורך חצרו בגובה עשרים אמה ולא פרע זה חלקו אלא בגובה ארבע אמות כדינו וסמך אח״כ כותל אחר כנגדו בגובה עשר אמות לארך החצר גם כן הרי זה מתחייב לפרוע חלקו בכותל ראשון עד תשלום עשר אמות והוא שש אמות מארבע הראשונות ולמעלה ולא עוד ומ״מ אם הניח שם לסוף עשר מקום לקורות שנראה שהוא רוצה לעשות עליה על הכותל הרי נתגלה שדעתו להגביה בשיעור מה שאדם מגביה מעליה עד הגג ומגלגלין עליו את הכל או כשיעור מה שיראה מבנינו שדעתו להגביהו וכן אם לא סמך לו לכל ארך החצר אלא לחציו אין מגלגלין עליו אלא לפי מה שסמך ואם הראה בדעתו שסופו להשלימו כגון שהניח בסוף הבנין לבנים יוצאים לחוץ שיכנסו ביניהם הלבנים האחרים כשיוסיף בבנין להיות הבנין נקשר זה בזה מגלגלין עליו את הכל וכן כל כיוצא בזה ממה שיראה שסופו להשלימו:
סמך לו כותלו ולא תבעו הלה בהוצאתו וכשסמך לו הכותל בשיעור גבהו היה רוצה לעשות תקרה מכותל זה לכותל המשותף הרי זה מוחה בידו שלא להשתמש בו בכל מה שמארבע אמות ולמעלה ואפילו הניח לו בעל הכותל הראשון מקומות בכותל להניח בו קורות אין הלה אומר לו כבר החזקתי שהרי הנחת לי מקום לתקרה שאף זה אומר לו לא הנחתי מדרך מחילה אלא שכל זמן שתתפייס עמי בחלק הוצאתך לא יתקלקל הכותל בחפירת מקומות לקורות ואפילו הניח שם חתיכות עץ להקיף ראש הקורה שלא תפסידנה לחות שבכותל אע״פ שהדבר נראה בכך כמכין מקום לחברו שלא מחשש קלקול כותלו אין בכך כלום וכן הדין בכותל שכולו לאחד ולא סייע בה חברו כלל ומ״מ בראשונה חברו משתמש בה עד שיעור מקום שסייע בו ואין הלה מעכב מצד קלקול הכותל:
יש מי שאומר שאם לא הניח לו מקום לקורות ונגמר הכותל ואחר שנגמר נמלך ומתקין לו מקום שזו היא חזקת מחילה לחברו שהרי טעם שהזכרנו אינו נאמר בזו שהרי אף הוא מקלקלה עכשו הואיל וחופר בה אחר שנתיבשה ומ״מ אף הם כתבוה דוקא בשמקום הכותל בין שניהם ואין התביעה אלא בדמי הבנין הא כל שמקום הכותל לאחד אין בו חזקת מחילה שאין לגוף קרקע חזקה בלא טענה אלא בטענת מכירה ובחזקת שלש שנים כשאר דיני חזקה שבטענה:
אע״פ שביארנו שהנחה מקום ראש הקורה אינה חזקה אצל חברו מ״מ אם הכניס הלה קורותיו ושתק החזיק ואינו יכול לסלקו ואפילו הניחן דקות וקטנות הואיל וראויות לתקרה מ״מ החזיק לכל קורה ורשאי להחליפה בגדולה ועבה:
ויש מפרשין שמועות אלו שלא מתורת מחילה היא אלא שבזו הוא נכנס לחזקת שנתן הא כל שנתברר שלא נתן אין זה כלום וכן אף בחזקת שנתן אינו נכנס אלא לאחר שלש כדין כל חזקת טענה ולא יראה כן ולדעתנו קורה אחת אינה מחזקת לחברותיה שלא מחל אלא על זו הואיל ובחזקה בלא טענה הוא דן ומתורת מחילה אבל לאלו שפרשוה בחזקת טענה ובשלש קורה אחת מחזיקתו בכל הכותל:
יש שואלין היאך אמרו כאן שאם החזיק בקלה החזיק לכבדה ובפרק הבית והעליה (ב״מ קי״ז:) אמרו בעליה שנפלה ובא אחד מהם לשנות שאם בא לשנות מקל לכבד אין שומעין לו וכבר השתדלו לתרצה בהרבה פנים שאין הדעת מתישבת בהם ודעתי לומר שבזו אף אנו עסוקים בכבדה הראויה לאותו הכותל מה שאפשר שאינו כן בזו שהוא רוצה לשנות בה ומכאן נראה לי לחזק מה שהוכרע שם ממקצת מפרשים שבארזים ושקמים כל ששנויו בא כמנהג שומעין לו:
מי שבנה גג לעלייתו ורצה להוריד מימיה לחצר חברו הרי חברו מוחה בידו ואם הוריד ולא מיחה החזיק ואפילו החזיק בדרך אחת החזיק להורידן בכל דרך שירצה כיצד החזיק בדרך שהיתה התקרה מטפטפת דרך רעפים ונמצאו המים מתפזרים ויורדין בכל המרזבים על פני ארך כל גגו והוא הנקרא נטפי החזיק אף לשופכי והוא שאם בא לשנות ולהחזיר את כלן לצנור אחד אע״פ שהוא קשה לחצר עושה ואין צריך לומר בהפך ואפילו רצה להורידם דרך כל המרזבים ולשפע את הגג שפוע גדול עד שהוא נעשה כמין צריף שנמצאו המים יורדים בכל המרזבים וברדוף עושה שהרי מ״מ הוחזקו מימיו לירד לחצר זו ואין כאן תוספת היזק הראוי לדקדק ולהקפיד עליו ודברים אלו יש שפרשום דוקא בחזקת טענה ובשלש שנים כמו שפירשנו למעלה ואף גדולי המפרשים נוטים בה לומר כן ואין הדברים נראין:
מקצת חכמי הצרפתים כתבו שאם יש לו נטפי דרך גג שכלו מכוסה ברעפים על חברו ובא לשנותם לתקרה ומעזבה שישתמש בה אע״פ ששמר חברו בה מהיזק ראיה שהרי אף בגג צריך לשמרו אעפ״כ יכול לעכבו שלא יטיפו מימיו כלל בחצר שהנטפי שהם דרך רעפים אין תשמישן נוח ואין לחוש בהם אלא לנטפי גשמים אבל בזו יש לחוש למי תשמישו ויש כאן תוספת היזק הראוי להקפיד ואפילו היה אומר להזהר בכך שמא ישפכו דרך שגגה ויש קצת ראיה בזה בפרק חזקת הבתים (ב״ב נ״ט.) בסוגית המשנה התשיעית במה שאמרו שם מותבת שרשיפא וקיימת ביה וחזית במילאי וא״כ נטפי האמור כאן אין הענין שיהא הגג כלו מכוסה ברעפים כמו שחשבו קצת מפרשים אלא אף הוא גג הראוי להשתמש בו כדרך כל גגות שבתלמוד אלא שבשפת הגג יש מרזבים על פני כל ארכו כמו שבארנו:
ואף בזו ראיתי קצת גדולי הדור מתמיהים בה היאך אפשר שיחזיק מזו לזו והרי ודאי יש כאן תוספת נזק וכמה בני אדם חוששין לשופכי מחמת שהשטף מקלקל את מקומו יותר מבנטפי וכן יש מקפידים יותר בנטפי מצד שהחצר מתלכלכת בהם יותר מבשופכי שהם במקום אחד ואף אני אומר שרוב בני אדם מקפידין יותר בנטפי ולא היה לו לומר אחזיק אף לשופכי שמשמען של דברים שהשופכי הוא שעבוד גדול יותר ואע״פ שיש גורסין בהפך מ״מ לגירסת הספרים קשיא עד שהם פרשו בה שהנטפי הם מי גשמים והשופכי מי תשמיש ובידים ודברים זרים הם ואין הדעת מקבלת בשום פנים שהמחזיק למי גשמים יחזיק למי תשמיש ואף לשון שלאחריו ר״ל אף לצריפא דאורבני אינו נקשר יפה אלא שהם מפרשים אותה בערבה ממש שהטפטוף מתאחר ומרבה בלכלוך ואף זה אינו נקשר אלא בהפוך הגירסא ר״ל אחזיק לשופכי החזיק לניטפי ומ״מ עיקר הפסק אין הדעת מתישבת בו ר״ל שיהא המחזיק למי מטר מחזיק למי תשמיש מכמה סבות חדא שמי הגשמים זכים ונקיים ומי שופכים תלויים בדעת השופך ואף בשיאמר נקיות הם שמא מעלים הוא בהם ומי ששפך יכסה ועוד שהמטר בשעתו משוה את כל התחום ללכלוך כל החצרות ולכל מקומות שבחצר זה ומים היורדים בה מרשות חברו בטלים ע״י האחרים משא״כ במי שופכים ועוד שהמטר שעתו ניכרת לכל ונזהרים מהם ומי שופכין אין שעתן ניכרת ואין אדם נזהר מהם ומ״מ הקושיא חזקה היא בלא ספק:
ומתוך כך אני מודה להם שלעולם אין חזקה מניטפי לשופכי ולא משופכי לניטפי על הצד שפירשנו בנטפי ושופכי שסתם בני אדם מקפידין מזו לזו זה בכה וזה בכה ומתוך כך נראה לי לפרש שהנטפי ושופכי האמורים כאן שניהם על דרך אחד הם נשפכין או שתיהן במקום אחד או שתיהן בפזור אלא שהניטפי הוא שגגו של זה שוה ואין בו מדרון אלא מעט עד שהמים אין יורדין לחצרו של זה אלא בטפטוף והשופכי הוא שיש בו שפוע ומדרון בדרך הרגיל לבני אדם בכך ואמר שמאחר שהחזיק להורדת מימיו לחצרו במקומות אלו אין בהם קפידא בין ירידה של נחת לירידה של שטף וזהו שאמרו אף לצריפה דאורבני ר״ל שפוע גדול יוצא מן הגדר עד שיורדין בשטף מופלג הא ממקום למקום אין לו חזקה ואף לקצת חכמי הדור ראיתי דברים נוטים לאלו והדברים מתישבים ואף לקצת גדולי הדורות ראיתי שאם רצה בעל הגג להגביה את גגו ולהוריד מטרו ממקום גבוה יותר שאינו רשאי הואיל ומ״מ יש כאן קלקול יתר וכן בכל כיוצא בזה לפי מה שיראה לדיינים אלא אם רצה להגביה יסלק מרזבו ויקלוט בתוך שלו ובזו מיהא אין הלה יכול למחות ולומר כי היכי דחצר דידי קניא לך למשדא ביה מיא לדידי נמי קנו מיא דאיגריך שלא נאמר כן אלא כשהגג עומד על עמדו כראוי לירידת המים ממנו לחצר כמו שנבאר בפרק חזקת בסוגיית המשנה השמינית:
ראובן שטען על חברו שיש לו נטפי עליו ויש לו עד אחד וחברו כופר בזה אין לו עליו שבועת התורה שאין נשבעין על כפירת שעבוד קרקעות ואין קבלת המים בכלים מוציאין את הדבר מידי שם קרקע וכן השיבוה גדולי המפרשים:
המשכיר בית לחבירו בבירה גדולה משתמש בזיזיה ובכותליה עד ארבע אמות ובתרבץ וברחבה שבה ובעובי הכותל במקום שנהגו להשתמש בעובי הכותלים וענין זה הוא שהבירה היא חצר גדולה מוקפת בכותלים ובנויה לשכות סביב לארבע רוחותיה ונשאר באמצעיתה כעין ארובה גדולה לאויר ולאורה וכנגד אותה ארובה זורעין תחתיה ירקות ומקיפין אותן במחיצות קטנות ונקרא תרבץ אפדני על שמרבצין אותו תמיד במים ואחר כותלי הבתים רחבה גדולה סביב סביב מוקפת בכותלים אחרים מבחוץ ואמר על זה שבמקום שאין מנהג ידוע בשוכר בית במקום כזה משתמש הוא מן הסתם משפת פתחו לארך הכותל עד ארבע אמות ואע״פ שהוא נכנס בתחום הלשכה האחרת ועד מקום שהוא מתפשט בתשמישה לארכו משתמש בגובה הכותל עד ארבע אמות וכן אם יש שם זיזים עד ארבע אמות משתמש בהם אבל אין רשאי לעשות בה זיזים מתחלה ומ״מ במקום שנהגו להשתמש בעובי הכותלים בעשית זיזים או חלונות סתומים לקלוט חפצים קטנים עושה אבל בסתם לא ומ״מ משתמש הוא בתרבץ אפדני וברחבה שאחורי הבתים אף מן הסתם ויש מפרשים באלו השתים דוקא במנהג וכן אתה למד בכיוצא בזה:
ויש מי שכתב שלא נאמר כל זה אלא במשכיר הא אם מכר או נתן בית בבתים אלו מן הסתם אינו נותן לו שעבוד זה וכן יש מי שכתב שאם השכיר הלשכות האחרות אין לזה על זה שעבוד זה ומ״מ יראה לי אף בשהשכירן מפני שאף לחברו עליו כן:
שאני התם דאמר מי יימר דמחייבי לי רבנן. קשיא לי והא טעמא דאביי ורבא משום דכי מטא זימניה לא ליתי ליטרדן הוא והכא נמי כי סמך לו כותל אחר הא גלי דעתיה דבעי ליתן תקרה ואז ודאי מידע ידע דמחייב ליתן אם כן אפילו מהשתא פרע דמימר אמר אי סמיכנא לא ליתי ליטרדן ויש לומר דהתם זמן פרעון על כרחו אתי ולכך אמר לא ליתי ליטרדן אבל הכא בידו היא אי בעי לא יהיב תקרה עד דהוו ליה זוזי והא שייך טעמא דמי יימר דמחייבי לי בי דינא אף על גב דמתרץ ליה השתא אליבא דמאן דסבירא ליה כאביי ורבא אפילו הכי טעמא תריצא הוא ואפילו למאן דאית ליה דריש לקיש דהא לקמן אמרינן ליה אפילו למען דסבירא ליה כריש לקיש. הרשב״א ז״ל.
מי אמרינן במקום חזקה מה לי לשקר. כתוב בתוספות ושמא סוגיא דהכא לא סברה כרמי בר חמא עד כאן. אי נמי האי דנקט שטרא הוי מוחזק וכל העומד לגבות כגבוי דמי ולהכי לא אמרינן מגו להוציא. אי נמי גבי מפקיד עדיף טעמא דשטרך בידי מאי בעי טפי מבעלמא דלא שייך למימר אפשיטי דספרא זייר ליה כמו בהלואה משום דעל הלוה ליתן שכר. גליון בתוספות.
עוד כתוב שם וקצת נראה דלא קשה מידי דהא פשיטא דחזקה עדיפא ממגו דמגו להוציא לא אמרינן ועל ידי חזקה זו אנו מוציאים והכא מיבעיא לן אי מהני מגו שלא להוציא על ידי חזקה ולפי זה לא יקשה אמאי לא פשיט מההיא דיבמות. ועוד נראה דהכא מיירי שיש עדים שהלוהו מדקאמר תבעו אחר זמנו ולא קאמר תבעו בתוך זמנו אי נאמן במגו דלא היו דברים מעולם ולכך כל זמן שהוא בתוך זמן עדיף מסברא דשטרך בידי מאי בעי אבל כשעבר הזמן תו אינו בחזקת חיוב ולכך מיבעיא ליה ולא דמי להא דרמי בר חמא דכל זמן ששטר ביד זה שכנגדו בחזקת חיוב ולא אמרינן מגו והכא נמי בתוך הזמן בחזקת שהלוהו ואפילו היה לו מגו לא מהימן. עד כאן מגליון תוספות.
אילימא שתבעו לאחר זמנו ואמר פרעתיך בזמני. הואיל ואין הדבר רגיל שיכחישו שנים זה את זה על השעה עצמה ולטעון פרעתיך עכשיו להכי נקט כי האי לישנא שתבעו לאחר זמנו הרבה ואמר ליה פרעתיך זה ימים בזמני כלומר מיד שהגיע זמן חיובי לפרוע אחר שנגמר הכותל עד ארבע אמות. אלא לאו שתבעו לאחר זמנו ואמר ליה פרעתיך בתוך זמני ואם תאמר לוקמה כגון שתבעו בתוך זמנו קודם שסמך לו כותל אחר ואמר ליה פרעתיך. ויש לומר מדקתני ברישא סמך לו כותל אחר ותנא בתריה בחזקת שלא נתן אלמא כגון שתבעו אחר שסמך מיירי דאם היתה משנתנו עוסקת כשתבעו קודם שסמך הוה ליה למיתני מארבע אמות ולמעלה אין מחייבין אותו בחזקת שלא נתן. כן נראה לי. עליות ה״ר יונה ז״ל ותוספי הרא״ש ז״ל.
ויש לברר: היכי דמי [כיצד היה הדבר בדיוק]? אילימא [אם תאמר] שתבעו לאחר זמנו, ואמר לו: ״פרעתיך בזמני״, אמאי [מדוע] לא יאמינו לו? אלא לאו דאמר [האם לא שאומר]: ״פרעתיך בתוך זמני״, ועל כך אומרת המשנה שאינו נאמן; אלמא [מכאן] שבמקום חזקה לא אמרינן [אין אנו אומרים] ״מה לי לשקר״! ודוחים: שאני הכא [שונה כאן], דאמר [שאומר] האיש לעצמו: מי יימר דמחייבי לי רבנן [יאמר שיחייבו אותי חכמים] לשלם עבור כותל זה? ובמקרה זה ודאי אינו משלם לפני הזמן. ונמצא שאין הוכחה לשאלה זו ממשנתנו.
The Gemara clarifies: What are the circumstances of the case? If we say that one partner demanded that the other party pay the money after the time that the payment became due, and he, the latter, said to him: I paid you at the time that the payment became due, why is he not deemed credible? Rather, is it not that he said: I paid you within the time, before the payment became due? And with regard to this case, the mishna states that he is not deemed credible. Apparently, where there is a presumption against a person’s claim, we do not say that the defendant can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: Here it is different, since the reluctant neighbor says: Who says that the Rabbis will obligate me to pay for this additional part of the wall? In such a case he certainly does not pay before the payment becomes due. The mishna does not provide a proof one way or the other.
רי״ףתוספותספר הנראור זרוערמ״הרשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) א״לאֲמַר לֵיהּ רַב אַחָא בְּרֵיהּ דְּרָבָא לְרַב אָשֵׁי ת״שתָּא שְׁמַע אמָנֶה לִי בְּיָדְךָ אָמַר לוֹ הִין לְמָחָר אָמַר לוֹ תְּנֵהוּ לִי אִם אָמַר נְתַתִּיו לָךְ פָּטוּר אֵין לְךָ בְּיָדִי חַיָּיב.
Rav Aḥa, son of Rava, said to Rav Ashi: Come and hear a proof from what is taught in a mishna (Shevuot 38b): If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, and the other one said to him in the presence of witnesses: Yes, that is so; and the next day the lender said to the borrower: Give me the money that you owe me, the halakha is as follows: If the borrower said: I already gave it to you, he is exempt. But if he said: Nothing of yours is in my possession, he is liable.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ר״ח כת״י נוסף מהגניזה] [האומר לחבירו מנה] לי בידך אמ׳ לו הין למחר אמ׳ לו תנה לי א׳מר ליה אין לך בידי חייב [ודחינן] מאי אין לך בידי כגון שכפר [ואמר אין לך בידי הלואה] כלומר לא לויתי ממך מעולם, דכיון דאיכא סהדי דאמיר [ליה מנה] לי בידך ואמ׳ ליה (אין) [הין] והשתא כפר ביה חיי⁠[ב] דקימא לן [כל האומר] לא לויתי מודה שלא פרע שאם אין הלואה פריעה [למה לפיכך] כיון דאיכא סהדי דהודה לו בהלואה חייב לפר׳עו.
[פירוש קדום כת״י הגניזה מביהמ״ד דר״חא] תו איבעיא להו תבעו לאחר זמנו ואמר לו [פרעתיך] בתוך זמני מהו. שמע מינא דמימרא [דריש לקיש] היכא דתבעיה יום השלמת זמנו הוא.
ואיבעיא השתא היכא דתבעיה [לאחר] השלמת [זמנו והלה] טעין דפרע⁠[תיך ביום ה]⁠שלמת זמני הוה נאמן והשתא שבקיה לטענאתא דאית ליה ביה זכותא [ד]⁠הוה ליה נאמן וקא טעין דפרעיה בגו זימניה, ואנן מוחזק לן דלא פרע איניש בגו זימניה, מי אמרינן בקושטא קאמ׳ר דודאי פרעיה אף על גב דמוחזק לן דלא עביד איניש דפרע בגו זימניה, דאילו היה באעי לשקורי היה יכול ליט׳עון יום השלמת זמני פרעתיך, או דילמא חזקה עדיף ואנן מוחזק לן דלא עביד איניש דפרע בגו זימניה ובתר חזקה אזלינן ושבקינן למה לי לשקר. ובעינן למיפשטה להאי בעיא ממתניתין ואידחי כדאמרינן לעיל.
ואמר ליה רב אחא טבא לרב אשי תא שמע מנה לי בידך וכול׳, ובענן למיפשט דאין לך בידי חייב כגון דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני, ושמע מינה אזלינן בתר חזקה ולא חיישינן למה לי לשקר. [ו]⁠אידחי נמי דמאי טעמא [אין לך] בידי חייב שהרי מכחיש את ע⁠[צמו שכבר] הודה ואומר לו הין וכל האומר לא לויתי אחר שהודה כאומר לא פרעתי דאמי ומשום הכי חייב אבל אם אינו מכחיש את עצמו אלא אמר פרעתיך בתוך זמני לא אמרינן דחזקה עדיף ולא איפשיטא האי בעיא, וסבירא לי דאוקי ממונא בחזקת מאריה והמוציא מחבירו עליו הראייה.
[ר״ח כת״י הגניזה ובשטמ״ק הנר] זה ששני⁠[נו בכותל חצר] שנפל מארבע [אמות ולמעל]⁠ה אין מחייבין אותו, סמך לו כותל אחר אף על פי [שלא נתן עליו] את התיקרא מגלגלין עליו את הכל. פיר׳וש זה שאין [מחייבין] את השכן לבנות עם שכנו בחצר אלא עד ארבע אמות [כדי לה]⁠סתלק מן הזק ראיה, ואם בונה שכנו כותל המחיצה [ועולה למעלה אין נזק]⁠ק לו, הני מילי בשלא בנה זה השכן כנגד המחי⁠[צה כותל אחר בחצרו, אבל אם בנה כותל אחר בחצרו נתברר כי בית [רוצה לעשותו ולהיסמך בכותל] המחיצה, וחייב ליה חצי ההוצאה לחברו [שבנאו, ואמר רב הונא אפילו] זה הכותל שבנאו בחצרו אינו אלא חמש אמות [וכותל המחיצה עשר] אמות חייב בכל הכותלב חצי ההוצאה, ורב נח⁠[מן אמר אינו חייב א]⁠לא כשיעור מה שסמך כנגדו. ומו⁠[דה רב הונא בלופתאג. פיר׳וש כגון] שלא בנה כותל כנגד כותל המחיצה [אלא] היה לו כותל בנוי מקודם לכן ועכשו חיבר אליו והאריכו כנגד כותל המחיצה או שעשה לו קרן זוית או שהיה קטן והרחיבו בקרנות דבהני כולהי אינו חייב אלא כשיעור שסמך. ומודה רב נחמן שאפילו לא בנה עכשו כותל אלא היה לו כותל כנגד זה הכותל של מחיצה ועמד עכשיו ועשה על אותו הכותל הישן שהיה בחצרו אפריזא, שהן קרשים מוכנים לתת עליהן קורות התיקרה,⁠ד או קבעתא דכשורי, שהן כמו חלונות להכניס בהן ראשי הקורות, נתברר שבדעתו לתת התיקרא על זה הכותל ועל הכותל [של מחיצה וחייב לתת חצי הוצאת כותל של מחיצה ואע״פ שאינו כנגד כל הכותל].
[רבינו חננאל בשטמ״ק הנר] ר״ח ז״ל: ואפילו לא בנה כותל כנגדו אלא היה לו כותל בחצירו ועשה בו עכשיו אפריזא או קבעתא דכשורי, חייב בכל, וקימא לן כרב נחמן.
ואמ׳ רב נחמן בי כורי לא הויה חזקה, פיר׳ ראובן ושמעון שכנים ובנו שניהם הכותל עד ארבע אמות ומשום ולמעלה בנאו שמעון לבדו, ועכשיו נמצאו בכותל זה בית חלונות להכניס בהן ראשי קורות מחצר ראובן, אין יכול ראובן לטעון שאלו הם חזקה לי שחצי הכותל שלי, שיכול שמעון לומר לא עשיתי כך בכותלי אלא שאם תפייסני ותתן לי חצי ההוצאה לא אצטרך לנקוב במקיבות בכותל ולהכחישו.
סוגיא דשמעתא זו אחזיק להורדי שהן קנים במקום הראוי לקורות אחזיק לכשורי, ואין חבירו יכול למנעו מלתת שם כשורי. אחזיק לנטפי לאה אחזיק לשפכי, כגון תיקרא שהיא מקורה בריעפון. נ״א בטיט שמנטפין מי התיקרא בחצר חברו, אם בא לשנות ולתת מרזב בתיקרה להיות כל מי התיקרה נשפכין במרזב, אין לו זה [כח] ויכול בעל החצר לעכב עליו.
לשפכי אחזיק לנטפי, אבל צריפא דאורבני לא, פיר׳ צריפא דאורבני צריף המקורה, צר מלמעלה ורחב מלמטה, במורביות של ערבה, ומי המטר שותתין ויורדין במורביות הללו בחצר חבירו, אין לאילו חזקה לנטפי וכל שכן לשפכי, ורב יוסף אמ׳ אף לאילו יש להן חזקה, וצריף זה עשוי כקובה צר מלמעלה ורחב מלמטה, כדתנן העושה סוכתו כמין צריף כולי.
אורבאני הן ערבהו, ויש אומ׳ז מין גמי ובעלי הכפרים עושין כן. וראינו לרבותינו הגאונים ז״ל פירוש בענין נטפי ושפכי, ויש עליהם תשובה, ואנו פירשנו מה שהוא קבלה בידינוח.
הימלטא זו תקרת החלון. יש אומ׳ט חתיכות של קורות במקום הראוי בכותל להכניס בו ראשי הקורות של תקרה.
[בגליון: אוזינקא [פי׳] הוצאת הכ׳ותל].
[ערוך ע׳ לפתא] בפ׳ השותפין בגמ׳ כותל חצר (-כאן): ומודה רב הונא בלופתא [בכ״י: ליפתא. וכן בהמשך] ובקרן זוית ומודה רב נחמן באפריזא ובבקעתא דכשורי. פי׳רש רבינו חננאל, לופתא - כגון שלא בנה כותל כנגד כותל המחיצה אלא היה לו כותל בנוי קודם לכן, ועכשיו חיבר אליו והאריכו כנגד כותל המחיצה, או שעשה לו קרן זוית, או שהיה קטן והרחיבו בקרנות, דבהני כולהו אינו חייב אלא כשיעור שסמך. ומודה רב נחמן שאפילו לא בנה עכשיו כותל, אלא היה לו כותל כנגד זה הכותל של מחיצה, ועמד עכשיו ועשה על אותו הכותל הישן שהיה לו בחצרו אפריזא, שהן קרשים מוכנים לתת עליהם קורות התקרה או קבעתא דכשורי שהן כמו חלונות להכניס בהן ראשי הקורות, נתברר שבדעתו לתת התקרה על זה הכותל ועל הכותל של מחיצה, וחייב לתת חצי הוצאת כותל של מחיצה, ואע״פ שאינו כנגד כל הכותל ואפילו לא בנה כותל כנגדו אלא היה לו כותל בחצרו ועשה בו עכשיו אפריזא או קבעתא דכשורי חייב בכל.
פ׳ירוש א׳חר, ומודה רב הונא בלופתא שאם ליפף [בכ״י: סיד] באותו חצי כותל שבנה וסדו בסיד מצדו שאין בדעתו להשלימו, או עשה קרן זוית, כגון שהכותל שבנה היה מצד מערב כנגד כותל חצר שבמזרח שבינו לבין חבירו, וזה חצי כותל מצד מערב שבנה הוא בראשו מצדו מצפון [בכ״י: בקרן זוית] בנה בנין אחד [בכ״י: בקרן אחר] או מעט או הרבה, גלי דעתיה דשוב לא ישלימו, ולמאי דלא סמך לא סמך. ומודה רב נחמן באפריזא - כגון גידודי שעושין לכותל כשרוצין להוסיף עליו, ובקבעתא דכשורי עשה לכותל מערבי שבנה מקום לשום שם קורה אחת או שתים בצדו של כותל, שילך כנגד כל הכותל שבין שתיהן, ובראש אחד של קורה ישים סמוכות, גלי דעתיה שיקרה בין כותל המחיצה לכותל שעשה והקורה שהולכת בצד מערביי.
[הגהות מימוניות שכנים פ״ג אות ג] ומודה ר״נ באפריזא ואקבעתא דכשורי. וכן פירש ר״שכ דשניהם לענין גובה, ור״ח פירש אפריזא היא לענין אורך שעשה בסוף החומה שינים יוצאים, אבן נכנסת ואבן יוצאה לקבל הבנין, ואקבעתא דכשורי לענין גובה כפר״ש, ובערוך פירש כפירש״י.
[רבינו יונה] ור״ח ז״ל כתב: ומודה רב הונא בלופתא, כגון שלא בנה הכותל כנגד כותל המחיצה, אלא היה לו כותל בנוי מקודם, ועכשיו חיבר אליו והאריכו כנגד כותל המחיצה או שעשה לו קרן זוית או שהיה קטן והרחיבו בקרנות דבהני כולהו אינו חייב אלא בשיעור מה שסמך. ומסתברא כי האי פירוש וכו׳.
[פירוש קדום כת״י הגניזה מביהמ״ד דר״חל] סמך לו כותל אחר וכו׳. דברי גאון זק״ל כגון שהיה לו כותל כנגדו הרוס ובנאו נודע הדבר כי היה חפץ ל⁠[הגב]⁠יהו יותר מד׳ אמות על כן אף על פי שלא נתן עליו את התיקרה מגלגלין עליו את הכל.
ואמר רב הונא אם סמך אפילו כנגד חצי כותל המח⁠[י]⁠צה חייב הוא בחצי הוצאת כותל המחיצה כולו, כגון שכותל המחיצה עשר אמות אֹרך והלך ובנה [כנג]⁠דו חמש אמות, ורב נחמן אמר אינו חייב מהוצאת כותל [המחיצה] אלא עד מקום שסמך כנגדו. ו⁠[מו]⁠דה רב הונא [בלופתא] וקרן זוית וקרנאתא.
ו⁠[ה]⁠רב׳ה פרשו לופתא [וקרן זוית וק]⁠רנאתא בכותל המח⁠[יצ]⁠ה, ויגעו ולא [מצאו] ואנו מפר׳שים אותן בכותל שכנגדו שאם היה קצר וחבר אליו, תרג׳ום וחברת (שמות כ״ו:ו׳) ותלפיף, והאריכו וזה הוא לופתא או שעשה לו קרן זוית או שהיה קטן והרחיבו בקרנות.
מיסתבר לי מאי טעמא אינו חייב אלא למ׳אי דא׳סמיך שהרי מקרן זוית וקרנאתא [מראה שאינו רוצה] יותר מזה, וכן בלופאתא אם היה לו חפץ [ליותר] מזה כבר היה מחבר עליו עוד יותר מזה.
דברי גאון זק״ל, מודה רב הונא שאינו חייב מהוצאת הכותל שכנגדו אלא כנגד מה שעשה בכותלו ומודי רב נחמן באפריזא ובקבעתא דכשורי. פי׳ אפריזא, לוחי עץ שמניחין תחת הקורה. ופי׳ קבעתא דכשורי, חלונות שעושין בראשי הכתלים להכניס בהן ראשי הקורות, אם עשה בכותלו שכנגד כותל המחיצה אפריזא או קבעתא דכשורי כבר נודע ששם בלבו לתת את הקור׳ה על שני הכתלים. ומודה רב נחמן שאפילו לא [בנה] בחצירו כלום ולא עשה אלא את אלו בכ⁠[ותל ישן שכנגד] כותל המחיצה הוא חייב בחצי כל ההוצאות הכותל האמצעי.
[רבינו יונה] בי כוי וכו׳. פי׳ לההוא דכשורא דמטללא לענין מתני׳, דתנן בחזקת שלא נתן עד שיביא ראיה שנתן, ועלה קאמר רבינא שאם נתן שם כשורא דמטללתא מל׳ יום ואילך הרי הוא בחזקת שנתן, שלא היה מניחו להשתמש בכותל יותר מל׳ יום עד שיפרענו. והוא כעין מימרא דרב נחמן דאמר בי קורי לא הוי חזקה דקאי אמתניתין כמו שפירש ר״ח.
א. אדלר רטז.
ב. כן פסק הטור סי׳ קנ״ז והביא שם שיטת הר׳ יונה דס״ל דאם אמר שיעשה שתי שורות אין מחייבין אותו אלא על זה. והטור הקשה על זה דאין נראה כן מלשון הגמ׳ ועיין בב״י שישב קושיתו.
ג. רבינו גריס בלופתא ובקרן זוית. וכן מובאת גירסא זו להלן בערוך ערך לפתא ופי׳ שם בשם רבינו. וכן גרס רב״ס בשם וי״ג, וראה כאן עליות דר״י. ובשטמ״ק.
ד. ועיין בתוד״ה ״ומודה״ שפי׳ פי׳ אחר. ובר״י יונה הביא פי׳ רבינו ופי׳ תוס׳, וכתב דנראה כפי׳ רבינו לפי שמתחילת הבנין אין מחייבין אותו בענין זה אלא למה שסמך ואילו לפי תוס׳ כיון שנתחייב כשהתחיל לבנות כי עביד ליפתא מקודם שבאו לבי״ד מאי הוי שמא אח״כ נמלך שלא להגביה ועיי״ש עוד.
ה. כן גרס רב״ס בשטמ״ק הנר ועי״ש סברתו, אבל גרסתינו אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי. והובאו דברי רבינו בסתם בתוך ערוך ערך שפך, וכן לעיל בערך הרדי.
ו. כן פי׳ רש״י. ובר״ג ב״מ מב. ובערוך כאן ערך צרף, ובאו״ז סי׳ ו.
ז. כן פי׳ רגמ״ה ד״ה ״אבל לצריפי״ בפירושו ראשון וכן בערוך כאן.
ח. ראה רב״ס בשטמ״ק הנר ור״י מגאש ושטמ״ק ד״ה ומודה רב הונא, ואו״ז שם סי׳ ו.
ט. כן פי׳ רש״י ומובאים שני פי׳ אלו בלשון זה גם בערוך ערך המלטא.
י. ובערך אפריזא הפנה לפירושו זה. וע״ע מהר״ח או״ז סי׳ קנא. קנ״ח. בשו״ת הרשב״א ח״א סי׳ תתקלא. ח״ג סי׳ קפה. שו״ת הריב״ש סי׳ רי״א. שו״ת הריטב״א סי׳ קעה.
כ. כהרמב״ם.
ל. אדלר רטז.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר לו הין – ובפני עדים.
אין לך בידי – מפרש ואזיל מאי היא.
אמר ליה רב אחא סבא לרב אשי ת״ש האומר לחבירו מנה לי בידך ואמר לו הן למחר אמר לו תניהו לי אמר לו נתתיו לך פטור, והעמידה רב אשי נתתיו לך פטור דאמר ליה פרעתיך בתוך זמניא דנאמן ובשבועהב. וכוותיה קיימא לן דהוא בתראג. וכל נאמן דאמ׳ בתלמוד שבועה בעי, ואבוהון דכולהו בפרק המוכר את הבית (ב״ב ע ע״א): בעא מיניה רב עמרם מרב חסדא המפקיד אצל חבירו בשטר ואמר לו החזרתיו לך מהו מיגו דאילו אמר ליה נאנסתי מהימן כי אמר ליה נמי החזרתיו לך מהימן או דילמא אמר ליה שטרך בידי מאי בעי. אמר ליה נאמן, ומסקנא מאי נאמן נמי בשבועה. ומתירוצא דרב אשי שמעינן דאמרינן מה לי לשקר במקום חזקה.
א. כגירסת כמה כת״י של הגמ׳ וכגי׳ היד רמה: לא נתתיו לך דאמ׳ ליה פרעתיך בתוך זמני אין לך בידי דאמ׳ ליה לא היו דברים מעולם. [ואף לגירסתנו כך היא כונת רב אשי].
ב. וכ״כ בב״י סי׳ עח בשם סה״ת דנשבע היסת.
ג. לדברי רבינו בעיין איפשיטא. אבל הרי״ף כתב דבעיין לא איפשיטא וכל כה״ג חומרא לתובע וקולא לנתבע. וכ״כ ביד רמה: ובעיין לא איפשיט ורב אשי מדחא בעלמא קא מדחי ולאו לאסוקי הלכתא קאתי. ונפק״מ בין שיטת רבינו לשא״ר לענין תפיסה, דלשא״ר מהניא תפיסה כמבואר בש״ך סי׳ עח סקי״ט.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והא דאקשינן מה׳ דתני׳ מנ׳ לי בידך וכו׳ – הוה ליה לאוקמי כולא ביומא דמשלם זמניה נתתיו לך בזמנו פטור פרעתיך בתוך זמני חייב דלא אמרינן מגו בכי האי גוונא לפום מאי דפרישו מקצת רבוותא ז״ל כדלעיל אלא דעדיפא מיני׳ דחי לה לאפוכה לסברי׳ ואפש׳ דמשמע ליה למקשה נתתיו לך כבר.
למחר אמר לו תנהו לי וכו׳. פירוש כגון שתבעו לאחר זמנו בפני עדים והודה לו ואמר אתם עדי. מאי לאו נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בזמני וכו׳ מדקאמר אין לך בידי ולא אמר לא היו דברים מעולם משמע אין לך בידי עכשיו אבל היה לך בתחלה ואם כן היינו רישא אלא ודאי אין לך בידי כבר מזמן ארוך שכבר פרעתיך בתוך זמני אלמא לא אמרינן מגו. ושני ליה נתתיו לך אפילו בתוך זמני פטור ואין לך בידי דקתני חייב דאמר לו לא היו דברים מעולם פירוש כגון שפירש ואמר אין לך בידי מעולם לשון הראב״ד ז״ל.
וזה לשון ה״ר יהוסף הלוי ן׳ מיגש ז״ל תא שמע האומר לחברו מנה לי בידך ואמר הן. פירוש קבע לו זמן למחר לאחר שנשלם הזמן אמר לו תנהו לי אמר לו נתתיו לך פטור אין לך בידי חייב מאי לאו נתתיו לך דאמר לו פרעתיך בזמני שהוא עת תשלום הזמן. אין לך בידי דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני שהוא קודם תשלום הזמן. ודחינא לא נתתיו לך הוי דאמר לו פרעתיך בתוך זמני אין לך בידי דאמר לו לא לויתי ממך לעולם דכיון דאיכא סהדי דמסהדי דתבעו בבי דינא מעיקרא ואמר לו הן מחייב ולא איכפת לן בהאי כפירה דכפר השתא דהא אודי ליה מעיקרא והא דאמרינן מאי טעמא דאמר מר כל האומר לא לויתי וכו׳ כלומר ואפילו אודי בתר הכי בעיקר ההלואה וקטעין דפרעיה לא מהימן ויש לפרש דלהאי תירוצא דאמרינן לא נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני אין לך בידי דאמר ליה לא היו דברים מעולם הא אין לך בידי דקאמר ליה לאו השתא הוא דקאמר ליה אלא מעיקרא הוא דקאמר ליה והכי קאמר בברייתא האומר לחברו מנה לי בידך ואמר ליה הן למחר אמר ליה תנהו לי נתתיו לך פטור אין לך בידי כלום חייב ואם לא אמר הן מעיקרא אלא לא היו דברים מעולם ובאו עדים שיש לו ואחר כך אמר לו נתתיו לך חייב דכל האומר לא לויתי וכו׳. עד כאן לשונו.
אמר ליה [לו] רב אחא בריה [בנו] של רבא לרב אשי: תא שמע [בוא ושמע] ראיה לדבר ממה ששנינו במסכת שבועות, אמר לחבירו: ״מנה לי בידך שאתה חייב לי״, אמר לו בפני עדים: ״הין״ (כן), למחר אמר לו: ״תנהו לי״, אם אמר הנטען: ״נתתיו לך״פטור, אם אמר: ״אין לך בידי״חייב.
Rav Aḥa, son of Rava, said to Rav Ashi: Come and hear a proof from what is taught in a mishna (Shevuot 38b): If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, and the other one said to him in the presence of witnesses: Yes, that is so; and the next day the lender said to the borrower: Give me the money that you owe me, the halakha is as follows: If the borrower said: I already gave it to you, he is exempt. But if he said: Nothing of yours is in my possession, he is liable.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) מַאי לָאו נְתַתִּיו לָךְ דא״לדַּאֲמַר לֵיהּ פְּרַעְתִּיךָ בִּזְמַנִּי אֵין לְךָ בְּיָדִי דא״לדַּאֲמַר לֵיהּ פְּרַעְתִּיךָ בְּתוֹךְ זְמַנִּי וְקָתָנֵי חַיָּיב אַלְמָא בִּמְקוֹם חֲזָקָה לָא אָמְרִינַן מַה לִּי לְשַׁקֵּר לָא מַאי אֵין לְךָ בְּיָדִי לֹא הָיוּ דְבָרִים מֵעוֹלָם דְּאָמַר מָר בכׇּל הָאוֹמֵר לֹא לָוִיתִי כְּאוֹמֵר לֹא פָּרַעְתִּי דָּמֵי.:
The Gemara clarifies the matter: What, is it not that when he says: I already gave it to you, he is saying to him: I repaid you at the time that the payment became due; and when he says: Nothing of yours is in my possession, he is saying to him: I repaid you within the time, before the payment became due? And yet, the mishna teaches with regard to the latter case that he is liable. Apparently, where there is a presumption against a person’s claim, we do not say that the borrower can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: No, what does he mean when he says: Nothing of yours is in my possession? He is saying: There were never such matters; i.e., the purported loan never occurred. As the Master says: Anyone who says: I did not borrow, is treated as one who says: I did not repay, and since it is known by his own admission that he borrowed money, he is liable to pay.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא היו דברים מעולם – הלכך חייב לשלם שהרי יש עדים שהודה לו בפניהם וכיון דאמר לא לויתי מודה הוא שלא פרע שכל מי שאינו לוה אינו פורע הלכך כאומר לא פרעתי דמי דאילו אמר פרעתי נאמן אפילו לוה בפני עדים דקי״ל בשבועות (דף מא:) המלוה את חבירו בעדים אין צריך לפורעו בעדים.
והא דאמרינן מאי טעמא דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. כלומר ואפילו אודי בתר הכי בעיקר ההלואה וקא טעין דפרעיה לא מהימן. ויש לפרש דלהאי תירוצא דאמרינן לא נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בתוך זמני אין לך בידי דאמר ליה לא היו דברים מעולם, האי אין לך בידי דקאמר ליה לאו השתא הוא דקאמר ליה אלא מעיקרא הוא דקאמר ליה, והכי קתני בברייתא האומר לחבירו מנה לי בידך ואמר לו הן, למחר אמר לו תנהו לי נתתיו לך פטור אין לך בידי כלום חייב. כלומר ואם לא אמר הן מעיקרא אלא לא היו דברים מעולם, ובאו עדים שיש לו, ואח״כ אמר לו נתתים לך חייב, דכל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי:
כל האומר לא לויתי כאומר כו׳ – הקשה ה״ר יצחק מה צריך כאן לטעם כל האומר כו׳ הא ודאי כיון שכבר הודה תו לא מהימן לומר שלא לוה דבשלמא בשבועות (דף מא: ושם ד״ה כל) צריך להאי טעמא שאומר לו מנה לי בידך והלה אומר להד״מ ואתו עדים ואמרי ראינו שלוה ופרע השתא הא דקאמרי סהדי שלוה מהימני והא דקאמרי פרע לא מהימני דהא איהו קמכחיש להו דאמר לא לויתי והאומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי אבל הכא לא צריך כלל ואומר ר״י דאיצטריך לאשמועינן דלא מצי למימר האומר לא לויתי לא שלא לוה כלל אלא כאילו לא לויתי לפי שפרעתי קמ״ל דכאילו אומר לא פרעתי בהדיא.
דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי: וכבר הודה בפני עדים של⁠(י)⁠וה. וקשיא לי, למה ליה למימר כל האומר וכו׳, נימא מפני שהוחזק כפרן, שהרי הודה בפני עדים שהיה לו מנה בידו ועכשיו אומר דאין לו, דהא אמר ר׳ יוחנן1 מנה לי בידך והל⁠[ה]⁠2 אומר אין לך בידי והעדים מעידים אותו שיש לו, וחזר ואמר פרעתי - אינו נאמן, שהוחזק כפרן לאותו הממון. ואיכא למימר, דאינו דומה מי שיאמר תחילה יש לך בידי ואח״כ יאמר אין לך בידי, כי אילו העדים אין מכחישין אותו אלא מהודאת פיו, ויכול הוא שיאמר לא הייתי זכור בתחילה מפני שהיו לו עמי עסקים רבים, ועתה חשבתי ולא היו3 לו בידי מעסק זה כלום.
עוד יש מי שיאמר, שאין אנו אומרי׳ הוחזק כפרן לאותו ממון אלא במי שכופר בב״ד ועדים מכחישין אותו, אבל מי שאינו כופר בב״ד, אעפ״י שמכחישין אותו במה שאמר חוץ לב״ד - לא הוחזק כפרן, דעביד איניש דלא אמר כל טענתיה חוץ לב״ד. ויש לו פנים.
2. בכתב היד: ״והלא״, ותוקן על פי השיטה מקובצת.
3. בשיטה מקובצת: ״היה״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי – איכא למידק ל״ל האי טעמא ה״ל למימר דלאו כל כמיני׳ לו׳ להד״מ שהרי הודה והאי טעמא ל״צ אלא לאומר לא לויתי והביא עדים דאוזיף ופרע כדאי׳ במס׳ שבועות. ויש לפרש שהוצרך לומר כן שלא יעלה על הדעת לומר מילתא דלא רמיא עליה דאיניש היה ולאו אדעתי׳ כיון שלוה ופרע אי נמי הכי קא׳ לא היו דברים מעולם שלויתי ולא פרעתי קמ״ל שכל האומ׳ לא לויתי כאו׳ לא פרעתי דמי ולא מתרצינן דיבוריה אפי׳ באו עדי׳ ואמרו שלוה ופרע ויש לפ׳ דבעא לתרוצי אין לך בידי חייב אע״פ שבאו עדים ואמרו לוה ופרע דאי לא באו עדי׳ פשיטא שאפילו בחוזר הוא וטוען פרעתי ודאי שאינו חוזר וטוען.
מאי לא נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בזמני אין לך בידי דאמר ליה בתוך זמני פרעתיך. והוא הדין דהוה מצי למימר אין לך בידי, דאמר ליה ביום משלם זמניה פרעתיך בתוך זמני דליכא מגו וכמו שכתבנו, אלא משום דמשמע דאין הפרש רישא וסופא דמתניתין ע״י זמן התביעה, שהתביעה נעשית בזמן אחד, אלא שהפרש בא מצד טענת הלוואה.
דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. כלומר ולא מיבעיא בעומד בטענתו שהוא חייב, דהא איכא עדים דמכחשי ליה, אלא אפילו חזר וטען פרעתי אינו נאמן, דכבר הודה שלא פרע, דהאומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. ואם תאמר ולמה הוצרך לזו דאמר מר כל האומר לא לויתי, דההיא לא איצטריכא אלא באומר לא לויתי ועדים מעידין אותו שלוה ופרע, כדאיתא (לקמן בפרק מי שמת) [בשבועות] (שבועות מ״א:), אבל הכא בלאו הכי לא מהימן דהא הוחזק כפרן. י״ל דאיצטריך דאי לאו הא דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי, אילו באו עדים ואמרו שלוה ופרע הוה אמינא דפטור, קא משמע לן דאפילו באו עדים לא מהימני. אי נמי אי לאו הא הוה אמינא דמתרצי דבוריה דהכי קאמר לא היו דברים מעולם שלויתי ולא פרעתי אלא פרעתי, קא משמע לן כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. ועוד יש לומר דאיצטריך היכא דטעין שלא בבית דין לא היו דברים מעולם, משום דעביד אינש דלא מגלה טענתיה אלא בבי דינא, קא משמע לן דהודאה מתוך כפירה הודאה אלימתא היא, וכאומר בטענת ודאי לא פרעתי דמי.
מאי לאו נתתיו לך דאמר ליה פרעתיך בזמני אין לך בידי דאמר ליה בתוך זמני פרעתיך. והוא הדין דהוה מצי למימר אין לך בידי דאמר ליה ביום דמשלם זמניה פרעתיך בתוך זמני דליכא מגו וכמו שכתבנו אלא משום דמשמע ליה דאין הפרש רישא וסיפא דמתניתא על זמן התביעה שהתביעה נעשית בזמן אחד אלא שההפרש בא מצד טענת הלוה. רבינו יונה ז״ל בעליות והרשב״א ז״ל.
דאמר מר כל האומר לא לויתי וכו׳. תימה אמאי לא מתרצינן דבוריה כמו בפרק אמרו לו גבי לא נטמאתי דהכי קאמר לא עמדתי בטומאה אלא טבלתי. ואמר ריב״א דהכא לא קאמר לא לויתי לא היו דברים מעולם ולא שייך לתרוצי דבוריה אבל בפרק החובל קשה אבל אמרו יתומים אמר לנו אבינו לא לויתי כל האומר לא לויתי וכו׳ אמאי מתרצינן דיבוריה התם ויש לומר דהאב היה יכול לטעון כן אבל ליתומים לא טענינן מילתא דלא שכיחא. עד כאן. מגליון תוספות.
(ו-ז) דאמר מר כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי וכבר הודה בפני עדים שלוה. קשיא לי למה ליה כל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי נימא מפני שהוחזק כפרן שהרי הודה בעדים שהיה לו מנה בידו ועכשיו אמר ליה אין לו דהא אמר רבי יוחנן מנה לי בידך והלה אומר אין לך בידי והעדים מעידים שיש לו חזר ואמר פרעתי אינו נאמן שהוחזק כפרן לאותו ממון. ואיכא למימר אינו דומה מי שיאמר תחלה יש לך בידי ואחר כך יאמר אין לך בידי כי אלו העדים אינן מכחישים אותו אלא מהודאת פיו ויכול הוא שיאמר לא הייתי זכור בתחלה מפני שהיה לו עמי עסקים רבים ועתה חשבתי ולא היה לו בידי מעסק זה כלום. עוד יש מי שאומר שאין אנו אומרים הוחזק כפרן לאותו ממון אלא במי שכופר בבית דין ועדים מכחישים אותו אבל מי שאינו כופר בבית דין אף על פי שמכחישים אותו במה שאמר חוץ לבית דין לא הוחזק כפרן דעביד איניש דלא אמר כל טענתיה חוץ לבית דין ויש לו פנים. הראב״ד ז״ל.
וכן תירץ הרשב״א ז״ל וזה לשונו יש לומר דאצטריך היכא דטעין שלא בבית דין לא היו דברים מעולם וכו׳. משום דעביד איניש דלא מגלי טענתיה אלא בבי דינא קא משמע לן הודאה מתוך כפייה הודאה אלימתא היא וכאומר בטענת ודאי לא פרעתי דמי. עד כאן לשונו.
עלה בידינו. שאין אדם עשוי לפרוע תוך זמן ואפילו מן היתומים מוציאים ובלא שבועה חזקה לא פרע האב בתוך הזמן ויפה כח מלוה על פה תוך הזמן מן השטר לאחר זמן ואף על פי שטען הלוה אצל היתומים השבע לי שלא פרעתיך כיון דתוך זמן הוא גובה שלא בשבועה ודוקא בגדולים אבל ביתומים קטנים אין גובין מהם תוך זמן ואפילו בשבועה דלהתפסת צררי תוך זמן חיישינן ומתוך שהיתומים קטנים אין יודעים לחקור דבר. ואם אמר ליה ביומא דמשלם זמניה פרעתיך נאמן דעבד אינש דפרע ביומא דמשלם זמניה. ואם לא קבע לו זמן אלא סתם הלוה לו ואמר ליה בתוך שלשים יום פרעתיך נאמן אף על פי שאמרו סתם הלואה שלשים יום כיון שלא פירש לו המלוה זמן לא נתיאש מן הפרעון בתוך שלשים יום והלוה בוש ממנו שמא צריך הוא למעות. ואם קבע לו זמן בינו לבין עצמו ואמר ליה בתוך זמנו אמת הוא שקבעת לי זמן ופרעתיך בתוך הזמן נאמן מתוך שיכול לומר לו לא קבעת לי זמן. וכן אם קבע לו זמן בעדים ותבע לאחר זמנו ואמר לו פרעתיך בתוך זמני נאמן מתוך שיכול לומר פרעתיך בזמנו דבעיא היא בגמרא ולא איפשטא לפיכך המוציא מחבירו עליו הראיה. ואם יש עדים שלא תבעו משהגיע זמנו ותבעו לאחר זמנו ואמר ליה פרעתיך בתוך זמני אינו נאמן.
ולענין משנתנו עלה בידנו. כותל חצר שנפל מחייבים אותו על ארבע אמות. ואם בנאו ראובן ולא סייע שמעון השותף עמו הרי הוא בחזקת שנתן עד שיביא ראיה שלא נתן בין שטוען לאחר בנין כל הארבע אמות שפרע בין שטוען קודם שנגמר הבנין דכל שפא ושפא זמניה הוא. אבל אם קודם שנגמרה השפא טען שפרע אותה השפא כולה או מקצתה הבנוי אינו נאמן הואיל והחל ראובן לבנותה משלו הרי הוא כמו שהאריך לו זמן חיוב אותה השפא עד אם כלה לבנותה ואין אדם פורע בתוך זמנו. וזו ששנינו עד שיביא ראיה שלא נתן היכי דמי שיביא ראיה שלא נתן כגון שבאו עדים ואמרו עמנו היה שמעון במקום פלוני מיום שהחל ראובן בנין כותל זה ויודעים אנו שלא נתן אי נמי כגון שעמד שמעון בדין וחייבוהו לבנות עד ארבע אמות וסרב על צווי בית דין הרי הוא בחזקת שלא נתן כדין גזלן אבל אם סרב בעדים ולא עמד בדין יכול לומר נמלכתי ופרעתי. כענין זה כתוב בהלכות הריא״ף ז״ל בענין עמד בדין אבל ממה שאמרו בפרק גט פשוט איכא בינייהו כשחייב מודה אי נמי דשמתיה ומית בשמתא נראים הדברים שאין בדבר ראיה שלא נתן עד שסירב על ציווי בית דין ושמתוהו ולא התירוהו עדיין מארבע אמות ולמעלה אין מחייבים אותו אף על פי שבנאוהו מתחלה מארבע אמות ולמעלה עכשיו שנפל אין מחייבים אותו לסמוך לו כותל אחר וכו׳.
ולענין התובע את חבירו מנה חוץ לבית דין ואמר לא היו דברים מעולם ואתו סהדי שלוה ממנו מנה אי נמי דאודי קמייהו שחייב לו מנה חייב ואינו נאמן לומר פרעתי ולומר מה שאמרתי מתחלה לא היו דברים מעולם לפי שלא רציתי לגלות דעתי אלא בבית דין ומתוך שפרעתי לא חששתי להודות לך על עיקר ההלואה אינו נאמן דהאומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי והרי אדם מחייב עצמו בהודאתו חוץ לבית דין הן בהודאת חיוב גמור הן בהודאת חיוב הבא מכלל פיטור כגון זה שהוא בא לפטור עצמו ולטעון לא היו דברים מעולם ומכלל טענה זו כבר הודה שלא פרע וכשיבואו עדים שיעידו שלוה אינו נאמן לטעון בבית דין פרעתי. עד כאן מעליות ה״ר יונה ז״ל.
עיין בפרק חזקת בשמעתא דעביד איניש דלא מגלי טענתיה אלא בבי דינא.
ונברר: מאי לאו [האם אין הכוונה] שמה שאמר ״נתתיו לך״דאמר ליה [שאומר לו]: ״פרעתיך בזמני״, ומה שאמר ״אין לך בידי״דאמר ליה [שאומר לו]: ״פרעתיך בתוך זמני״, וקתני [ושנה]: חייב; אלמא [מכאן] שבמקום חזקה לא אמרינן [אין אנו אומרים] ״מה לי לשקר״! ודוחים: לא, מאי [מה פירוש] ״אין לך בידי״? הכוונה היא שאומר: ״לא היו דברים מעולם״, שמעולם לא לויתי, וטעם הדבר שחייב — כמו שאמר מר [החכם]: כל האומר ״לא לויתי״כאומר ״לא פרעתי״ דמי [הוא נחשב] ואם ידוע לנו שלווה — חייב לשלם.
The Gemara clarifies the matter: What, is it not that when he says: I already gave it to you, he is saying to him: I repaid you at the time that the payment became due; and when he says: Nothing of yours is in my possession, he is saying to him: I repaid you within the time, before the payment became due? And yet, the mishna teaches with regard to the latter case that he is liable. Apparently, where there is a presumption against a person’s claim, we do not say that the borrower can claim: Why would I lie? The Gemara rejects this proof: No, what does he mean when he says: Nothing of yours is in my possession? He is saying: There were never such matters; i.e., the purported loan never occurred. As the Master says: Anyone who says: I did not borrow, is treated as one who says: I did not repay, and since it is known by his own admission that he borrowed money, he is liable to pay.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) סָמַךְ לוֹ כּוֹתֶל אַחֵר מְגַלְגְּלִין עָלָיו אֶת הַכֹּל כּוּ׳.: א״ראָמַר רַב הוּנָא סְמַךְ לְפַלְגָא סְמַךְ לְכוּלַּהּ וְרַב נַחְמָן אָמַר גלְמַאי דִּסְמַךְ סְמַךְ לְמַאי דְּלָא סְמַךְ לָא סְמַךְ.
§ The mishna teaches: But if the reluctant neighbor built another wall close to the wall that was built higher than four cubits, in order to set a roof over the room that was thereby created, the court imposes upon him the responsibility to pay his share for all of the rebuilt wall. Rav Huna says: If he built another wall close to the first wall that was half the length or the height of the wall that was built higher than four cubits, it is as if he built it close to the height and length of the entire wall. Since he can easily add to his wall so that it will be equal in length or height to the wall the neighbor rebuilt, he must therefore pay half the cost of the entire rebuilt wall. And Rav Naḥman says: With regard to that which he built close, he built it close; with regard to that which he did not build close, he did not yet build it close. Accordingly, he is required to pay an additional share only for the part of the wall corresponding to the new wall he built.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״השיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

סמך לפלגא סמך לכולה – שאם סמך זה כותל כנגד אותו כותל שהגביהו חבירו משלו ולא האריכו כשיעור אותו כותל כולו אלא כנגד חציו (משום דאמר סמך לכולה) אעפ״כ אמר רב הונא מגלגלין עליו את הכל ויתן חלקו המגיע בכל הכותל אע״פ שלא סמך אלא כנגד חציו משום דאמרי׳ היום או למחר ימלך בעצמו ויאריכנו כנגד כולו:
מה דסמך סמך – שכנגד אותו שיעור שסמך יתן חלקו ותו לא דלא מחייבי ליה עכשיו משום היום ומחר:
סמך לפלגא – שלא היה כותל חדש ארוך ככותל הראשון אלא בחציו או בגובהו לא הגיע לגובהו של ראשון.
סמך לכולה – חייב ליתן לו חלקו בכותל הראשון כאילו סמך כותל שני כנגד כל הראשון דכיון דהתחיל סופו לגמור ויתן תקרה ותנן אע״פ שלא נתן עליו את התקרה נותן מיד.
תוס׳: ויעשה עליות ע״ג תקרה ויצטרך לו כותל שהגביה חבירו. ע״כ.
סמך כותל אחר מגלגלין עליו את הכל אמר רב הונא סמך לפלגא. פי׳ כגון זה:
כיון דסמך לפלגא גלי דעתיה דניחא ליה בההיא תוספת דאוסיף ליה חבריה על כותל המחיצה, לפי שהדבר ידוע שלא בנה כותל זה אלא לעשות שם בית ולהכניס קורותיו לאותה תוספת, ואע״פ שעדיין לא בנה אלא כנגד חציו בלבד ידוע שיש בליבו להאריך הכותל כנגד כותל המחיצה. ורב נחמן אמר למאי דסמך סמך ולמאי דלא סמך לא סמך.
סמך לפלגא סמך לכולה – האי לפלגא איירי בין לאורך בין לגובה.
סמך לו כותל א׳: פי׳ כנגדו. הא דפליגי רב הונא ורב נחמן, נר׳ לי דבין בארכה בין בגבהה פליגי,⁠1 שאם היה כותל המחיצה גבוהא עשרים אמה וזה לא סמך אלא עד עשר אמות - רב הונא אמר נתחייב בכלו בין באורך בין בגובה, ורב נחמן אמר למאי דסמך סמך וכו׳.
ומודה ליה רב הונא בלפתא וקרן זוית: פי׳ ליפתא - שטח סוף בניינו בטיט. וקרן זוית - שעשה לו אבן פנה, דומה שאין בדעתו לא להאריך ולא להגביה.⁠2
1. וכן פירש רש״י, בהתאם לפירושו ל״ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי״, אך רבנו שפירש שם אחרת - כתב זאת על דרך ה״נראה״ בלבד.
2. רבנו מפרש בדומה לתוספות שמדובר בשני עניינים שונים, ולא כפירוש רש״י.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 6]

בד״ה סומך לפלגא כו׳ ומודה רב הונא בקרנא כו׳ עכ״ל במהרש״ל עשה כאן ב׳ דיבורים וכן הוא גם בדפוס חדש ואין צורך אבל כוונת דבריהם דכמו דפליגי בין באורך בין בגובה כן מפרש ר״ת דמודה רב הונא בקרנא ולופתא מיירי נמי בין באורך בין בגובה וכן ומודה רב נחמן כו׳ מיירי בכל גוונא וק״ל:
א שנינו במשנה: למעלה מארבע אמות אין מחייבים אותו להשתתף בבניית הכותל. אבל אם סמך (בנה בסמוך) לו כותל אחרמגלגלין עליו את הכל. אמר רב הונא: אם סמך לפלגא [לחצי] הכותל, באורכו או בגובהו — כאילו סמך לכולה [לכולו] ועליו לשלם מחצית הכותל כולו. ורב נחמן אמר: למאי [למה] שסמךסמך, למאי [למה] שלא סמךלא סמך.
§ The mishna teaches: But if the reluctant neighbor built another wall close to the wall that was built higher than four cubits, in order to set a roof over the room that was thereby created, the court imposes upon him the responsibility to pay his share for all of the rebuilt wall. Rav Huna says: If he built another wall close to the first wall that was half the length or the height of the wall that was built higher than four cubits, it is as if he built it close to the height and length of the entire wall. Since he can easily add to his wall so that it will be equal in length or height to the wall the neighbor rebuilt, he must therefore pay half the cost of the entire rebuilt wall. And Rav Naḥman says: With regard to that which he built close, he built it close; with regard to that which he did not build close, he did not yet build it close. Accordingly, he is required to pay an additional share only for the part of the wall corresponding to the new wall he built.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״השיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וּמוֹדֶה רַב הוּנָא בְּקַרְנָא וְלוּפְתָּא דוּמוֹדֶה ר״נרַב נַחְמָן בְּאַפְרִיזָא וּבִקְבַעְתָּא דִכְשׁוּרֵי.
And Rav Huna concedes with regard to an attachment to the corner of his house that he is not required to pay half the cost of the entire rebuilt wall. If he built the extension of his house in this manner, it is not considered as if he built it close to the entire wall, as it is unlikely that he will add to it. And Rav Naḥman concedes that in a case in which he places a heavy beam [be’afriza] on the wall that can support a roof, or carves into the wall indentations to fix beams in place, then even if he has not yet made use of the entire height of the wall, he has demonstrated his desire to do so in the future, and therefore he must pay half the cost of the entire wall.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בקרנא ולופתא – קרנא שאם התחיל אותו כותל שסמך מרחוק שלא כנגד אותו כותל שהגביה חבירו אלא סופו של אותו כותל שסמך אותו כנגד זוית של אותו כותל שהגביה חבירו בהא מודה רב הונא שאין מגלגלין עליו ליתן אלא כנגד חלקו באותו קרן שאם היה דעתו לסומכו היום ומחר כולו כנגד אותו כותל לא היה בונה משך בנינו לצד אחר לופתא אנפנדי״ף בלע״ז כלומר שלא סמך האי כותל כנגד גובה של כותל חבירו אלא הגביהו כנגד מחצית כותלו של חבירו ולא משום בית אלא לקרות עליו מעט בהא מודה רב הונא שלא יתן אלא כנגד אותו גובה של אותו לופתא לפי שאין בדעתו להגביהו יותר:
ומודה רב נחמן באפריזא – היינו מורפט״א בל״ע אע״ג דאמר רב נחמן למאי דסמך סמך דלא יתן אלא כנגד שיעורא דסמך מודה שאם סמך כותלו כנגד חציו גבוה כמו אותו כותל שהגביה חבירו וחציו האחר עשה נמוך והניח על הנמוך אפריזא ודאי גלי דעתיה דהיום ומחר יניח על אותו אפריזא קורות ויגביהו בשוה לאחר זמן ובחאי מודה רב נחמן דמגלגלין עליו את הכל ואית דאמרי אפריזא (נתר) [נסר] ארוך שמשקעין באורך הכותל ובונין עליו כדי שתקשר הכותל יפה וכן בקבעתא דכשורי שאם עשה באותו מחיצה הנמוך מקום חורין כדי לקבוע בהן לאחר זמן קורות אע״ג דהשתא לא קבע בהן מגלגלין עליו את הכל דגילה דעתו דלאחר זמן יעשה שם עלייה ויגביהו:
ומודה רב הונא בקרנא ולופתא – בחיבור שבקרן זוית. לופתא – חיבור הרי שהיה סוף ביתו של ראובן דבוק לכותל זה שבין שתי חצרות ולאחר זמן נמלך ראובן זה וחיבר בנין מועט בקרן זוית של סוף ביתו ובליטת הבנין משוכה כנגד מקצת אורך הכותל המבדיל בין החצרות מודה רב הונא דלמאי דלא סמך לא סמך שאין בנין כזה עשוי לימשך.
ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי – לענין גובה דקאמר רב נחמן דלמאי דלא סמך לא סמך מודה הוא שאם עשה בכותל שסמך מקום הנחת ראשי קורות עלייה על פני כולה סופו להגביהו עוד כשיעור גובה עלייה וניחא ליה בגובה דכותל ראשון ונותן חלק בכל גובהו.
אפריזא – עץ ארוך ועב שנותן על פני כל אורך הכותל להניח עליו ראשי קורות ומגין עליהם שלא ירקבו מחמת ליחלוח הכותל ובלשון משנה קרוי מלטיסין ומי שאין לו עץ עב עושה חורים בכותל ונותן נסרים קטנים למעלה ולמטה ולצדדין ומניח בתוכו ראשי קורות והיינו אקבעתא דכשורי.
ומודה רב הונא בקרנא ולופתא. פי׳ מודה רב הונא שאם חבר לזה הכותל שבנה כנגד כותל [ה]⁠מחיצה קרן כגון זה:
שאינו חייב מאותה התוספת שהוסיף חבירו על כותל המחיצה אלא מה שכנגד אותו כותל שסמך בלבד, לפי שכיון שעשה קרן זה וחבר אותה אל הכותל, נתברר שאין בליבו להאריך בכותל יותר מזה, ושאותה תוספת שנשאר מכותל המחיצה אין לו צורך בה. פי׳ לופתא. מלשון לפוף שהוא חיבור.
ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי. כלומר ומודה רב נחמן שאם עשה באותה מחיצה שלא בנה עדיין אלא כנגד חציה אפריזא שקורין בלשון ערבי נמאק שעליו מניחים הקורות כדי שיהו מהודקים בכותל, או שחקק בכותל המחיצה מקום קביעת ראשי הקורות ואע״פ שלא עשה שם אפריזא, שחייב ליתן לחבירו מה שהגיע אליו מאותה תוספת שהוסיף על הכותל כולו, ואע״פ שלא בנה עדיין אלא כנגד חציו בלבד, לפי שאותה אפריזא ואקבועי כשורי שעשה בשאר הכותל מוכיח שיש בליבו לבנות כנגדו ולהשתמש בו. וראינו מי שפירש בהא דרב הונא ורב נחמן פירוש אחר שלא עלה אצלנו כלל לפי שיש עליו כמה קושיות, והפירוש שפירשנו הוא הנכון:
ומודה רב הונא בקרנא ולופתא – מפרש ר״ת קרנא להיכר שלא יאריך החומה יותר שבסוף אותו כותל שסמך כייפיה לקרנא כלפי כותלו של חבירו ולופתא הוי היכר שלא יגביה הכותל יותר כגון שעשה היכר בראש החומה לפי שרגילין לעשות החומה צרה למעלה שיפלו הגשמים מחוץ לחומה ולא ישהו שם ומודה רב נחמן באפריזא היא היכר שיאריך עדיין הכותל שבסוף אורך החומה אינו שוה אלא אבן אחת בולטת ואחת שוקעת דודאי עדיין יאריכנו ואקבעתא דכשורי היינו שעשה מקום הנחת ראשי קורות דמוכח שסופו להגביה עד שיעור גובה עלייה.
ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי דכשורי: פי׳ אפריזא - כמו אפריצה, שהניח בסוף בניינו אבנים פרוצות א׳ נכנסת וא׳ יוצאת, כדי שיתקשר התוספת עם זה הבנין. וכן אם עשה1 בכותל המחיצה2 מקום קביעת קורות על פני אורכו, כבר גילה דעתו שהוא רוצה לסמוך בכלו. ולא נחלקו אלא כשהניח סוף בנינו שוה,⁠3 ולא טחו בטיט, ולא היניח בו פרצות, ולא עשה במחיצה מקום קביעת קורות. וקיימא לן כרב נחמן.⁠4
1. בכתב היד מופיעות שתי מחיקות לאחר מילה זאת.
2. בניגוד לשלושת הסימנים האחרים (״לפתא״, ״קרן זוית״ ו״אפריזא״) הנעשים בכותל הנסמך בעצמו ומורים על כוונתו להמשיך את בניית הכותל או לחדול, ״אקבועי דכשורי״ נעשה בכותל המחיצה הסמוכה ולא בכותל הנסמך בעצמו, וכפירוש הרמב״ם, ודלא כפירוש רש״י ותוס׳. ועיין סמ״ע, חו״מ סי׳ קנז ס״ק כה.
3. לאפוקי אם עשה אבן פינה.
4. כך פסקו רוב הראשונים, למעט הריטב״א הפוסק - אולי - כרב הונא. עיין בירור הלכה, עמ׳ יד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומודה רב הונא בליפתא וקרן זוית ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי. הפירוש הנכון דרב הונא באורך הכותל, ודרב נחמן בגובה הכותל. והכי פירושא מודה רב הונא בליפתא, שאם היה כלו לזה הבא לסמוך כותל ישן מתחלה לחצרו מצד הכותל הזה, ובא זה עכשו ומלפף לו כלומר שמחבר לו כותל ומתחיל ממנו ומאריך ובונה קצת עד כנגד כותל זה, אין מגלגלין עליו אלא למאי דסמך, שזה אינו מוכיח שהוא רוצה להאריך ולבנות עוד עד כנגד כל אורך הכותל, אלא חבור קצת הוא שמחבר ומאריך כותלו הראשון וכן נמי בקרן זוית, שאם בנה קרן זוית כזה:
כאן ודאי יש הוכחה שאין בדעתו עוד להאריך ולסמוך עוד; ומודה רב נחמן שאם העלה הכותל קצת ונתן קורה על ראש (על) [של] אותו קצת שבנה כעין אותו שנותנין קורה להיות ראשי קורות התקרה נסמכים עליה, הרי זה ודאי מגלה דעתו שעוד הוא רוצה להגביה, אי נמי באקבועי כשורי, כשעושה מקומות בכותל לנעוץ בו קורות תקרה, שנראה ודאי כרוצה להגביה עוד.
ומודה רב הונא בקרנא ולופתא. פירוש מודה רב הונא שאם חבר לזה הכותל שבנה כותל מחיצת קרן כגון זה*) שאינו חייב מאותה התוספת שהוסיף חבירו על כותל המחיצה אלא מה שכנגד אותו הכותל שסמך בלבד לפי שכיון שעשה קרן זה וחבר אותה אל הכותל נתברר שאין בלבו להאריך בכותל יותר מזה ושאותה תוספת שנשאר מכותל המחיצה אין לו צורך בה. ופירוש לופתא מלשון ליפוף שהוא חבור. ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי. כלומר ומודה רב נחמן שאם עשה באותה מחיצה שלא בנה עדיין אלא כנגד חציה אפריזא שקורין בלשון ערבי קמחק שעליו מניחים הקורות כי אף על פי שעושה כדי שיהיו מהודקים בכותל או שחקק בכותל או בהמחיצה מקום קביעת ראשי הקורות ואף על פי שלא עשה שם אפריזא שחייב ליתן לחבירו מה שהגיע אליו מאותה תוספת שהוסיף על הכותל שלו ואף על פי שלא בנה עדיין אלא כנגד חציו בלבד לפי שאותה אפריזא ואקבועי כשורי שעשה בשאר הכותל מוכיח שיש בלבו לבנות כנגדו ולהשתמש בו. וראינו מי שפירש בהא דרב הונא ורב נחמן פירוש אחר ולא עלה אצלנו כלל לפי שיש עליו כמה קושיות. ופירוש שפירש ה״ר יהוסף ן׳ מיגש ז״ל הוא הנכון.
וזה לשון הראב״ד ז״ל ומודה רב הונא בלופתא וקרן זוית פירוש לופתא שטח סוף בנינו בטיט. וקרן זוית שעשה לו אבן פנה דומה שאין בדעתו לא להאריך ולא להגביה. ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי דכשורי. פירוש אפריזי כמו אפריצא שהניח בסוף בנינו אבנים פרוצות אחת נכנסת ואחת יוצאת כדי שיקשר התוספת עם הבנין וכן עשה בכותל המחיצה מקום קביעת קורות על פני ארכו כבר גלה דעתו שהוא רוצה לסמוך בכולו ולא נחלקו אלא כשהניח סוף בניינו שוה לא טחו בטיט ולא הניח פרצות ולא עשה במחיצה מקום קביעת קורות וקיימא לן כרב נחמן. עד כאן לשונו.
וזה לשון הרשב״א ז״ל ומודה רב הונא בלופתא וקרן זוית ומודה רב נחמן באפריזא ובאקבועי כשורי. הפירוש הנכון דרב הונא מיירי באורך הכותל והכי פירושו מודה רב הונא בלופתא שאם היה לו לזה הבא לסמוך כותל ישן מתחלה בחצר מצד הכותל הזה ובא זה עכשיו ומלפף לו כלום שמחבר לו עוד קצת כותל ומתחיל ממנו ומאריך ובונה קצת עד כנגד כותל זה אין מגלגלין עליו אלא למאי דסמך שזה אינו מוכיח שהוא רוצה להאריך ולבנות עוד עד כנגד כל אורך הכותל אלא חבור קצת הוא שמחבר ומאריך כותלו הראשון. וכן נמי בקרן זוית שאם בנה קרן זוית כזה*) וכאן ודאי יש הוכחה שאין בדעתו עוד להאריך ולסמוך עוד. ומודה רב נחמן שאם העלה הכותל קצת ונתן קורה על הראש אותו קצת שבנה האחד כעין אותו שנותנים קורה להיות ראשי קורות התקרה נסמכין עליה הרי ודאי מגלה דעתו שעוד הוא רוצה להגביה. אי נמי באקבועי כשורי כשעושה מקומות בכותל לנעוץ בו קורות תקרה שנראה ודאי כרוצה להגביה עוד. עד כאן לשונו.
וזה לשון ה״ר יונה ז״ל בעליותיו בלופתא וקרנתא. פירשו רבותי אם חבר לראשו טוח סיד לשפוע ראש הכותל כדי שלא יתעכבו שם מי גשמים וקרנתא כגון שלא סמך אלא לחצי אורך הכותל ועשה בסוף בנין הכותל קרן זוית שגלה דעתו בכך שאין סופו להאריך יותר. וצריך אתה לומר לפי זה הפירוש דמילתא דרב הונא כשבא לבית דין עד שלא עשה לופתא וקרנתא לחייבו מן הסתם על הכל ואם טען שאין דעתו להגביה או שטען שיש בדעתו לעשות לופתא אינו נאמן ואם עשה אחר כך לופתא וקרנתא מהניא. ורבינו חננאל ז״ל כתב ומודה רב הונא בלופתא כגון שלא בנה הכותל כנגד כותל המחיצה אלא היה כותל בנוי מקודם ועכשיו חבר עליו והאריכו כנגד כותל המחיצה שעשה לו קרן זוית או שהיה קטן והרחיבו בקרנות דבהני כולהו אינו חייב אלא כשיעור מה שסמך. ומסתברא בהאי פירושא לפי שמתחלת הבנין אין מחייבין אותו בענין זה אלא למה שסמך ואלו לפירושא קמא כיון שנתחייב כשהתחיל לבנות לתת חלקו בכל המחיצה כי עביד לופתא מקודם שבא לבית דין מאי הוי שמא אחר כך נמלך להגביה שהרי אם בא לבית דין וטען אין דעתי להגביה או שטען שיש בידי לעשות לופתא הרי לא תאמין אותו. עד כאן.
אפריזא. הוא נסר עב ארוך וכו׳. כמו שפירש רש״י ז״ל. ויש מפרשים שבולט זה הנסר חוץ לכותל להניח על אותה הבליטה ראשי הקורות ואם זה שסמך כתלו כנגד חציו באורך כמו אותו כותל שהגביה חברו וחציו האחר עשה נמוך והניח על הנמוך אפריזא גלי דעתיה דהיום או מחר יבנה על אותה אפריזא בנין או יניח שם קורות לצורך תקרה ומעזיבה לעלייה שיבנה עליה ויגביהו ויהנה מכל כותל חברו. רבינו יהונתן ז״ל.
ומעירים: ומודה רב הונא בקרנא ולופתא [בחיבור שבקרן זוית] שאם סמך כותלו באופן זה — אינו נחשב כסומך לכל, שאינו עומד להוסיף על מה שסמך. ומן הצד השני מודה רב נחמן באפריזא ובקבעתא דכשורי מניח קורה ומקום שקובעים בו קורות], שגם אם אינו משתמש מיד בכל גובה הכותל, הרי זה מורה שרוצה לסמוך לכולו.
And Rav Huna concedes with regard to an attachment to the corner of his house that he is not required to pay half the cost of the entire rebuilt wall. If he built the extension of his house in this manner, it is not considered as if he built it close to the entire wall, as it is unlikely that he will add to it. And Rav Naḥman concedes that in a case in which he places a heavy beam [be’afriza] on the wall that can support a roof, or carves into the wall indentations to fix beams in place, then even if he has not yet made use of the entire height of the wall, he has demonstrated his desire to do so in the future, and therefore he must pay half the cost of the entire wall.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשתוספותראב״דספר הנראור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אָמַר רַב הוּנָא הבֵּי כַוֵּי לָא הָוֵי חֲזָקָה ואע״גוְאַף עַל גַּב דַּעֲבַד לֵיהּ הִימְלָטֵי דא״לדְּאָמַר לֵיהּ אָמֵינָא לְכִי פָּיְיסַתְּ לִי לָא לִיתְּרַע אֲשִׁיתַאי.
§ The mishna teaches that if the builder of the first wall later claims that he did not receive payment from his neighbor, the neighbor is presumed not to have given his share of the money, unless he brings proof that he did in fact give money for the building of the wall. Rav Huna says: Even if openings in the wall were built on the side facing the reluctant partner and these openings are suited to serve as beam rests, this does not create a presumption that the reluctant partner contributed his share to the building of the wall. And this is the halakha even if the builder of the wall made sills for these openings. As the builder of the wall can say to his neighbor: I said to myself that when you will appease me and pay me for the construction of the wall, you might want to attach beams to it, and I do not want the foundations of my wall to be damaged by your fashioning new openings in it. Therefore, from the outset, I built the wall with these openings.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשראב״דספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ערוך ע׳ בי כווי] בי כווי לא הוי חזקה. בר׳יש ג׳מרא דב״ב. פי׳רוש ראובן ושמעון שכנים היו, ובנו שניהן עד ארבע אמות מן הכותל, ומשם ולמעלה בנאו שמעון לבדו, ועכשיו נמצאו בכותל זה בית החלונות להכניס בהן ראשי הקורות מחצרא ראובן, אינו יכול ראובן לטעון שאלו הן חזקה שלי שחצי כותל שלי, שיכול שמעון לומר לא עשיתי בכותלי כך אלא שאם תתן לי חצי ההוצאה לא אצטריך לנקב במקבות בכותל.
[שטמ״ק בשם הרשב״א] אמר רב נחמן בי כוי לא הוי חזקה. אמתניתין דבחזקת שלא נתן - קאי וכו׳, ואידך דרב נחמן נמי דאחזיק לכשורי, אית דמפרשים דאמתניתין נמי קאי וכו׳, וההיא דרבינא נמי דכשורא דמטללתא, אמתניתין מפרשינן לה וכו׳, וכן פירש ר״ח ז״ל.⁠ב
[ערוך ע׳ המלטה] בפ׳רק השותפין בגמ׳ סמך לו כותל אחר: אמר רב נחמן בי כוי לא הוי חזקה אע״ג דמנח ביה המלטה [בכ״י במקומו: בה הימלתה]. פי׳רוש, זו תקרת החלון. וי׳ש אומרים חתיכות של קורות במקום הראוי בכותל להניח בו ראשי הקורות של תקרה. וי׳ש א׳ומרים לשון לעז הוא מלטא, שעושין מן הסיד להניח הקורה.
[ערוך ע׳ אשיתא] ליתרע אשיתאי. פי׳ כותל.
[פירוש קדום כת״י הגניזה מביהמ״ד דר״חג, המשך דברי גאון] ואמר רב נחמן בי כוורי לא האוי [חזקה], כותל שבין ראובן לשמעון ובנה ראובן את [החלונות, ולעיל קר]⁠אנו החלונות קבעתא דכשורי, ואפילו [עש]⁠ה בהן בי כיורי - א׳ינה ח׳זקה - ארזים שמתוקנין להניח בהן קורות והן היל׳ (=הי לישנא) הימלתא אין לשמעון בזה חזקה שיכול ראובן לומר לא עשיתי זאת שיהיה לשמעון חזקה אלא לכתחלה עשיתי זאת וכך אמרתי אם יפייסוני לא אצרך להרס את הכותל ולהכחישה. ומחיצת השותפין שיש למעלה ממנה קנים במקום קורות יש בהן חזקה לקורות וזה אחזיק להודורי אחזיק [לכ]⁠שורי.
[שטמ״ק, משיטה לא נודע למי] דאין לפרש האי דאחזיק להורדי אמתניתין כלל, דהא כבר שמעינן הא מדרב נחמן גופיה דאמר לעיל בי כוי לא הויא חזקה כדפרישית, ותו וכו׳, לפיכך רואה אני דברי⁠(ם) אחרים שפירשו, דלאו אמתניתין קאי כלל, ובזה הפירוש מטין דברי רש״י ובעל הערוך ז״ל. וכו׳ פירש הערוך וזה לשונו: אחזיק להורדי, שהם קנין במקום הראוי לקורות, אחזיק לכשורי, ואין חבירו יכול למנעו מלתת שם כשורי.
[ערוך ע׳ הרדי] בפרק השותפין, אחזיק להורדי אחזיק לכשורי. פי׳רוש, אחזיק להורדי [בכ״י: להורודי] שהן קנים במקום הראוי לקורות - אחזיק לכשורי, ואין חברו יכול למונעו מלתת שם כשורי.
[ערוך ע׳ שפך] בריש ג׳מרא דפ׳ השותפין עד דתקין שפכא [בכ״י: שפוכאי], ובגמ׳ כותל חצר (-כאן) אחזיק לנטפי לא אחזיק לשפכי. פי׳רוש, [בכ״י: כגון] תקרה שהיא מקורה ברעפים שמנטפין מן הקורה [בכ״י במקומו: התקרה] בחצר חברו, ואם בא לשנות לתת מרזב בתקרה להיות כל מימי התקרה נשפכין במרזב - אין לו כחד.
[פירוש קדום כת״י הגניזה מביהמ״ד דר״חה, המשך דברי גאון] וגם מחיצת השותפין שהניח אחד מהן [רעפי]⁠ם כדי שינטפו מעליהן מי גשמים [לחצר ח]⁠בירו ולא יפסידו את הכותל וכ⁠[עת רבו] הנוטפין וחפץ לשומם שופכין יש [לחבירו לעכב עליו].
א. נ״א מהצד.
ב. בספר חידושי הרשב״א כתוב: וכן פר״ת. וראה גם תוס׳ עמוד ב׳ ד״ה האי כשורא וכו׳ שהביאו מר״ת וראה לעיל ברבינו יונה שמביא כך מהר״ח, ואפשר לקיים שניהם. וכך משמע בהמשך השטמ״ק ד״ה עוד יש לתרץ – מרבינו יונה שכתב: ורבינו יעקב (=רבינו תם) ז״ל פירש לההיא דכשורא דמטללתא לענין מתניתין והוא כעין מימרא דרב נחמן דאמר בי כוי לא הוי חזקה כמו שפירש ר״ח ורש״י ז״ל.
ג. אדלר רטז.
ד. ובערך טף הפנה לפירושו זה. ועי׳ בשו״ת מהר״ם מרוטנבורג סי׳ רלו. תרפ״ו.
ה. אדלר רטז.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בי כוי לא הוי חזקה – כגון סמך כותלו לחצר חבירו והוי בכותלו של זה חלונות חורין לצד חצר חבירו אין יכול חברו להחזיק בזה הכותל ולומר שיש לו חלק בזה הכותל מחמת אלו החורין הפתוחין לרשותו ואע״ג דעביד ביה בהנהו כוי המלטה כעין שעושין בחלונות שקובעין שם הקורות מקיפין החור בלבנים כדי שלא ירקבו ראשי הקורות מלחלוח החומר ואע״פ שטוען בעל חצר אני עשיתי כל זה אין חזקה לחבירו לטעון שיש לו חלק בכותל מחמת אותן המלטות משום דמצי אמר בעל הכותל האי דעבדי הכי מצד שלך להכי עבדי דכי מפייסת לי ותקנה ממני שיהא לך רשות להשתמש בכותלי ולקבוע בו קורות שיהיו מזומנין החורין ולא תצטרך לחתור בכותל דלא מיתרע אשיתאי:
בי כוי לא הוי חזקה – שמעון שהגביה כותל החולק בחצר למעלה מד׳ אמות ועשה בו חלונות לצד ראובן להנחת ראשי קורות כמו שפירשתי לא הויא חזקה לגבי ראובן לאמר אני סייעתיך להגביהו שאלולי שסייעתיך לא היית עושה לי הנחת קורות שאם אבא לסמוך לו כותל אחר לאחר זמן שאתן עליה תקרה ואף על גב דמתנח ביה הימלטי הם נסרים עבים שנותנים בצדי החורים להגין על ראשי הקורות ולא מצי למימר ראובן אי לאו דסייעי בהדך לא טרחית כל האי טירחא.
דא״ל שמעון דכי מפייסת לי לא תתרע אשיתאי – אמרתי בלבי שמא תמלך לסמוך לי כותל אחר ולתת תקרה ותפייסני בממון במה שהגבהתי לא אצטרך לקלקל כותלי לנקוב בו חורים להנחת ראשי קורותיך.
אמר רב נחמן בי קורי לא הויא חזקה. פי׳ כותל שבין ראובן לשמעון, והכותל ידוע שהוא לראובן ואינו לשמעון, ובשעה שבנאו ראובן עשה בו ראובן מצד שמעון מקום קביעות ראשי קורות, וכיון שעדיין לא הכניס שם שמעון קורותיו אינו יכול שמעון לומר לראובן משעשית האי בי קורי גלית דעתך שנתת לי רשות להכניס בהן קורותי, לפי שיש לראובן לומר, זה שעשיתי דבר זה דאמינא לכי מפייסת לי ותבקש ממני שתשתמש בכותל זה ומפייסנא לך לא תיתרע אשיתאי בחפירת מקום קביעות ראשי הקורות, והשתא דלא פייסת לי אלא בדינא הוא דקא בעית לאשתמושי בכותל לא שביקנא לך.
אמליטא. פי׳ אפריזא:
בי קורי1 לא הוי חזקה: זה [שבנה]⁠2 המחיצה למעלה מד׳ אמות, אעפ״י שהיניח בו מקום קביעת קורות לא הויא חזקה לאידך, דכיון שהיה מסרב מלבנות וראינו זה שבנה לבדו, אעפ״י שהניח אותם מקומות בכותל - לא יצא זה מחזקתו, והרי הוא בחזקת שלא נתן.⁠3
ואפי׳ הניח בה המלטא:⁠4 פי׳, כגון שהוציא מן הכותל חתיכות עצ⁠[י]⁠ם כדי להניח עליהם ראשי הקורות שלא תאכל הכותל ראשי הקורות. והמלטא - מלשון אמלטה נא,⁠5 שהוא ממלט הקורות והכותל שלא לחתור הכותל.
הורדי: דקים, כשורי: גסים. ואם החזיק לזה החזיק לזה והרי הוא בחזקת שנתן.⁠6
וכן7 בכותל ידוע של חבירו, יש⁠(מן)⁠8 מי שאומר אפילו בלא טענה וי״א דוקא בטענה ומסתברא כותיה ולאחר ג׳,⁠9 וכן נטפי ושפיכי.
1. לפנינו בגמרא וברש״י: ״בי כוי״ (= בית החלונות), ואילו ראשונים אחרים (רי״ף, הרמב״ן, רשב״א ועוד) גרסו כרבנו: ״בי קורי״ (= בית הקורות), אך נראה מפירוש רש״י ומפירוש רבנו שהכוונה היא אחת.
2. תוקן על פי השיטה מקובצת. בכתב היד נראה שיש לקרוא: ״שכנס״.
3. רבנו מפרש שאמתניתין קאי כפירוש רש״י והרמב״ן ועוד (עיין דברי מהדיר הרשב״א, הערה 38 והערה 63). ועיין עוד להלן.
4. לפנינו בגמרא: ״ואע״ג דעבד ליה הימלטי״, וגרסת הרי״ף: ״ואע״ג דמנח [ביה] הימלטא״.
5. בראשית י״ט, כ; שמ״א כ׳, כט.
6. רבנו מפרש שגם הורדי וכשורי אמתניתין קאי, דהיינו אם בפועַל סמך הורדי לכותל המוגבה (לאפוקי ״בי קורי״ שמהווה רק הכנה לסמיכת קורות) - חזקתו ששילם על חלקו בהגבהת הכותל, ורשאי לסמוך לו אפילו כשורי. וכפירוש ר״ת המובא ברמב״ן וברשב״א, ודלא כפירוש רש״י ועוד (ועיין בהערת מהדיר הרשב״א, הערה 65) שמדובר על מכירת תשמישים בכותל שידוע ששייך לחברו. ועיין בהערה הבאה.
7. במשפט זה רבנו מסביר את המעבר של הסוגיה מדיון בחזקה ששילם על הגבהת הכותל (״אמתניתין קאי״) לדיון בחזקת תשמישים, וכביכול דברי הגמרא על ״הורדי וכשורי״ מתייחסים לשני העניינים.
8. בכתב היד מופיע קו דק על שתי אותיות אלו, כנראה על מנת למוחקן.
9. כשיטת רבנו תם ועוד. לסיכום שיטות הראשונים בנושא עיין בירור הלכה, עמ׳ טו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳: בי קורי לא הוי חזקה – פי׳ שאם בנה את הכותל למעל׳ מד״א והניח שם מצד חבירו בי קורי אינו יכול זה לומר פרעתיך בתוך זמני ומפני כך עשית בשעת בני׳ בי קורי משום דא״ל אמינא אי מפייס לי לא תיתרע אשיתאי הילכך אפילו להניח שם ראשי קורות באותן בי קורי אינו יכול וכ״ש אחרות.
אמר רב נחמן בקורי לא הוי חזקה. אמתניתין דבחזקת שלא נתן קאי, כלומר דאף על גב דאית ביה כקורי, אינה ראיה לזה הבא לסמוך שכבר נתן. ולאו בחזקות בעלמא קא מיירי, דאם איתא גבי חזקת הבתים הוה להו לאיתויה, ועוד דלישנא דאמינא לכי מפייס לי מוכח הכין, וכן פרש״י ז״ל. ואידך דרב נחמן נמי דאחזיק לכשורי אחזיק להודורי, איכא דמפרש דאמתניתין נמי קאי, ולומר דהיכא דאחזיק לכשורי מימר אמרינן דפיוסי פייסיה לגמרי למיסמך בכולי כותל, ולא אמרינן לא פייסו אלא לניעוץ זה בלבד, דכיון שמקום הכותל בחזקת שניהם וזה סמך במקצת, הרי כותל זה גם כן בחזקת שניהם ושניהם שוים בו, כיון שסמך בו ונעץ בו קורותיו. ולא בבא לסמוך בכותל גמור הידוע לחברו ובטענת מכירה או מחילה קא מיירי, שאין זה מקומו אלא בפרק חזקת. ואף על גב דההיא דנטפי ושופכי דסמכינן להא, בחזקת טענת מכירה היא, ההיא לא סמכוה רבנן כאן אלא מפני שהיא דומה לזו כמחלוקת דרב נחמן ורב יוסף. וההיא דרבינא נמי דכשורה דמטללתא אמתניתין מפרשינן לה דעד תלתין יומין לאו בחזקת שנתן הוא, ומשום שהניחו חברו לסמוך עליו, דעביד איניש דחביל ומשאיל לחבריה בכי הא, אבל טפי מהכין לא, ואי לאו דפייסיה לא הוה שתיק ליה. וכן פירש רבינו תם ז״ל. ואף על פי שאותה דאחזיק לניטפי הפסיק הענין וזו של רבינא נאמרה אחריה, לא שיהו שוות בדינן, אלא מפני שרצה לסדר מחלוקת רב נחמן ורב יוסף זה אחר זה ואחר כך חזר לענין משנתינו.
ויש מפרשים, דכולהו בבא לטעון על כותל חברו בטענת מכירה או סבלונות הן, כההיא דנטפי ושופכי.
ויש מפרשים ההיא דבי קורי אמתניתין ואידך כולהו דאחזיק להודרי ואחזיק לנטפי וכשורה דמטללתא בחזקת טענת מכירה או סבלונות, ולא הביאן כאן אלא שגררת אותה דבי קורי דאמר רב נחמן אמתניתין סמך לה אידך נמי דרב נחמן ורב יוסף דכשורי ונטפי, ובגררא דההיא הביא נמי ההיא דרבינא דדומה לההיא דאחזיק לכשורי במקצת.
ואם תאמר אי ההיא דאחזיק להודרי אחזיק לכשורי בחזקת הבא לטעון על כותל חברו ולומר שאחר שהחזיק להודרי יכול לנעוץ אפילו קורות גדולות, תיקשי לן ההיא דאמרינן בפרק הבית והעליה (ב״ב קי״ז:) עליון שבא לשנות בשיקמים שומעים לו בארזים אין שומעים לו, אלמא להכביד יותר ממה שהיה אין שומעין לו. יש מתרצים דהכא נמי לאו למימרא שאם החזיק לשני הודרי שיכול לנעוץ שתי כשורי, אלא שאם נעץ עשרה הודרי שכובדן ככשורה אחת, יכול הוא ליתן במקומן כשורא אחת ולומר שהיזיקן שוה, ולא תאמר כשהכובד מתחלק כאן מעט וכאן מעט, דהיינו הודרי, איננו מזיק כל כך בכובד הכשורין שהכל במקום אחד, אי נמי בהפך, אלא הכל אחד. והראב״ד ז״ל כתב שם בפרק הבית והעליה שהכל תלוי במנהג, והתם בשלא נהגו להכביד וכאן במקום שנהגו שלא להקפיד ועד כדי המנהג, והביא ראיה מן התוספתא השנויה שם דקתני הבית והעליה של שנים והרי בעל העליה מבקש לעשות לו דיוטא אחרת ואין בעל הבית מניחו מקום שנהגו לעשות שתי דיוטות עושה שלש עושה, ואין משנין ממנהג המדינה.
ולדידי קשיא לי מתניתין דקתני כותל חצר שנפל וכו׳ למעלה מארבע אמות אין מחייבין אותו, דמשמע דלזה שאינו רוצה להגביה יותר מארבע אמות הוא דאין מחייבין, הא לחברו שרוצה להגביה אין ממחין בידו ואלו בההיא דפרק הבית והעליה אמרינן עליון שבא להגביה אין שומעין לו. ומתניתין דהכא לכאורה משמע דמיירא דוקא במקום שנהגו, ואם איתא, כיון דכולה מתניתין קתני מקום שנהגו ומקום שלא נהגו והכא קתני סתמא, משמע דהאי דינא לאו במנהגא תליא. ואם תאמר דנפל שאני, שכבר היה לו זכות באותו כותל להגביה, דומיא דהבית והעליה של שנים שנפלו שהעליון מחזיר כותלים כעין שהיו, מכל מקום חברו היאך הוא רשאי לסמוך בו ולנעוץ קורותיו, דהא משמע ודאי דרשאי, מדקתני סמך לו כותל אחר אף על פי שלא נתן עליו את התקרה מגלגלין עליו את הכל, דאלמא משמע דיכול הוא לתת עליו תקרה, ומשמע נמי דבירושלמי דייק לה מהכא, דגרסינן התם סברין מימר הא אם רצה לקרות אינו מקרה, וחזר ותנא סמך לו כותל אחר אף על פי שלא נתן עליו את התקרה מגלגלין עליו את הכל, הא אם רצה לקרות אינו מקרה, פירוש בתמיה, ואף על פי שאמר שם רבי יוסי בר בון תפתר על שני מרישין, הא משמע בגמרא דאפילו על הכותל ממש סומך, מדאמר רב נחמן בי קורי לא הוי חזקא אמינא לכי מפייסת לי לא תתרע אשיתאי.
ומסתברא שאם אין לו חלק בכל הכותל אלא שעבוד בלבד, כגון הבית והעליה שהתחתון אין לו למעלה מן הבית כלום והעליון אין לו בבית כלום אלא שעבוד בלבד, בזה ודאי אין לעליון לשנות להכביד אלא או להקל או לעשות כמו שהיה, לפי שהתחתון אומר אין לך להוסיף בשעבוד אלא כפי המנהג במקום שיש מנהג, אי נמי כמות שהיה בעיר חדשה שאין בה מנהג, לפי שאין לך במקום הכותל כלום, וגם אני איני יכול לסמוך למעלה מביתי, אבל בכותל חצר ששניהם שותפין במקום הכותל, וגם כל הכותל יד שניהם שוה בו, וזה יכול להשתמש בכולו וזה בכולו ולעתים שזה צריך להגביה ופעמים שזה צריך להגביה, אין אחד מהם יכול למחות ביד חברו, אלא זה מגביה ונועץ וזה מגביה ונועץ, שכל אחד על שלו הוא מגביה וזה יפה לשניהם, ובלבד שלא יגביה כל כך שיתקלקל הכותל בכל לדעת הבקיאין, שזה מפסיד הוא גם חלק חברו ואין שומעין לו. הילכך אם תמצא לומר דהא רב נחמן דאחזיק להודרי אחזיק לכשורי לאו בחזקה דגופו של כותל קאמר, שאם נפל שיחלוק עמו במקום הכותל והאבנים, אלא חזקת שעבוד בלבד לימי הכותל, היינו במקום שנהגו, כדברי הראב״ד ז״ל, אבל אם חזקה זו חזקה גמורה היא להיות שותף בכותל ולחלוק במקום ובאבנים, הרי כעין משנתינו ונועץ ומכביד ואין ממחין בידו. כנ״ל.
ואף על גב דמנח ליה הימלטי דאמר ליה אמינא לכי פייסת לי לא ליתרע אשיתאי. מדלא אמרינן ואף על גב דהא דמנח המלטי אמינא אודויי אודי ליה לתת חלק במחיצה ולפיכך האמנתיו ועשיתי לו בי כוי אבל עדיין לא פרע לי כלומר שמע מינה שאלו היתה עשיית בי כוי הוכחא שהודה לתת חלקו וכל שכן אם הודה לתת לו בעדים הרי הוא בחזקת שנתן דודאי משפט זה גלוי לכל דכיון שהודה ונתרצית בפילוג המחיצה קנתה לו חצרו וזכה בכותל. ולא נהירא שהרי אין לך גלוי הדעת יותר מסמך לו כותל אחר ולא יהא מעשה כדיבור.
עלה בידנו לענין משנתנו כותל חצר שנפל ובנאו חברו למעלה מארבע אמות וסמך לו זה כותל אחר אין מחייבים אותו בהגבהה אלא כשיעור מה שסמך בין שסמך לחצי הגובה או לחצי הרוחב. ואם יש דבר המוכיח שדעתו לגמור הבנין מחייבים אותו. וכן אם לא סמך אלא לחצי הרוחב והניח שם אבנים נכנסות ויוצאות הדבר מוכיח שדעתו להוסיף על הבנין ומחייבים אותו על הכותל. ואם טען ואמר לא היה בדעתו להוסיף אלא טור אחד או שנים נאמן. ואם לא סמך לו כותל ואומר חפץ אני בשיתוף הכותל שהגבהת הרי זה זכה מיד בכותל לפי שזכתה לו חצרו והרי הוא בחזקת שנתן לפי שמשפט זה גלוי לכל דכיון שהודה שהוא רוצה בבנין נתחייב לשלם. וכן אם סמך לו כותל יותר ונתן עליו את התקרה הרי הוא בחזקת שנתן לפי שמשפט זה גלוי לכל דכיון שמשתמש בכותל ודאי חייב לשלם. עד כאן מעליות ה״ר יונה ז״ל.
אמר רב נחמן בי כוי לא הוי חזקה. אמתניתין דבחזקת שלא נתן קאי דאף על גב דאית ביה חורים אינה ראיה לזה הבא לסמוך שכבר נתן ולא בחזקה בעלמא קמיירי דאם איתא בפרק חזקת הוה ליה לאתויה. ועוד דלישנא דאמינא לכי מפייס לי מוכיח הכי וכן פירש רש״י ז״ל. ואידך דרב נחמן נמי דאחזיק לכשורי אית דמפרשים דאמתניתין נמי קאי ולומר דאי אחזיק לכשורי מימר אמר וכו׳ ולא בבא לסמוך בכותל גמור הידוע לחברו ובטענת מחילה או מכירה קמיירי שאין זה מקומו וכו׳ ככתוב בחידושי הרמב״ן ז״ל. וההיא דרבינא נמי דכשורא דמטללתא אמתניתין מפרשינן לה וכו׳ וכן פירש רבינו חננאל ז״ל. ואף על פי שאותה דאחזיק לנטפי הפסיק הענין וזו של רבינא נאמרה אחריה לא שיהו שוות בענין אלא מפני שרצה לסדר מחלוקת רב נחמן ורב יוסף בזה אחר זה ואחר כך חזר לענין משנתנו. הרשב״א.
וכן פירש הראב״ד ז״ל וזה לשונו בי כוי לא הוי חזקה. זה שבנה מחיצה למעלה מארבע אמות אף על פי שהניח בו מקום קביעת קורות לא הוי חזקה לאידך דכיון שהיה מסרב מלבנות וראינו זה שבנה לבדו אף על פי שהניח אותם מקומות בכותל לא יצא מחזקתו והרי הוא בחזקת שלא נתן. ואפילו אם הניח בה המלטא פירוש כגון שהוציא מן הכותל חתיכות מן העצים כדי להניח עליהם ראשי הקורות שלא תאכל הכותל ראשי הקורות והמלטא מלשון אמלטה נא שהוא ממלט הקורות והכותל שלא לחתור הכותל. עד כאן לשונו. ויש מפרשים דכולהו בבי לטעון על כותל חברו בטענת מחילה או סבלנות הם כההיא דנטפי ושופכי. הרשב״א ז״ל.
וכן כתב ה״ר יוסף הלוי ן׳ מיגש ז״ל וזה לשונו בי כוי לא הוי חזקה פירוש כותל שבין ראובן לשמעון והכותל ידוע שהוא לראובן ואינו לשמעון ובשעה שבנאו עשה ראובן מצד שמעון מקום קביעות ראשי קורות כיון שעדיין לא הכניס שם שמעון קורותיו אינו יכול שמעון לומר לראובן משעשית הני בי כוי גלית דעתך שנתת לי רשות להכניס בהם קורות לפי שיש לראובן לומר זה שעשיתי דבר זה דאמינא לכי מפייסת לי ותבקש ממני שתשמש בכותל זה ומפייסנא לך לא תירע אשיתאי והשתא דלא פייסת לי אלא בדינא הוא דבעית לאשתמושי בכותל לא שביקנא לך. הימלטא פירושו אפריזא. עד כאן לשונו.
ויש מפרשים ההיא דבי כוי אמתניתין ואינך כולהו דאחזיק להורדי ואחזיק לנטפי וכשורא דמטללתא בחזקת טענת מכירה או סבלנות ולא הביאן כאן אלא בגררת אותה דבי כוי דאמר רב נחמן אמתניתין סמך לה אידך נמי דרב נחמן ורב יוסף דכשורי ונטפי ובגררא דההיא הביא נמי ההיא דרבינא דומה נמי לדאחזיק לכשורי במקצת. ואם תאמר אי ההוא דאחזיק להורדי בחזקת הבא לטעון על כותל חברו ולומר שאחר שהחזיק להורדי יכול לנעוץ אפילו קורות גדולות תיקשי לן נמי האי דאמרינן בפרק הבית והעליה וכו׳. יש מתרצים דהכא נמי לאו למימרא שאם החזיק לשני הורדי שיכול לנעוץ שני כשורי אלא שאם נעץ עשרה הורדי שכובדן ככשורא אחת יכול הוא ליתן במקום כשורא אחת ולומר שהיזקן שוה שלא תאמר כשהכובד מתחלק כאן מעט וכאן מעט דהיינו הורדי אינו מזיק כל כך בכובד הכשורא שהכל במקום אחד אי נמי בהיפך דלא הכל במקום אחד. והראב״ד ז״ל כתב שם בפרק הבית והעלייה שהכל תלוי במנהג והתם כשלא נהגו להכביד וכאן במקום שנהגו שלא להקפיד. ולדידי קשיא לי מתניתין דקתני כותל חצר שנפל וכו׳ למעלה מארבע אמות אין מחייבים אותו דמשמע דלזה שאינו רוצה להגביה יותר מארבע אמות הוא דאין מחייבים הא לחברו שהוא רוצה להגביה אין ממחין בידו ואלו בההיא דפרק הבית והעליה אמרינן עליון שבא להגביה אין שומעין לו דמתניתין דהכא לכאורה לא משמע דמיירי דוקא במקום שנהגו דאם איתא דבכולה מתניתין קתני מקום שנהגו ומקום שלא נהגו והכא קתני סתמא משמע דהאי דינא לאו במנהגא תליא. ואם תאמר דנפל שאני שכבר היה לו זכות באותו כותל להגביה דומיא דהבית והעליה של שנים שנפלו שהעליון מחזיר כותלים כמו שהיו מכל מקום חברו היאך הוא יכול לסמוך בו ולנעוץ קורותיו דהא משמע דודאי דרשאי מדקתני סמך לו כותל אמר אף על פי שלא נתן עליו את התקרה מגלגלים עליו את הכל דאלמא משמע דיכול הוא לתת עליו תקרה ומשמע נמי דבירושלמי דייק לה מהכא דגרסינן התם סברין מימר הא אם רצה לקרות אינו מקרה חזר ותנא סמך לו כותל אחר אף על פי שלא נתן עליו את התקרה מגלגלים עליו את הכל הא אם רצה לקרות אינו מקרה. פירוש בתמיה ואף על פי שאמר שם רבי יוסי בר בון תפתר על יד מרישין הא משמע בגמרא דאפילו על הכותל ממש סמך מדקאמר רב נחמן בי כוי לא הוי חזקה אמינא לכי מפייס לי לא ליתרו אשיתאי. ומסתברא שאם אין לו חלק בכל הכותל אלא שעבוד בלבד כגון הבית והעליה של שנים שהתחתון אין לו למעלה מהבית כלום והעליון אין לו בבית כלום אלא שעבוד בלבד כזה ודאי אין לעליון לשנות להכביד לא להקל או לעשות כמו שהיה לפי שהתחתון אומר אין לך להוסיף בשעבודי אלא כפי המנהג במקום שיש מנהג אי נמי כמות שהיה בעיר חדשה שאין שם מנהג לפי שאין לך במקום הכותל כלום וגם אני איני יכול לסמוך למעלה מביתי אבל בכותל חצר ששניהם שותפים במקום הכותל וגם תל הכותל יד שניהם שוה בו וזה יכול להשתמש בכולו וזה בכולו ולעתים שזה צריך להגביה ופעמים שזה צריך להגביה אין אחד מהם יכול למחות ביד חברו אלא זה מגביה ונועץ וזה מגביה ונועץ שכל אחד על שלו הוא מגביה וזה יפה לשניהם ובלבד שלא יגביה כל כך שיתקלקל הכותל בכך לדעת הבקיאין שזה מפסיד הוא גם חלק חברו ואין שומעין לו והלכך אם תמצא לומר דהא דרב נחמן דאחזיק להורדי אחזיק לכשורי לאו בחזקת גופו של כותל קאמר לענין שאם נפלו שיחלוק עמו במקום הכותל ובאבנים אלא חזקת שעבוד בלבד לדמי הכותל גם זו במקום שנהגו כדברי הראב״ד ז״ל אבל אם חזקה גמורה היא להיות שותף בכותל ולחלוק במקום ובאבנים הרי כעין משנתנו נועץ ומכביד ואין ממחים בידו כן נראה לי. הרשב״א ז״ל.
ובשיטה לא נודעה למי כתוב דאין לפרש האי דאחזיק להורדי אמתניתין כלל דהא כבר שמעינן הא מדרב נחמן גופיה דאמר לעיל בי כוי לא הויא חזקה כדפרישית. ותו ללישנא קמא דרב נחמן דהכא היכל לימא אחזיק להורדי לא אחזיק לכשורי. ותו דמשמע שהוא בדרך אחזיק לנטפי דבסמוך. לפיכך רואה אני דברים אחרים שפירשו דלאו אמתניתין קאי כלל ובזה הפירוש מטין דברי רש״י ובעל הערוך ז״ל. והרמב״ן ז״ל כתב אחזוק לעשרה הורדי יכול ליתן שם חמשה כשורי ובלבד שלא יוסיף על הכובד הראשון. ואינו נכון אלא יכול ליתן שם כשורי כמנין ההורדי במקומם. וכן פירש הערוך וזה לשונו אחזיק להורדי שהם קנין במקום הראוי לקורות אחזיק לכשורי ואין חברו יכול למנעו מלתת שם כשורי עד כאן. עד כאן לשונו.
והר׳ יונה ז״ל סבירא ליה דבי כוי וכשורא דמטללתא קאי אמתניתין ואינך בחזקה שיש עמה טענה וזה לשונו אחזיק להורדי. בחזקה שיש עמה טענה איירי שטוען טענת מכירה או שטוען שמחלה לו בפירוש וכגון שהחזיק שלש שנים וקסבר רב נחמן לפום האי לישנא שאין לו להכביד יותר ממה שהחזיק ואפילו היכא דקא מהניא האי חזקה להחזיק בגוף הכותל ולטעון שמכר לו חצי הכותל שאפילו אם יפול יחלקו באבנים דהיכי דמי דקא מהניא ליה חזקה דהורדי או חזקה דכשורי להחזיק בגוף הכותל כגון שנתן תקרה ומעזיבה על אותן הורדי או על אותן כשורי ודר תחתיהן ונעשה לו כותל חברו כאחד מכותלי ביתו דמסתמא הויא חזקה לטעון שלקח חצי הכותל מן התקרה ולמטה שהרי אי אפשר להחזיק בכותל בענין אחר אלא לעשות מחיצה לדירתו דהא לא עבדי אינשי למלאות את הבית זיזים ומסמרים מתחלתו ועד סופו. איכא דאמרי אמר רב נחמן וכו׳ וקשה הא דגרסינן בפרק הבית והעליה וכו׳. ויש לתרץ וכו׳. ככתוב בפסקי הרא״ש ז״ל בשמו ז״ל.
עוד יש לתרץ דהכא כדקטעין שמכר לו הכותל בפירוש להשתמש בו בין בהורדי בין בכשורי עסקינן ונאמן בטענתו כיון שהחזיק בתשמיש הכותל שלש שנים וההיא דתחתון ועליון דפרק הבית והעליה בדלא טעין עליון שהתנה על התחתון לסכך בארזים כל זמן שיחפוץ אלא סתם לקח חלקו לעליה וסכך בשקמים. והא דאמרינן נמי אחזיק לנטפי וכו׳ בחזקה דשלש שנים מיירי וכגון שבא בטענה. ותדע דבפרק חזקת הבתים תנן המרזב אין לו חזקה ויש למקומו חזקה והוא לענין שפכי וסתם חזקות דכולי פרקא בשלש שנים. והיכא דאחזיק לכשורי או לשופכי וקטעין טענת סבלנות שסבל זה ולא מיחה בידו חזקה שאין עמו טענה היא ואפילו אחזיק שלש שנים לא מהניא להו חזקה. וכן חלונות דאית להו חזקה כגון שבא בטענת מכירה ולאחר שלש. ואין לומר דטענת סבלנות מועלת כיון שלא מצינו מקום מוכרח לדבר בתלמוד ולא שמענו טענת סבלנות אלא לרבי אלעזר ברבי שמעון דאמר כל שבפניו לאלתר הויא חזקה וגם כי יש סוגיא בפרק לא יחפור על משנת ואם לקחו אפילו בפחות מבית רובע הרי הוא בחזקתו מוכחת כן כמו שאנו עתידין לכתוב שם בעזרת השם. ועוד שאם אפרש אחזיק לנטפי בבא בטענת סבלנות והא דלא אזלינן ביה לזמן שלש שנים שאין טענה על זה הזמן אלא למי שבא בטענת מכירה דעד שלש שנים מיזדהר איניש בשטריה טפי לא מזדהר ואי אמרת דלאלתר הויא חזקה כדאמרינן גבי כשורא דמטללתא ואי חבריה בטינא לאלתר הויא חזקה לא מצינו סתם חזקה דהויא לאלתר. ואין לומר דשלשים יום הויא חזקה כמו שפירשנו גבי כשורא דמטללתא כי מה ענין שופכי אצל כשורא דמטללתא ללמוד זה מזה ולומר כי שיעור הסבלנות בזה כמו בזה. עוד דתניא מעשה באחד שפתח חלונותיו לחצר השותפים בא לפני רבי ישמעאל אמר לו החזקת בני בא לפני רבי חייא אמר לו יגעת ופתחת לך יגע וסתום. וכיון דלאלתר לא הוי חזקה אף על גב דהוה ליה לדמויי פתיחת חלון לכשורא דחבריה בטינא ודאי לזמן שלש שנים הוא דאזלינן ביה שלא נתפרש לנו בענין פתיחת חלון זמן אחר וכיון דאזלינן לזמן שלש שנים אם כן דוקא למי שבא בטענת מכירה הוא דמהני ולא שבא בטענת סבלנות ונלמד מינה גם לחזקת שופכי וכשורי דלית בהו טענת סבלנות כי היכי דלא מהני בחלון כן נראה לי.
ויש מרבותי ז״ל שהם אומרים דטענת סבלנות מועלת בשופכי וכשורי וחזקה שאין עמה טענה דלא מהני דוקא לענין חסרון קרקע אבל היכא דליכא חסרון קרקע אלא שעבוד ותשמיש וכשורי חזקה היא. וראיה שלהם מהא דאמר רב הונא האי כשורא דמטללתא עד תלתין יומין לא הוי חזקה בתר תלתין יום הוי חזקה דכיון דלא אזלינן בה לזמן שלש שנים אלמא לענין טענות סבלנות נאמרה. ואי איכא לאתויי ראיה מינה דההיא לענין מכירה איכא לאתויי מינה דלא אזלינן לבתר שלש אלא היכא דאיכא חסרון קרקע דכותבים עליה שטרא עד שלש שנים מזדהר איניש בשטריה אבל להעשות כשורי ושופכי לא אזלינן לחזקת שלש שנים דלא עבדי שטרא עלייהו הלכך הוה ליה לאתויי לאחר שלשים יום או לאלתר היכא דחבריה בטינא ואף על פי כן אין לנו ללמוד מדין כשורא דמטללתא לענין שופכי או לענין חלונות דכל מקח קרקע או שעבוד קרקע כתבו שטרא עליה ולא פליגי רבינא בשעבוד קרקע וקרקע עצמו כגון מי שיש לו שופכים על חצר חברו או חלונות שחזקתן מונעות מלבנות כנגדן עד שירחיק ארבע אמות או שיש שם היזק ראיה שהוא היזק גדול לקרקע חברו אבל נעיצת כשורא דמטללתא שאין לו בגוף הקרקע אלא שעבוד יש לו בגוף הכותל כל זמן שהוא כותל לא כתב איניש שטרא עליה ולפיכך חזקתן שלשים יום.
ורבינו יעקב ז״ל פירש לההיא דכשורא דמטללתא לענין מתניתין והוא כעין מימרא דרב נחמן דאמר בי כוי לא הוי חזקה כמו שפירשו רבינו חננאל ורש״י ז״ל והכי משמע לישנא דקאמר וכו׳. והפירוש הזה נכון וצריכין אנו לומר לפי הפירוש הזה שאין מגלגלין עליו את הכל מפני נעיצת כשורא דמטללתא תוך שלשים דלא גלי דעתיה דבהכי ניחא ליה בבנין דאיכא למימר דרך עראי מסתמא שם לצל בעלמא כיון שדרך בני אדם לסבול שינעצו כשורא בכותלים לסכך שם לצל עד שלשים יום שאם היו מגלגלים עליו משעת הנעיצה לא היו מחלקים בין שלשים לאחר שלשים שהרי חוב הוא שיש לו עליו ולא סילוק הכשורא ואם האריך לו חובו עד שלשים יום גם לאחר שלשים יתכן שיאריך לו ולאחר שלשים ודאי מגלגלים עליו את הכל דכיון דמשתמש שם דרך קבע בענין שאין בני אדם סובלים לחבריהם ודאי גלי אדעתיה דניחא ליה באותו בנין והוי נמי בחזקה שנתן לפי שמשפט זה ודאי גלוי לכל שאין לו להשתמש בקבע בכותל אלא בסמיכת כותל הוא דשייך דעדיין לא נשתמש בכותל כלל עד כאן לשונו. ולפי פירוש זה שפירש דהא דאחזיק להורדי בטענת מחילה היא אם נפל הכותל אין לו כלום במקום ובאבנים וכו׳. ה״ר יהודא אלברגילוני בשם גאון הוסיף ואמר דאפילו החזיק בתוך שלש שנים וכו׳. ככתוב בחדושי הרמב״ן ז״ל.
ולפי פירוש זה דבריו ז״ל מחוורין שהרי כיון שמשעה שהחזיק ושתק לו חברו זכה לסמיכת קורותיו אף על פי שהחזיק בתשמיש זה שלש שנים אחר כך אין ראיה למקום הכותל דמאי הוה ליה לחבריה למעבד הא לא אפשר ליה למחויי שמכיון ששתק לא זכה בתשמיש קורות הללו ודמי נמי ליודד ברשות שאין לו חזקה דהאי נמי כיון ששתק לו ברשות הוא משתמש בו וכיון שכן אין חזקתו חזקה. אלא שצריך עיון לפירוש הזה אם כן מקום הכותל במה יחזיק ויקנה דאי בשטרא לא אמרינן דעד שלש שנים מזדהר טפי לא מזדהר ואי בחזקה הא אמרינן דלא מהניא חזקת שלש למקום הכותל. וה״ר יונה ז״ל כתב שאם נתן קורות וכו׳ ונתן עליהם מעזיבה החזיק בכל הכותל ובא בטענה שכן דרך המשתמשים בכותלים גמורים שלהם אבל בלאו הכי אין חזקתו אלא לניעוץ קורות. הר״ן ז״ל.
ויש מי שפירש דהאי כשורי בחזקה בעלמא וכן פירש הרב בעל המאור ז״ל וכתב עוד דלאו למימרא דלא בעי שלש שנים אלא תוספת על השלשים ההם כלומר מן השיעור הזה ואילך מונים לו שלש שנים וכן בסוכה דמצוה מן השבעה ואילך מונין לו. וזו דבר של תימה כי מפני מה הוסיפו בזה יתר על השלש דהא טעמו דשלש משום דתלת שנין מזדהר איניש בשטריה טפי לא מזדהר ולא משום דתלת מחיל דהא איפרוך ההוא טעמא והלכך אם תמצא לומר הכא דתלתין קמאי מחיל האי טעמא ליתיה ועוד דאם הוא מוחל שלשים יום הרי כבר עבר טפי משלשים ויש בשלש שנים כמה שלשים. ועוד דלישנא דלבתר שלשים הוי חזקה ולישנא דלאלתר הויא חזקה משמע שהחזקה כולה נגמרה בכך ובכך היא תלויה ולא בשלש שנים שלא הוזכרה כאן כלל אלא שלשים דוקא קאמר ושבעה דוקא קאמר. הרשב״א ז״ל.
וזה לשון הראב״ד ז״ל בתר תלתין יומין הויא חזקה דעד תלתין יומין לא קפיד איניש אבל בתר תלתין יומין כיון שלא מיחה הויא חזקה עד כלות החג כי מפני המצוה שתק ואחריו אם לא ימחה עלתה לו חזקה אית דאמרי בטענה ואית דאמרי אפילו שלא בטענה מפני שמחל וכל זמן שהכותל קיים יש לו לסמוך אבל לא שיהא שותף בכותל ולא במקום הכותל. ואי סוכה דמצוה היא עד שבעה ימים לא הוי חזקה. פירוש אם נכנסו מימי החג בתוך שלשים אף על פי ששלמו השלשים בתוך החג לא עלתה לו חזקה עד כלות החג כי מפני המצוה שתק ואחריו אם לא ימחה עלתה לו חזקה. עד כאן.
אבל ה״ר יונה ז״ל פירש בעליות דבסוכה דמצוה דוקא עד שבעה יומי לא הוי חזקה אף על גב דבשאר ימות השנה עד שלשים יומי לא הוי חזקה התם משום דמעיקרא אדעתיה של רשות סבל ואורחא דמלתא למחלו ולסבול עד שלשים יום אכל בסוכה דמצוה מעיקרא אדעתא דמצוה סבל לו וכיון דנגמרה המצוה אין דרך לסבול שנית אדעתא דצל. ועוד כיון דתחלתה למצוה הניח שם כשעבר זמן המצוה לא מוכחא מלתא דלצל קשביק לה התם אלא מיחזי קביעותא קשביק ליה וגם כי דרך הכל לסתור סוכותיהם אחר החג הלכך לא מחיל איניש טפי כל כך.
גמרא דעבד ליה הימלטי. מלשון הכתוב וטמנתם במלט (ירמיה מ״ד ט׳):
ב ובאשר למה ששנינו במשנה, שלמעלה מארבע אמות הריהו בחזקת שלא נתן את חלקו, אמר רב הונא: בי כוי [בית חלונות], כלומר, החוקק חורים בכותל לצד חבירו כדי שישמשו אותו להניח בהם קורות — לא הוי [אינו נחשב] חזקה, שלמרות שחורים אלה נעשו כדי שיוכל חבירו להניח בהם קורות, אין זו הוכחה שחבירו שילם עבור בנייתו של כותל זה, ואף על גב דעבד ליה הימלטי [ואף על פי שעשה לו מי שבנה את הכותל תיקון] לחלונות אלה. משום דאמר ליה [שאומר לו] בונה הכותל: אמינא [אמרתי] בלבי: לכי פייסת לי [כאשר תפייס אותי] ותשלם לי עבור בניית הכותל ותרצה לקבוע בו קורות לא ליתרע אשיתאי [יתקלקלו היסודות שלי] אם תצטרך לעשות בכותל חורים חדשים, ולכן מראש עשיתי שם חורים.
§ The mishna teaches that if the builder of the first wall later claims that he did not receive payment from his neighbor, the neighbor is presumed not to have given his share of the money, unless he brings proof that he did in fact give money for the building of the wall. Rav Huna says: Even if openings in the wall were built on the side facing the reluctant partner and these openings are suited to serve as beam rests, this does not create a presumption that the reluctant partner contributed his share to the building of the wall. And this is the halakha even if the builder of the wall made sills for these openings. As the builder of the wall can say to his neighbor: I said to myself that when you will appease me and pay me for the construction of the wall, you might want to attach beams to it, and I do not want the foundations of my wall to be damaged by your fashioning new openings in it. Therefore, from the outset, I built the wall with these openings.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשראב״דספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) אָמַר ר״נרַב נַחְמָן אַחְזֵיק לְהוּרְדֵי לָא אַחְזֵיק לִכְשׁוּרֵי לִכְשׁוּרֵי אַחְזֵיק לְהוּרְדֵי רַב יוֹסֵף אָמַר אַחְזֵיק לְהוּרְדֵי אַחְזֵיק לִכְשׁוּרֵי.
With regard to the use of a neighbor’s wall, Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to place thin beams on his neighbor’s wall, i.e., if one had used the wall in that manner in the past and the owner did not protest, so the one using it can maintain that he had acquired from the owner the right to do so, he has not acquired the privilege to place thick beams there. But if he acquired the privilege to place thick beams on the wall, he has acquired the privilege to place thin beams there. Rav Yosef says: If he acquired the privilege to place thin beams, he also has acquired the privilege to place thick beams.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מיגשספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אחזיק להורדי – שאם היה לאחד חזקה בכותל חבירו לקבוע בו זיזין לא יקבע בו קורות דיכול לעכב עליו ולומר אם הוחזקת לזיזין שהם דקין שאין מרעין את הכותל כל כך כקורות ודאי לא תחזיק בו לקבוע קורותיך שהם עבין:
ערך הרדי
הרדיא(בבא בתרא ו.) אחזיק להורדי אחזיק לכשורי פי׳ אחזיק להורדי שהן קנים במקום הראויין לקורות אחזיק לכשורי ואין חברו יכול למונעו מלתת שם כשורי.
ערך אפריזא
אפריזאבוקבעתא דכשורי (בבא בתרא ו) בגמ׳ דכותל חצר פירוש אפריזא בערך למד בלופתא.
ערך זיז
זיזג(עירובין צח:) זיז שלפני החלון. (בבא בתרא נז.) זיז עד טפח יש לו חזקה פירוש כגון לוח יוצא מכותל ראובן לחצר שמעון יש לראובן להשתמש באותו הזיז שיש בו טפח במה שיחפוץ ויש לו לתלות חפצים יורדים באויר חצר שמעון: (בבא בתרא ו) משתמש בכותליה ובזיזיה עד ארבע פי׳ תרגום יציע זיזא והן הקורות היוצאין מן הכותל לחוץ כדאמרי׳ (בסוף גמרא דפרק מרובה) י׳ דברים נאמרו בירושלים אין מוציאין בה זיזין וגזוזטראות משום אהל טומאה אי נמי דלא מיתזקן עולי רגלים. ותנן (אהלות פי״ד) איזהו הזיז שפניו למטה וגזוזטרא שפניה למעלה כלומר זיז יוצאה מן הכותל וראשו כפוף למטה וגזוזטרא יוצאה מן הכותל וראשה נשואה למעלה.
ערך שפך
שפךד(בבא בתרא ג:) עד דתקון שפוכאי (בבא בתרא ו) אחזיק לנטפי לא אחזיק לשפכי פי׳ תקרה שהיא מקורה ברעפים שמנטפין מן התקרה בחצר חברו ואם בא לשנות נתת מרזב בתיקרה להיות כל מימי התקרה נשפכין במרזב אין לו כח (בבא בתרא יט:) התם בשופכין פי׳ מים הנשפכין מן הכלי או מכיוצא בו אבל השתנה קיימא לן כדתניא לא ישתין אדם בצד כותלו שלחברו אא״כ הרחיק ממנו ג׳ טפחים (שבת עח) מודים חכמים לרבי שמעון במוציא שופכין לרשות הרבים ששיעורן ברביעית פי׳ משקין מאוסין העומדין לשפיכה: (מכשירין פרק ב) מי שפיכות שירדו עליהן מי גשמים פי׳ מים טמאים שנשפכו (חולין קה) האי דלא יתבי תותי מרזבא משום שופכין הוא פי׳ מי גשמים הנשפכין מן הגג במרזב (משנה פאה ז) בזמן שהוא שפכוני או ביישוני פי׳ זתים ששופכין שמן הרבה שזתיו מבושלין הן בטוב בישנין יבשין שאינן עושין שמן פ״א ממקום ששמו בישאן כמו חופני ובישאני ס״א בישני שהוא מבייש את חברו שעושה כפלים מחברו (ירושלמי) שפכוני שהוא עושה שמן הרבה בישני אית דבעי בישני ממש וכו׳ (עבודה זרה סו) אבוה דרב אחא בריה דרב איקא הוה שפיך חמרא לגוים פי׳ גוים שהיו לוקחים חביות של יין מישראל והיה שופך נותן חביות לכליהם של גוים והיה מעבירן הנהר בספינה ונותנין לו שכרו כדים רקים (עבודה זרה עב) אמר להו רבא להנהו שפוכאי כי שפכיתו חמר לגוים פי׳ משפך כלי שמשימין בפי החביות ושופכין בו היין ויורד לחבית.
א. [לאטטען.]
ב. [אויף גשטעלטי ברעטער.]
ג. [ברעט, באלקען, אנהאנגדאך.]
ד. [אויס גיסען.]
תוס׳: אחזיק להורדי – כל חזקות הללו דשמעתין אינן חזקות שלש שנים דלא שייך שלש שנים אלא גבי חזקת קרקע שמחזיק בשדה חבירו ואומר לקחתיו ממך אבל הכא בחזקת תשמישין בעלמא מיירי שמשתמש בשל חבירו ובשעה אחת משתמש בפניו ושותק הויא חזקה כדמוכח לקמן דאמרי׳ ואי חבריה בטינא לאלתר הויא חזקה וטעמא משום דאמרינן לא שביק איניש לאישתמושי בתוך שלו תשמיש של קביעות בלא רשותו וכיון דמשתמש זה לפניו ושותק י״ל דנטל רשות ממנו או נתן לו ממון ומכר לו תשמיש זה והני מילי דהויא חזקה כגון שטוען הוא מכר לי או נתן לי במתנה אבל אם טען נשתמשתי בפניו ושתק אינה חזקה כדתנן לקמן בחזקת הבתים (דף מא.) כל חזקה שאין עמה טענה אינה חזקה כיצד אמר לו מה אתה עושה בתוך שלי והוא א״ל שלא אמר לי אדם דבר מעולם אינה חזקה כו׳ ובכל חזקות מיירי לא שנא חזקת שלש שנים ל״ש חזקת יום אחד כי הני. ע״כ.
אחזיק להורדי – להניח ראשי רהיטים דקים על כותל חבירו.
לא אחזיק לכשורי – להניח עלי קורות כבדות תחת אלו.
אמר רב נחמן אחזוק להודרי. פי׳ קנים. לא אחזוק לכשורי, לכשורי אחזוק להודרי. אחזוק לנטפי אחזוק לשפכי, לשפכי אחזוק לנטפי. כלומר אם היתה תקרתו מכוסה ברעפים שקורין לה בלשון ערבי קרמאד, שהמים מתפזרין על אותן רעפים ויורד בחצר חבירו בניטוף, ובקש לשנות את התקרה ולהחזיר המים שיהו נשפכים על מרזב אחד, הרשות בידו ואין חבירו יכול לעכב עליו בכך. אבל צריפא דאורבני לא. כלומר אבל אם בקש להחזיר אותו קרוי רחב מלמטה וקצר מלמעלה כמין צריפא דאורבני שמעמידין אותה כגון זה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אחזוק להודורי אחזוק לכשורי – י״מ דאמתני׳ קאי לומר שאם בנ׳ אח׳ משלו והחזיק אח״כ זה וסמך שם ראשי הודורי אחזיק לכשורי. דאמרינן פיוסי פייסיה לגמרי לסמוך שם כדרך שהיה לו לסמוך אלו סייעו מתחלה וכדרך שסמך חבירו בצד אחר ואין אומרין לא פייסו אלא לניעוץ זה מאחר שהמקום של שניהם בחזקת שניהם הוא עומד ויד שניהם שוה בכותל ובמקום ולאו בחזקת טענה ומחילה אסקינן אלא בחזקת שנתן ואע״ג דהא סמכי׳ לה דנטפי ושופכי בחזקת טענה ומחילה היא לא מפני שהן שוות דפירושן סרוכן אלא מפני שהן שוות במחלוקת רב נחמן ורב יוסף, כך פר״ת ז״ל.
ואחרים אומרים דבחזקת טענת מחילה היא על כותל שהיא (על) [של] חבירו לגמרי המקום והאבנים ומשלו בנאו ובא זה וסמך שם והחזיק. וא״ת והרי אמר עליו שבא לשנות בגויל אין שומעין לו בגזית שומעין לו בפר׳ הבית והעליה י״ל דהכי פירושה שאם החזיק לעשרה הודרי יכול ליתן שם חמש׳ כושרי ובלבד שלא יוסיף על הכובד הראשון וקמ״ל דלא מרעא אשית׳ בכי האי גונ׳, ונראה שזה דרך פירוש רש״י ז״ל.
והוי יודע שלא נאמרו דברי׳ לפירוש הזה אלא לומר שכל זמן שהכותל קיים לא יסלק ניעוצו, אבל נפל אין לו במקום כלום, אא״כ החזיק בכך שלש שנים ובא מחמת טענה.
וי״א אפי׳ בחזקת שלש ומחמת טענה שאין סמיכ׳ הקורות של זה חזקה למקום הכותל מאח׳ שהוא ידוע לאחד (נפל) אלא לכותל זה מכר לו או מחל וכיון דנפל אזדא וכן כתב הרב רבי יהודה הנשיא ז״ל אל ברגילוני בשם גאון ז״ל ואני מתחזר בדינם שאין לך אכילת פירות גדולה מזו אלא מעתה כותל ומקומו במה יקנה.
(י-יא) אחזיק להודרי אחזיק לכשורי. כתב הרב אלברגילוני ז״ל, שלא אמרו להיות מוחזק בכותל בכך לחלוק במקום ובאבנים, ואפילו בא בטענה ובחזקת שלש, שאין נעיצת קורותיו של זה חזקה למקום הכותל, מאחר שהיה ידוע לאחד, אלא לכותל זה מכר או מחל ואם נפל חזר. והרמב״ן נ״ר כתב שאם בא בטענה ובחזקה עלתה לו לגופו של כותל ומקומו, שאין לך אכילה גדולה מזו, ואם אין אתה אומר כן גופו של כותל ומקומו במה יקנה ובמה יחזיק. ומרי הרב ז״ל כתב שאם נתן קורותיו בהודרי בכותל ונתן עליהם מעזיבה החזיק בכל הכותל, ובבאו בטענה לפי שכך דרך המשתמשים בכותלים גמורין שלהן, אבל בלאו הכי אין חזקתו אלא לנעיצת הקורות בלבד.
רש״י בד״ה לא אחזיק כו׳ אחזיק לשפכי אחזיק לשפכי לא אחזיק לנטפי היתה לו כו׳ בלא מרזב אחזיק כו׳ במקום אחד דהא כו׳ כצ״ל והד״א:
רש״י ד״ה אחזיק להורד כו׳ כגון שטוען הוא מכר לי. עי׳ לקמן דף כג ע״א תוס׳ ד״ה והא:
ג ובענין דומה, הנוגע לזכות שימוש בכותל חבירו, אמר רב נחמן: אחזיק להורדי [החזיק, היתה לו חזקה, לשים במקום קורות דקות], שהניח השכן על גבי הכותל קורות קטנות, והיתה לו חזקה של זכות שימוש זו — לא אחזיק לכשורי [החזיק לקורות גדולות], שלזה לא נתן לו חבירו רשות, ואינו יכול לטעון שכבר יש לו חזקת שימוש בכותל. אבל אם אחזיק לכשורי [החזיק לקורות גדולות]אחזיק להורדי [החזיק לקורות דקות]. ואילו רב יוסף אמר: אחזיק להורדי [החזיק לקורות דקות]אחזיק לכשורי [החזיק אף לקורות עבות].
With regard to the use of a neighbor’s wall, Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to place thin beams on his neighbor’s wall, i.e., if one had used the wall in that manner in the past and the owner did not protest, so the one using it can maintain that he had acquired from the owner the right to do so, he has not acquired the privilege to place thick beams there. But if he acquired the privilege to place thick beams on the wall, he has acquired the privilege to place thin beams there. Rav Yosef says: If he acquired the privilege to place thin beams, he also has acquired the privilege to place thick beams.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מיגשספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) א״דאִיכָּא דְּאָמְרִי אָמַר רַב נַחְמָן ואַחְזֵיק לְהוּרְדֵי אַחְזֵיק לִכְשׁוּרֵי לִכְשׁוּרֵי אַחְזֵיק לְהוּרְדֵי.
There are those who say that Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to place thin beams on his neighbor’s wall, he has acquired the privilege to place thick beams there; and if he acquired the privilege to place thick beams, he has acquired the privilege to place thin beams. This version of Rav Naḥman’s statement accords with the statement of Rav Yosef.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםספר הנראור זרוערמ״הרשב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איכא דאמרי אחזיק להורדי אחזיק לכשורי – הואיל והחזיק בו בכותל קיבע מה שירצה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 10]

איכא דאמרי [יש שאומרים] בלשון אחרת, שאמר רב נחמן: אחזיק להורדי [החזיק לקורות דקות]אחזיק לכשורי [החזיק לקורות גדולות], החזיק לכשורי [לקורות גדולות]אחזיק להורדי [החזיק לקורות דקות].
There are those who say that Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to place thin beams on his neighbor’s wall, he has acquired the privilege to place thick beams there; and if he acquired the privilege to place thick beams, he has acquired the privilege to place thin beams. This version of Rav Naḥman’s statement accords with the statement of Rav Yosef.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםספר הנראור זרוערמ״הרשב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אָמַר רַב נַחְמָן אַחְזֵיק לְנִטְפֵי אַחְזֵיק לְשָׁפְכֵי אַחְזֵיק לְשָׁפְכֵי לָא אַחְזֵיק לְנִטְפֵי וְרַב יוֹסֵף אָמַר אֲפִילּוּ אַחְזֵיק לְשָׁפְכֵי אַחְזֵיק לְנִטְפֵי.
With regard to a similar matter, Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to let water drip from his roof into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let the water pour there though a drainpipe. If the neighbor did not protest about the water dripping from the roof into his courtyard, he would certainly allow him to build a drainpipe, which would limit the water to a single place. But if he acquired the privilege to let the water pour through a drainpipe into his neighbor’s courtyard, he has not acquired the privilege to let water drip there from his roof. And Rav Yosef says: Even if he acquired the privilege to let water pour there through a drainpipe, he also has acquired the privilege to let water drip there from his roof.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אחזיק לשפכי – שאם יש לא׳ חזקה שמרזיבו מקלח לחצר חבירו אם ירצה לסלק את מרזיבו ולהניח כל 1 תקרתו בניטוף יכול חבירו לעכב עליו ויכול לטעון טוב לי לקבל מימיך במקום א׳ יותר מכמה מקומות:
1. [אולי צ״ל לסלק את מרזיבו ולהניח שיזוב המים מכל תקרתו בניטוף וכו׳]:
הכי גרסינן: אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי אחזיק לשפכי לא אחזיק לנטפי – היתה לו חזקה בחצר חבירו שיטפטף גגו מי גשמים לתוכו על פני כל אורך גגו בלא מרזב.
אחזיק לשפכי – אם רצה עושה מרזב ויקלח כל מי הגג במקום אחד דהא עדיפא ליה לבעל החצר.
1
[ד]
ראובןא ושמעון שיש להם שני בתים זה בצד זה, ומרזב על גגו של ראובן, וגגו של שמעון גבוה משל ראובן ונוטף על גגו של ראובן בתוך מרזב שעל גגו. ועתה בא ראובן להגביה ביתו ושמעון אינו מניחו. וטוען ראובן, אבי שהיה אוהבך ושכינך ובעל ברית לך, בקשת ממנו לשום בין שניכם מרזב אחד להיות שניכם שותפין בו, וקודם לכן היה לכל אחד מרזב, וניאות לך אבי כל ימי אשר לא יצטרך למקומו, ונפטר אבי לעולמו ועתה אני במקומו ורוצה אני להגביה ביתי ושים לך מרזב לגגך ואני לגגי. ושמעון משיבו כמו שהוא עתה כן היה בימי מורישי ומורישך כמה שנים, ואחריו אני שמשתי זה כמה שנים בפני אביך ובפניך בלא ערעור. והביא ראובן עדים והעידו שראו מרזב לגגו של שמעון בימי מורישיהם. ושמעון הביא עדים והעידו שלא היה לגגו מרזב בימי מורישיהם אלא כמו שהוא עתה כן היה אז.
דין זה פסוק מיהא (ב״ב ו ע״א) אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי, אלמא חזקת נטפי חזקה גמורה היא. וטוענין ליורש ואמרינן מורישו של שמעון פייסו במעות למורישו של ראובן לקבל נטפין. דקיימא לןב טוענין ליורש וטוענין ללוקח ושמא אם היה אביו קיים היה טוען. אבל אם היה מביא ראובן עדים כדבריו שבפיוסים או בשכירות באו הנטפים תחילה למורישי שמעוןג, שוב לא מצינן למיטען לשמעון כן, שאפילו היה מורישו קיים לא היה יכול ליטעון פייסתיו שוב בממון אלא אם כן יביא ראיהד. וכיון דהכי לא טענינן ליורשיו מאי דלא מצי מורישם למיטען. וגם עדות שתי הכיתות נכון הוא, שאותם שלא ראו מרזב, לאחר שפייסו בממון הוא, ואותם שראו מרזב היה קודם שפייסו בממון. ואפילו היו מכחישות זו את זו היינו אומרים אוקי תרי לבהדי תרי ואוקי נטופי כדאיתנהו. ואם רוצה ראובן להגביה ביתו, יגביה הכי שלא יפסיד שמעון, יכניס מעט בשלו כדי הנחת המרזב במקום מרזב הראשון ואח״כ יגביהה כמה שירצה. ואפילו לא היה לשמעון חזקת מורישו אלא חזקה דידיה שהחזיק בנטפי בפני אבי ראובן או בפני ראובן עצמו, דיו, ובלבד שיטען אתה מכרתו לי או נתתו, דחזקה שיש עמה טענה בעינןו. וגם לא בעי חזקת שלש שנים לתשמיש כי האי, דכל אלו חזקות אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי אינן אלא לפי שעה ובפניוז.
א. דברי רבינו הובאו באביאסף ומשם בהגמ״י פ״ח מהל׳ שכנים הג׳ ג. ומספרנו הובאו במרדכי ר׳ תע.
ב. כג ע״א.
ג. כלומר שמפני חיבת שמעון או מורישיו הניח לו בתחילה או דרך שכירות (מרדכי).
ד. כך בכת״י ובתשו׳ מהר״ם. בד״פ: עדים.
ה. בכת״י וד״פ נכפל (כנ׳ אשגרא דלעיל): הכי שלא יפסיד שמעון.
ו. וכ״כ רבינו להלן עמ׳ רנו ורנז.
ז. וכ״ה להלן שם וכ״ה בתוספת שברש״י בסוגיין וכ״ה ברשב״ם ותוס׳ מא ע״א וכ״ה בטור סי׳ קנג בשם רשב״ם. ועו״ר. ועיין לעיל ששיטת רבינו דבפניו גם בקרקעות לא בעינן ג׳ שנים.
1. חלקים ב׳ וג׳ של סימן תס״ג בראב״ן שמופיעים כאן בכ״י קשורים לסוגיות בב״ב ב׳: וב״ב ה׳., ולכן הובאו לעיל על סדר הש״ס.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואחזיק לנטופי אחזיק לשופכי ולצריפ׳ דאורבני – לא משום דלא נפקא ליה מיניה כלום ואפשר נמי דהא עדיפא ליה דצריפ׳ דאורבני הגשמים יורדים משם מהרה ואע״פ שהטיפין סמוכין אין בכך כלום אבל להוסיף לו היזק של כלום ודאי אין שומעין לו דהא אמר רב נחמן אחזיק לנטופי אחזיק לשופכי אבל לא לצריפ׳ דאורבני אלמא אע״ג דסבר רב נחמן שאינו יכול להוסיף היזק ומשום הכי אמרי׳ דלא אחזיק לצריפא דאורבני אפילו הכי אחזיק לנטפי אחזי׳ לשופכי ש״מ דלא נ״מ (כלומר) [כלום] ולא מיתוסיף ביה היזק ורב יוסף נמי מוסיף הו׳ בכך לומר דבצריפ׳ דאורבני נמי לא מיתוסף היזקא.
לפיכך (אית למידק) [אין למדין] מדבר זה למי שהחזיק במרזב ורצה להגביהו שיהא מקלח למקום רחוק אלא על פי בקיאין דנין בה שלא להרבות היזק של כלום שאם עכשיו הוא מקלח בבית או במקום העשוי להשתמש בו בשעת קלוח הראשון ויש לו היזק יותר בכך אין שומעין לו, והא דתניא בתוספתא [ב״מ יא,י] העשוי לכביסה אין ממחין בידו לגשמים לגשמים אין ממחין בידו לכביסה ההיא לענין צינורות המקלחות מים לביב תניא אבל מי שהחזיק על חבירו לכביסה אחת ממחין בידו לחמש והחזיק לגשמים ממחין בידו לכביסה וכך הדיינין דנין בכל יום.
(יב-יג) אחזיק לנטפי אחזיק לשופכי. ואסיקנא אפילו לצריפא דאורבני. וטעמא דמלתא משום דאינו מתרבה לו לבעל הדבר היזק בכך, אבל להוסיף היזק של כלום אין שומעין לו. ותדע דהא אמר רב נחמן אחזיק לנטופי אחזיק לשופכי אבל לצריפא דאורבני לא. ומאי שנא, אלא דקסבר דלצריפא דאורבני לא, דמוסיף הוא בהיזק, אבל בין נטפי לשופכי לא מיתוסף ביה היזיקא, והילכך מי שבא להגביה שופכין כדי שיהיו יורדין יותר ממקום גבוה, שזה ודאי מוסיף בהיזק, אין שומעין לו, וכן כל כיוצא בזה שיראה לבית דין שהוא מוסיף בהיזקו אין שומעין לו. והא דתניא בתוספתא (תוספתא ב״מ י״א:י׳) העשוי לכביסה אין ממחין בידו לכביסה חמש, לכביסה אין ממחין בידו לגשמים, לגשמים אין ממחין בידו לכביסה, ההיא לענין דיטות המקלחות מים לביב תניא, אבל מי שהחזיק על חברו לכביסה אחת ממחין בידו לחמש, והחזיק בידו לגשמים ממחין בידו לכביסה. וכן כתב הרמב״ן נ״ר.
ובאותו ענין אמר רב נחמן: אחזיק לנטפי [אם החזיק להשתמש בחצר חבירו למים הנוטפים לשם מגגו]אחזיק לשפכי [החזיק גם לשופכים] לעשות שם מרזב, שאם לא מחה השכן במים היורדים מן הגג לחצירו שלו, כל שכן שהוא מסכים שיעשה השכן מרזב וירדו מים אלו במקום אחד בלבד. אבל אם אחזיק לשפכי [החזיק לשופכים]לא אחזיק לנטפי [החזיק לנוטפים]. ורב יוסף אמר: אפילו אם אחזיק לשפכי [החזיק לשופכים]אחזיק לנטפי [החזיק לנוטפים].
With regard to a similar matter, Rav Naḥman says: If one acquired the privilege to let water drip from his roof into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let the water pour there though a drainpipe. If the neighbor did not protest about the water dripping from the roof into his courtyard, he would certainly allow him to build a drainpipe, which would limit the water to a single place. But if he acquired the privilege to let the water pour through a drainpipe into his neighbor’s courtyard, he has not acquired the privilege to let water drip there from his roof. And Rav Yosef says: Even if he acquired the privilege to let water pour there through a drainpipe, he also has acquired the privilege to let water drip there from his roof.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) א״דאִיכָּא דְּאָמְרִי אָמַר רַב נַחְמָן זאַחְזֵיק לְשָׁפְכֵי אַחְזֵיק לְנִטְפֵי לְנִטְפֵי אַחְזֵיק לְשָׁפְכֵי אֲבָל לִצְרִיפָא דְאוּרְבָּנֵי לָא רַב יוֹסֵף אָמַר חאפי׳אֲפִילּוּ צְרִיפָא דְאוּרְבָּנֵי עֲבַד רַב יוֹסֵף עוֹבָדָא בִּצְרִיפָא דְאוּרְבָּנֵי.
There are those who say that Rav Naḥman said: If one acquired the privilege to let water pour through a drainpipe into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let water drip there from his roof; and if he acquired the privilege to let water drip from his roof into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let water pour there through a drainpipe. But he has not acquired the privilege to let water drip from a hut whose roof is composed of willow branches into his neighbor’s courtyard. Rav Yosef said: He has acquired the privilege to let water drip there even from a hut whose roof is composed of willow branches. The Gemara comments: Rav Yosef performed an action, i.e., issued a practical ruling, with regard to a hut whose roof is composed of willow branches, allowing the neighbor to let water drip from there after he had acquired the privilege to use a drainpipe.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ערוך ע׳ צרף] בפ׳רק השותפין בגמ׳ סמך לו רב יוסף אמר: אפילו צריפא דאורבני. פי׳רוש, צריף המקורה במורביות של ערבה צר מלמעלה ורחב מלמטה, ומי המטר שותתין ויורדין במורביות הללו בחצר חבירו. וי׳ש א׳ומרים אורבני מין גמי, ובעלי כפרין עושין כן. [בכ״י מובא רק י״א אחרון].
[ר״ח סוכה יט, ב] בגמרא: צריפא דאורבני פי׳רוש צריף, כגון הבונה רחב מלמטה ומיצר ועולה עד באמצע, נמצא הבנין צר מלמעלה ומשפע ויורד. [ר״ח ב״מ מב, א]: בצריפא דאורבני פי׳רושו - בבית המסוכך בעצי ערבה.
[כתב יד הגניזה מביהמ״ד דר״חא] [בגמ׳: אמר רב נחמן אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי] לשפכי לא אחזיק לנטפי. אבל צריפא דאורבני לא, ורב יוסף אמ׳ר אפילו צריפא דאורבני נמי [איכא דאמרי אמר רב נחמן אפילו אחזיק] לשפכי אחזיק לנטפי, ורב יוסף אמ׳ר אפילו אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי [דלאיכא דאמרי אמר רב] נחמן אחזיק לנטפי אחזיק לשפכי לשפכי אחזיק לנטפי, אבל צריפא דאורבני לא [ורב יוסף אמר אפילו] צריפא דאורבני, עבד רב יוסף עובדא בצריפא דאורבני [גליון: כשמעתיה], והילכתא כרב נחמן בלישנא [בתרא ו]⁠כרב יוסף בצריפא דאורבני.
א. אד׳ 2088/1.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איכא דאמרי – אחזיק נמי לנטיפי דיכול זה בעל הגג לטעון מאחר שהוזקקת לקבל מימיי מה לי בשפכי מה לי בנטיפי:
אבל לצריפא דאורבני – כלומר הני מילי דאמרין אחזיק לשפכי אחזיק לנטפי אם הגג מכוסה מן דפין שבולע המים אבל אם מכוסה בצריפא דאורבני באגודות של גמי או של קנים שמקלחת המים הרבה שאין שוהה בהן המים יכול לעכב עליו: 1 איכא דאמרי היינו צריפא דאורבני כלו׳ הני מילי דאין יכול לעכב על נטפי אם הגג עשוי כמות כל גגין שאין מנטף אלא משני עברי הבית אבל בנוי כעין צריף הוט״א בל״ע שהוא עגול ומנטף בכל סביבותיו לא [אחזיק] ויכול לעכב עליו:
1. [ר״ל דאיכא דמפרשי פירוש אחר בצריפא דאורבני:
א״ד אמר רב נחמן כו׳ אבל לצריפא דאורבני לא – גג של צריף, שרדי״ל בלעז שמכסין אותו בענפי ערבה והיינו אורבני ומתוך שהטיפין סמוכין מאד אין בעל החצר יכול להשתמש תחתיהם.
חבירו מעכב עליו, מפני שמי גשמים נשפכין בחצר חבירו במהרה וברדוף יותר ממה שנשפכין בשופכי ובנטפי ויש עליו בכך הפסד. עבד רב יוסף עובדא אפילו בצריפא דאורבני. והילכתא כותיה. פי׳ צריפא. מלשון העושה סוכתו כמין צריף. ופי׳ אורבני. ערבה:
הא דאמר רבא המשכיר בית לחבירו בבירה גדולה משתמש בזיזיה בכותליה עד ד׳ אמות, אבל בתרבץ אפדני לא. ורבא אמר אפילו בתרבץ אפדני וכו׳. היינו במקום שאין שם מנהג ידוע, אבל במקום שיש שם מנהג ידוע עושין כפי מנהג המקום, לפי שעל דעת כן הוא ששכר השוכר והשכיר המשכיר. תרבץ אפדני. פי׳ מלוסא של חצר:
ודוקא נטפי של גג גמור דהוי חזקה דהוא תשמיש קבוע וכיון דלא מחי ודאי מכר או נתן, אבל צריפא דאורבני, כגון שבנה כותל חדש אצל חבירו ולא הספיק לעשות לו גג קבוע וכיסהו במעדני ערבה שלא יתקלקל הכותל ונוטף בחצר חבירו, לא הוי חזקה דיכול לומר כיון דלא הוי ניטוף קבוע לא חששתי למחותא. ורב יוסף אמר אף על גב דאינו ניטוף קבוע צריך למחות דאי לא מחי מצי אידך למיטען אתה מכרתו או נתתו. ואע״ג דעבד רב יוסף כשמעתיה, לית הלכתא כוותיה דקיימא לן כרב נחמן.
א. פירוש חדש מפרש רבינו, שהנידון הוא שימוש ארעי. שא״ר פירשו דמיירי בגג העשוי בענפי ערבה ומתוך שהטיפין רבים א״א להשתמש תחתיהן. והנה הרמב״ם פ״ח מהל׳ שכנים ה״ו והטור סי׳ קנג פסקו כרב יוסף לפי פירושם [׳אפילו בענין שהטיפין תכופין׳ ל׳ הטור, ׳ואפילו לבנות על גגו כמין צריף עד שירדו המים במהרה׳ ל׳ הרמב״ם] ורבינו שפסק כר״נ לכאו׳ אינו חולק עליהם שהרי מפרש פלוגתת רב יוסף ור״נ בענין אחר. והב״י בסי׳ קנג שכתב ׳ופסקו הרי״ף והרא״ש כרב יוסף וכ״ד הרמב״ם ולאפוקי מהגהות שפסקו [בשם ראב״ן] דלא כרב יוסף׳ לא היה לפניו ספרנו וראה את דברי רבינו בהגמ״י, וסבר שרבינו מפרש צריפא כשאר ראשונים ופסק דלא כרב יוסף מתרי טעמי חדא משום ריבוי הטיפין ותו משום דלא קביע. [וצ״ע בלשון אביאסף שבמרדכי הנ״ל, דמשמע התם דראב״ן פליג על הרי״ף שפסק כרב יוסף, והרי הרי״ף לא פירש מהו צריפא דאורבני, ומסתמא פי׳ כהרמב״ם ושאר ראשונים, ולא כרבינו שימוש ארעי. וכיון שאין לפנינו ס׳ אביאסף קשה לברורי].
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 12]

אבל צריפא דאורבני לא. כלומר אם בקש להחזיק אותו קרוי רחב מלמטה וקצר מלמעלה כמין צריפא דאורבני כגון זה*) חברו מעכב עליו שמי גשמים נשפכים בחצר חברו במקרה וברידוף ממה שנשפכים בשופכי ונטפי ויש עליו בכך הפסד. ופירוש צריפה מלשון העושה סוכתו כמין צריף ופירוש אורבני ערבה. ונטפי היינו תקרה מכוסה ברע פירוש שקורין לה בלשון ערבי כרמא״ד שהמים מתפזרין על אותן רעפים ויורד בחצר בטירוף. ה״ר יהוסף הלוי ן׳ מיגש ז״ל.
וכדרך שנאמר לענין הקורות, גם בענין זה איכא דאמרי [יש שאומרים] שאמר רב נחמן: אם אחזיק לשפכי [החזיק לשופכים]אחזיק לנטפי [החזיק גם לנוטפים], ואם החזיק לנטפי [לנוטפים]אחזיק לשפכי [החזיק לשופכים], אבל לצריפא דאורבני [לגג משופע של ענפי ערבה] שהמים נוטפים ממנו לחצר שכינו — לא החזיק. רב יוסף אמר: אפילו צריפא דאורבני [לגג משופע של ענפי ערבה] יכול לעשות. ומעירים: עבד [עשה] רב יוסף עובדא [מעשה] ופסק בצריפא דאורבני [בגג משופע של ענפי ערבה] שמותר לו לעשות, מאחר שכבר הוא מוחזק בזכות לעשות מרזב.
There are those who say that Rav Naḥman said: If one acquired the privilege to let water pour through a drainpipe into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let water drip there from his roof; and if he acquired the privilege to let water drip from his roof into his neighbor’s courtyard, he has acquired the privilege to let water pour there through a drainpipe. But he has not acquired the privilege to let water drip from a hut whose roof is composed of willow branches into his neighbor’s courtyard. Rav Yosef said: He has acquired the privilege to let water drip there even from a hut whose roof is composed of willow branches. The Gemara comments: Rav Yosef performed an action, i.e., issued a practical ruling, with regard to a hut whose roof is composed of willow branches, allowing the neighbor to let water drip from there after he had acquired the privilege to use a drainpipe.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יר״י מיגשראב״ןספר הנראור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) אָמַר רַב נַחְמָן אָמַר רַבָּה בַּר אֲבוּהּ הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵירוֹ
Rav Naḥman says that Rabba bar Avuh says: If one rents a room to another
רי״ףספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה: המשכיר בית לחבירו
Rav Naḥman says that Rabba bar Avuh says: If one rents a room to another
רי״ףספר הנראור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144